brand logo Tweewieler


Van benzine naar elektrisch scooteren: Amersfoort inspireert

Menig gemeente hanteert – vriendelijk gesteld - een beperkende aanpak waar het gaat om de transitie naar stadsvriendelijke mobiliteit op twee wielen. Amersfoort vormt een inspirerende uitzondering met de campagne ‘Ik ga elektrisch’. Samen met een aantal tweewielerbedrijven laat de gemeente consumenten een week elektrisch scooteren of fietsen. 

Lees verder



Net als veel andere gemeenten heeft ook Amersfoort wel eens gedacht aan een ‘zone-beleid’ voor oudere verbrandingsmotorscooters. Er rijden in Amersfoort – net als in tal van andere steden – tal van scooters en bromfietsen rond die lang niet altijd even reukloos of stil zijn. De luchtkwaliteit in de stad voldoet weliswaar aan de officiële normen, maar met het oog op de gezondheid mikt Amersfoort hoger; op het ook door andere grote steden nagestreefde adviesniveau van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Vorig jaar ondertekende Amersfoort het Schone Lucht Akkoord. De stad neemt in het kader van dit akkoord samen met partners allerlei andere maatregelen voor meer schone lucht in de stad: denk aan een autoluwe binnenstad, uitstootvrije bevoorrading, emissievrije taxi’s in de stad en een campagne tegen houtstook. Streven naar minder vervuilende brommers en scooters past ook binnen deze aanpak.

Gratis een week elektrisch

screendump ikgaelektrisch.nl

Met de campagne ‘Ik ga elektrisch’ kunnen brommerbezitters een week lang gratis schoner vervoer proberen in de vorm van een e-scooter, e-bike of speed pedelec. Met dit aanbod wil Amersfoort eigenaren van vervuilende brommers laten nadenken over een overstap naar deze schonere alternatieven. De campagne startte in mei en loopt gedurende een jaar. Via de site www.ikgaelektrisch.nl en gemeentelijke (sociale) media worden eigenaren van een benzine-aangedreven brom- of snorfiets gestimuleerd ook eens te kijken naar schonere en stillere alternatieven. Inwoners kunnen meerdere oplossingen vergelijken door vaker te testen. Daarnaast is er een probeeraanbod van een half uur gratis rijden op een van de groene elektrische deelscooters van Go Sharing. Daarmee biedt het project ook een interessant alternatief voor een stadsbezoek.


Proef op de som

Vanzelfsprekend nam Tweewieler de proef op de Amersfoortse som. Na de aanmelding en de reservering via de site komt er al snel een bevestiging in de mailbox. Daarin ook het adres van het tweewielerbedrijf waar het gekozen elektrische vervoersmiddel staat en een ophaalbewijs. Opvallend: de afzender van de mail is het landelijk actieve De Boom en het Meer, dat we al kennen van andere mobiliteitsprojecten en probeeracties. De Boom en het Meer stimuleert het gebruik van e-scooters en e-fietsen als alternatief – of aanvullend – vervoer. Zij leveren de expertise en hebben de contacten met importeurs en andere leveranciers die nu eenmaal onontbeerlijk zijn voor zo’n project en die logischerwijs ontbreken bij bijvoorbeeld een gemeentebestuur.

Amersfoort

Binnen het project zijn diverse elektrische tweewielers uit te proberen. E-scooters, maar ook elektrische fietsen en zelfs speed pedelecs. 

Gijsbrecht Tweewielers

We halen onze gereserveerde Niu NQi Sport op bij Gijsbrecht Tweewielers in een grote buitenwijk van de stad. Uit hun site blijkt dat ze al aardig actief zijn met de Fiets van de Zaak en andere regelingen. Onze testscooter staat voor driekwart opgeladen startklaar. Onder de buddy vinden we een lader, de benodigde papieren en info die we kunnen gebruiken mocht er onverhoopt iets misgaan. De snorscooter zelf blijkt prima in orde, maar heeft al wat krassen opgelopen bij een vorige – kennelijk niet zo nette – gebruiker. Dergelijke risico’s liggen niet bij het tweewielerbedrijf, vertelt Sinan Canoz van Gijsbrecht Tweewielers; de e-scooter is verzekerd door de organisatie. Gijsbrecht Tweewielers heeft naast e-scooters ook elektrische fietsen in het proef-aanbod. 

Op de vraag wat de ervaringen tot op heden zijn, antwoord Sinan Canoz: “Het project loopt pas een paar weken dus hebben we nog niet veel ervaring. Maar als je deze testscooter bekijkt weet je in elk geval dat niet iedereen even netjes is.”

Weinig werk voor de winkels

Canoz vertelt dat Gijsbrecht Tweewielers van De Boom en het Meer de vraag kreeg of zij voor de wijk Nieuwland mee wilden doen aan het project, als een van vier of vijf tweewielerbedrijven in Amersfoort. “Daar zijn we dus op ingegaan. Het project ziet er – vinden wij – goed uit richting de consument en onder de streep hebben wij er weinig werk aan. Het is vooral fijn dat de mensen zo’n elektrische fiets of -scooter nu eens een week in hun dagelijks gebruik kunnen ervaren. Het is immers een hele uitgave. Deze week is er naast jullie e-scooter ook een elektrische fiets voor een week testen meegegeven.”

De zakelijke plus die Gijsbrecht Tweewielers ziet in de deelname aan het project, is dat het de winkel verkoopkansen biedt. “Het is erg kostbaar om een demovlootje met diverse soorten e-bikes, scooters en speed pedelecs te hebben. Met onze deelname aan dit project hebben we die demofietsen en -scooters wel. Wat het uiteindelijk aan extra verkopen en contacten oplevert, zullen we de komende tijd zien. De pilot duurt nog tot mei volgend jaar.”

Amersfoort

Sinan Canoz van Gijsberts Tweewielers in één van de aan het project deelnemende tweewielerbedrijven: “Voor ons is dit een nuttige uitbreiding op ons aanbod, omdat we zelf geen testvloot hebben.”

Promotie e-scooters amersfoort

4/7
Loading ...