brand logo + logo Facto



Esmée Ficheroux, CSU

‘Wij maken echt impact’ 

“Niet tegenover, maar naast de klant. Contact boven contract. Innoveren is samen experimenteren.” Het zijn uitspraken van Esmée Ficheroux, lid van de raad van bestuur van CSU. Hiermee maakt zij duidelijk dat het grootste schoonmaakbedrijf van Nederland met ruim 15.000 medewerkers vooral samen optrekt met klanten. Alles met als doel een gezonde, veilige en duurzame omgeving voor de eindgebruikers en eigen medewerkers.


Lees verder



“Niet tegenover, maar naast de klant. Contact boven contract. Innoveren is samen experimenteren.” Het zijn uitspraken van Esmée Ficheroux, lid van de raad van bestuur van CSU. Hiermee maakt zij duidelijk dat het grootste schoonmaakbedrijf van Nederland met ruim 15.000 medewerkers vooral samen optrekt met klanten. Alles met als doel een gezonde, veilige en duurzame omgeving voor de eindgebruikers en eigen medewerkers.

 

De eerste groet in het gebouw van CSU in Uden komt van Facility Host Almina, zoals de hostess in hologramvorm heet. De ‘digitale dame’ geeft daarbij meteen informatie over de hygiënestandaard in het gebouw. Wel zo handig in deze tijd waarin corona nog rondwaart.

 

Creatie en innovatie

  Almina staat symbool voor de weg die CSU is ingeslagen, creatie en innovatie is het vertrekpunt van de marktbenadering. “We moeten als CSU blijven ontwikkelen om onze koppositie te behouden. Het is daarbij run en change. Daarmee bedoel ik dat we creëren en innoveren én dat implementeren in de bestaande situatie”, vertelt Esmée Ficheroux, lid van de raad van bestuur van CSU. Zij is vanuit de raad verantwoordelijk voor innovatie, klantgericht werken en marketing.  

 

Beyond Eyes is daarvan een goed voorbeeld, legt ze uit. “Dit platformmodel hebben we samen met Heijmans ontwikkeld en het bestaat uit verschillende diensten. Zeker nieuwe gebouwen zijn vaak al voorzien van allerlei sensoren, die data gebruiken wij dan voor de schoonmaak. Met andere woorden; op basis van data wordt schoongemaakt waar nodig (BE Clean), de energie geregeld (BE Energized) en het klimaat beheerst (BE Vital). En gebouwen die nog niet zo ver zijn, die kunnen we bedienen met BE Equipped. Wij plaatsen sensoren en die vormen vervolgens de basis voor het on-demand faciliteren en het in kaart brengen van bezetting en benutting van een gebouw”, legt Ficheroux uit.  

 

Het maakt het schoonmaakwerk volgens haar leuker en dynamischer. “We geven het gebouw oren en ogen en op basis daarvan gaan we heel gericht aan de slag; we doen wat we moeten doen. En het geeft gelegenheid om extra te focussen op hospitality of aanpalende diensten, zoals schoonhouden van koffieautomaten en kleine handymandiensten. Onze mensen zijn hiervoor speciaal opgeleid; zij voelen zich persoonlijk verantwoordelijk voor de totaalbeleving op de werkvloer.”

‘We geven het gebouw oren en ogen en op basis daarvan gaan we heel gericht aan de slag’

De standaard

Ficheroux benadrukt dat CSU met Beyond Eyes samen met de klant optrekt. “Innoveren is experimenteren. Daarvoor heb je ook klanten en partners nodig die dat samen met jou durven doen. Beyond Eyes wordt in onze visie de standaard in schoonmaak. En ja, daar hoort bij dat we dingen proberen, dat we vallen, opstaan en weer verder gaan. Dat maakt ook zo leuk vinden wij.” Het samen met de klanten optrekken is o zo belangrijk, erkent Ficheroux. “Om te kunnen innoveren moet je ook de prioriteit van je klanten weten. Wat vinden zij nu belangrijk? Digitaliseren? Duurzaamheid?”  

 

Duurzaamheid staat bij veel klanten met stip op één, laat Ficheroux weten. “Het mooie is, wij kunnen klanten helpen om de doelen te bereiken. Een heel praktisch voorbeeld is de afvalstroom binnen kantoren. Onze schoonmaakmedewerkers plaatsen de juiste afvalbakken, legen deze tijdig en beïnvloeden het gedrag van eindgebruikers door hen te wijzen op het belang het scheiden van afval.”  

 

Maar het gaat verder. “Samen met onderzoeksbureau Ecochain maken wij duurzaamheid meetbaar. Welke duurzame keuzes leveren nu welke impact op?” Hierbij richt CSU zich op vier geselecteerde Sustainable Development Goals (SDG’s); goede gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs, eerlijk werk en economische groei en klimaatactie. Zo volgt iedere medewerker die bij CSU in de schoonmaak aan de slag gaat de basisvakopleiding via het RAS-Examenbureau."  

Ook zijn er hospitalitytrainingen en worden mensen digitaal vaardig gemaakt. “Een voorbeeld van goede gezondheid en welzijn is het vitaliteitsprogramma ‘Fris in je werk’, waarmee CSU zorgt voor vitale, gezonde medewerkers die met plezier aan het werk zijn. “De gekozen SDG’s zitten allemaal op het raakvlak van mensen en het nemen van een verantwoordelijkheid voor een schonere wereld.”

 

Thuismakers van Zizo

CSU staat niet tegenover, maar naast de klant, zegt Ficheroux. Dat vertaalt zich ook door in de nieuwe dienstverlening van het zusterbedrijf Zizo van CSU. “Onderzoek naar de thuissituatie van tweeverdieners in Nederland maakt ons duidelijk dat er een gebrek is aan vrije tijd en dat de werk-privébalans verstoord is. Wij willen hierin met Zizo via de werkgever verandering brengen. Zizo biedt een helpende hand in het huishouden, zodat werknemers de vrije tijd krijgen en werkgevers hun werknemers vitaler terugkrijgen”, zegt Ficheroux.  

 

Hier ligt volgens haar een groot potentieel. “Er is binnen de schoonmaak op de particuliere markt een groot informeel circuit wat ten koste gaat van de positie en (secundaire) voorwaarden van huishoudelijke medewerkers. Zizo werkt volgens afspraken vastgesteld in de cao Schoonmaak, met onder andere een eerlijk loon en goede arbeidsvoorwaarden.”

Esmee Ficheroux

Esmée Ficheroux bij Almina, de hostess in hologramvorm die symbool staat voor de weg die CSU is ingeslagen.

Gezonde, veilige en duurzame werkomgeving

De zogenoemde thuismakers van Zizo gaan volgens Ficheroux met hun (duurzame) gemaksdiensten overigens verder dan schoonmaken alleen. Zo nemen zij ook andere taken op zich, zoals strijken en schoonmaken van terras meubilair. “Werkgevers kunnen Zizo als secundaire arbeidsvoorwaarden inbrengen bij hun medewerkers met als doel dat zij eindelijk eens écht klaar zijn met hun takenlijst en meer genieten van de leuke dingen in het leven.” Het past allemaal in de gedacht van CSU om een gezonde, veilige en duurzame werkomgeving voor de eindgebruikers te creëren. Ficheroux: “Schoonmaakdienstverlening is allang niet alleen maar het boenen van de vloeren of het schoonhouden van de toiletten. Het gaat veel verder dan dat, wij maken met onze omvang en gepassioneerde mensen echt impact."

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CSU.


Logo CSU

www.csu.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

CSU

9/12
Loading ...