brand logo + logo Service Management


Lionsbot, Dylan Terntzer

‘Robots in de schoonmaak: het is win-win’

De robot bewijst op steeds meer plekken zijn meerwaarde in de schoonmaakwereld. Dat is onder meer te danken aan de hoge innovatiegraad van fabrikanten als LionsBot. Het gamma wordt breder, een daarmee ook de toepassingsgebieden. Van een kantoorgebouw tot ziekenhuis en van de gangen van een schoolgebouw tot een hotel; het kan autonoom worden schoongemaakt door de schrobzuigrobot. “Hiermee wordt er tijd gecreëerd om andere activiteiten in de schoonmaak uit te voeren.”

Lees verder

Dylan Terntzer , Lionsbot

Dylan Terntzer: “Duurzaamheid speelt een belangrijke rol, zeker voor bedrijven in Nederland. Daar willen we natuurlijk op inspelen.”

De groei van LionsBot is illustratief voor de groei van robotics in de schoonmaakwereld. Het bedrijf startte in 2018, inmiddels is het actief in 28 landen en houden meer dan 1.500 robots van Lionbots samen met de schoonmakers gebouwen en instellingen schoon. “Onze insteek? Voor de introductie van onze eerste robot, de Leobot, hebben wij de markt goed bestudeerd, en gesproken met veel marktpartijen. En wat bleek? Robots waren te duur, te groot en ingewikkeld in gebruik. Daarvan hebben wij geleerd, en daarop hebben wij onze robot aangepast”, vertelt ceo Dylan Terntzer van LionsBot. 

 

Via app of touchscreen

Vooral het aspect ‘makkelijk in gebruik’ mag volgens hem niet worden onderschat. “Via de app of het touchscreen op de robot zelf zijn onze oplossingen te bedienen, door iedereen. Het creëren van een route voor een eenvoudige omgeving doe je als gebruiker zelf en het onderhoud van de machine is nog makkelijker dan bij een conventionele schoonmaakmachine of andere robots. Het opvangbakje voor kleine deeltjes en de zuigbalk en rubbers zijn bijvoorbeeld magnetisch bij onze R3 Scrub, je kan ze dus zelf makkelijk losklikken en schoonmaken. Ook verwissel je de rubbers binnen een handomdraai voor een droge mop.” Daarbij zijn de schoonmaakrobots van LionsBot ‘aangekleed’ met een groot aantal sensoren. “Hiermee ‘kijkt’ de robot niet alleen horizontaal, maar ook in de hoogte zodat hij bijvoorbeeld kan identificeren of er iets op hoogte hangt. Heel belangrijk, een schoonmaakrobot mag immers nergens tegenaan rijden, dat is een van de veiligheidsvereisten van een robot. En is de klus geklaard, dan navigeert de robot zelfstandig terug naar het oplaadstation”, aldus Terntzer.

‘De inzet van een schoonmaakrobot helpt schoonmaakbedrijven de balans te vinden tussen het uitvoeren van veel voorkomende zware taken en de gezondheid van het team’

 

 

 

8 tot 10 uur op één batterij

LionsBot betrad de markt met de Leobot, daarna introduceerde het de  R12 Rex Scrub. Die robot kan tot ruim 4.000 vierkante meter schoonmaken in één uur tijd en dat kan hij 8 tot 10 uur aan één stuk doen op dezelfde batterij. Terntzer: “Duurzaamheid speelt een belangrijke rol, zeker voor bedrijven in Nederland. Daar willen we natuurlijk op inspelen, en dat doen we onder meer met de R12 Rex Scrub. De batterij is sterk, de machine betrouwbaar en er wordt per schoonmaakronde weinig water gebruikt, een stuk minder dan wanneer men een gewone schrobzuigmachine toepast.”  

Lionsbot

De R3 Scrub verbruikt per schoonmaakronde weinig water, een stuk minder dan een gewone schrobzuigmachine.

Voor het kleinere werk heeft LionsBot de R3 Scrub geïntroduceerd, ook weer het gevolg van de vraag uit de markt. “De R3 Scrub is een compacte en wendbare machine”, vertelt Terntzer. “Deze robot is met zijn breedte van 41 cm geschikt voor veel smallere gangpaden dan bijvoorbeeld de Leobots. Bovendien is de R3 Scrub door de interessante prijsstelling al rendabel in kleinere locaties.” Hij doelt hiermee op het feit dat het voor elke schoonmaakmachine belangrijk is dat de grootte van de machine en de druk van de borstels geschikt zijn voor de juiste toepassing. Juist de combinatie zorgt voor een hoge ROI.

Futuristisch design

Terntzer vertelt dat hij en BOMA, de Nederlandse verkooppartner van LionsBot, veel positieve reacties ontvangen uit de markt. Niet zelden gaat dat over het design. “Daar hebben we veel tijd en aandacht aangegeven; de uitstraling is modern, eigentijds en vriendelijk.” En inderdaad, de Lionbot-robots zien er futuristisch uit. Maar design is één, betrouwbaarheid en functionaliteit is evenzo belangrijk, weet Terntzer. “Zo kunnen onze machines samenwerken, de R12 Rex Scrub voor het grote werk en de R3 Scrub voor de smallere gangen binnen een gebouw. Dit alles kan zo worden geprogrammeerd door BOMA, die de mapping verzorgt. En mag de robot niet zomaar elke ruimte betreden? Dan geeft BOMA of een medewerker dit zelf eenvoudig aan als ‘verboden gebied’ via de app of het led-scherm op de machine. Individueel of samen, onze schoonmaakrobots houden samen met de schoonmakers een kantoorgebouw, een ziekenhuis of de gangen van een schoolgebouw of hotel schoon.” 

Lionsbot - Rex - Singapore

De balans

Het samenwerken met het schoonmaakteam wordt benadrukt door Terntzer. “De inzet van een schoonmaakrobot helpt schoonmaakbedrijven de balans te vinden tussen het uitvoeren van veel voorkomende zware taken en de gezondheid van het team.” Met andere woorden; robots maken de schoonmaakwerkzaamheden makkelijker. Terntzer: “De zwaardere terugkerende taken zoals het stofzuigen van lange gangen en kantoorvloeren wordt in de nacht door de robot gedaan. Een goede aanvulling op het dagteam dat hierdoor meer tijd heeft voor andere werkzaamheden, waar men normaal gesproken niet aan toe komt. Ook kan het schoonmaakteam aandacht geven aan de gebouwbezitter, en eerder maatwerk leveren. Win-win.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met LionsBot.


Logo Lionsbot

www.lionsbot.com


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Lionsbot

9/13
Loading ...