Onderhandelen is een vorm van interactie die zich tussen samenwerken en vechten bevindt. Het is een geschikte strategie bij tegenstrijdige belangen die er tegelijkertijd voor zorgt dat er voor beide partijen voordelen aan de oplossing vastzitten, schrijft Micheline Kleijs, coauteur van Het Grote Gesprekkenboek.
In dit stappenplan geeft zij de belangrijkste do’s & don’ts bij onderhandelingen.
Om de onderhandelingen gestructureerd te laten verlopen, is het verstandig dat de gespreksleider hier aan het begin van het gesprek afspraken over maakt. Bijvoorbeeld over het doel van het gesprek, de tijdsbesteding en de procedure die gevolgd wordt.
Het doel van deze fase is het achterhalen van wederzijdse doelen en belangen. Het informatieve aspect in deze fase heeft twee functies, namelijk:
Tijdens de onderzoeksfase in het onderhandelingsgesprek is het moment aangebroken om ballonnetjes op te laten en om concessies voor te stellen. Hierbij is creativiteit in het taalgebruik een aandachtspunt. De woorden ‘als’ en ‘dan’ vormen de kern van de aanpak in de onderzoeksfase.
Een aantal voorbeelden:
Bij het doen van de voorstellen is het belangrijk om tactisch en toch heel duidelijk te zijn. Tactisch door in het taalgebruik geen woorden te gebruiken als: moeten, eisen, grenzen en afrekenen. Duidelijk door eenduidig taalgebruik. De ontvanger kan de boodschap maar op één manier uitleggen.
Argumenten vormen de onderbouwing van het voorstel en het is belangrijk om er niet te veel te geven. Beter één of twee krachtig en goed onderbouwde argumenten dan vijf waarvan er drie halfzacht zijn. De tegenpartij zal zich focussen op de zwakke argumenten en het voorstel onderuithalen. Bied deze mogelijkheid niet!
Tijdens de onderzoeksfase is er een redelijke kans op een impasse. Bij een impasse valt een stilte en beide partijen willen of kunnen niet meer toegeven. Wees niet bang voor een impasse, dit hoort bij de onderhandeling. Durf stil te blijven. Door de kracht van de stilte zal de ander met een voorstel komen. Het is een soort test voor de vasthoudendheid van de ander. Een impasse kan ook gebruikt worden als moment om nieuwe informatie of alternatieven te genereren.
Verwoord belangen op een zakelijke manier en reageer zakelijk en gepast op het voorstel van de ander. Word niet persoonlijk, speel de bal en niet de man. Als er dan toch irritaties hoor- en voelbaar zijn, is het belangrijk deze te benoemen en weg te nemen door vragen te stellen als:
Om goede overeenkomsten te kunnen sluiten, is het belangrijk dat er diverse alternatieven besproken zijn en dat er een goed beeld bestaat over de bijbehorende voor- en nadelen. Overeenkomsten waarin de verschillende belangen van de partijen zijn geïntegreerd, leiden niet alleen tot grotere tevredenheid, maar blijken in de praktijk ook het beste te werken.
Wanneer de alternatieven voldoende onderzocht zijn, is het tijd om te gaan onderhandelen. In deze fase moeten partijen (wellicht) water bij de wijn doen om er samen uit te komen.
Als het onderhandelen niet lukt en de absolute ondergrens is bereikt, kunnen afhankelijk van de machtspositie van de onderhandelaar de volgende middelen worden ingezet:
Respectvol omgaan met de belangen en argumenten van de ander is een voorwaarde om de sfeer in het gesprek goed te houden.
Hoewel het soms moeilijk is, is het van groot belang om niet verwijtend te worden en ervoor te zorgen dat de relatie niet geschaad wordt.
Wanneer de onderhandelingen in de afrondende fase zijn beland en de besluiten genomen zijn, is het verstandig voor de afsluiting van het gesprek de definitieve onderhandelingsresultaten samen te vatten en ze zo nodig vast te leggen. Het kan maar beter duidelijk zijn.
In de afronding van het gesprek kan de ander gecomplimenteerd worden met het behaalde resultaat. Hierbij kunnen zinnen gebruikt worden als: ‘Naar mijn mening zijn we beiden een stuk verder’ of ‘ik denk dat we nu tot een goed plan van aanpak zijn gekomen’. Met een afsluitend compliment krijgt de ander een gevoel van tevredenheid over het behaalde onderhandelingsresultaat.
Hoe word je als uitzender nog waardevoller voor de inlener? Lees de download van Flexmarkt waarin we vier tips delen voor proactieve ondersteuning met workforce management.