Diverse organisaties grijpen de omslag naar hybride werken aan om te besparen op kantoorruimte. Een logische reflex, nu veel meer mensen deels thuis of op locatie werken. Maar volgens Patrick van Dommelen van Nowy Styl is dat niet de juiste weg. “Je kunt veel beter je vierkante meters anders gaan benutten.”
Lees verder
Van Dommelen is managing director van de Nederlandse tak binnen Nowy Styl, de grootste leverancier van kantoormeubilair in Europa. Het van origine Poolse bedrijf – het hoofdkantoor staat in Krakau – verzorgt allesomvattende meubeloplossingen voor kantoren en openbare ruimtes. Ook in Nederland is Nowy Styl op haar terrein een van de grootste en mag het grote bedrijven als Ordina en overheidsinstellingen als Rijkswaterstaat tot haar klantenkring rekenen.
De verhouding tussen thuis en op kantoor werken is door de coronapandemie versneld in beweging gekomen. Daardoor verandert de functie van de werkplek. Veel organisaties worstelen met de vraag hoe zij die werkomgeving het beste kunnen inrichten. Juist op dat terrein onderscheidt Nowy Styl zich. “Wij beschikken over een eigen Research & Development Center. Daar worden grondige analyses gemaakt van werkplekken, klantbehoeftes, ergonomie en akoestiek. We zijn een uniek kennisplatform, dat bedrijven kan helpen bij de inrichting van het kantoor van morgen.
”De ideale werkplek is per organisatie verschillend, weet Van Dommelen. “Bij een corporate organisatie zal het zakelijker zijn dan bij een reclamebureau, omdat het type werk en de daarbij benodigde faciliteiten gewoonweg anders zijn. Het is ook afhankelijk van het type medewerkers: zijn dat overwegend jongere personen of juist oudere? En welk type medewerker wil je de komende jaren aantrekken? Ook dat aspect moet je betrekken in je kantoorinrichting.”
Nowy Styl werkt graag in co-creatie met de klant. “We houden enquêtes en workshops en doen interviews bij klanten. Daar komen mooie ideeën uit voort. Ons assortiment is zo gigantisch groot – in allerlei uitvoeringen, kleuren en stoffen – dat we de wensen eigenlijk altijd wel in een ontwerp op maat kunnen uitwerken.”
Bij inrichtingsvraagstukken wordt maximaal gebruik gemaakt van bestaande onderdelen. “We zetten in op reparatie, hergebruik van materialen en een modulaire opbouw van het meubilair, zodat defecte onderdelen gemakkelijk kunnen worden vervangen.”
Duurzaamheid staat in het productieproces eveneens centraal; de verkregen Platinum Medaille van EcoVadis getuigt hiervan. “Al vanaf het ontwerpproces van een product denken we na over de recyclebaarheid ervan. In elke stap van ons productieproces reduceren we onze footprint zo veel mogelijk. We behoren tot de top 1% meest duurzame bedrijven in de branche.”
Het kantoor van de toekomst biedt ruimtes om te vergaderen, te concentreren, te communiceren en te ontspannen. “Je komt vooral naar kantoor voor ontmoeting en creativiteit. De werkplekinrichting moet die functies stimuleren. Zo kun je communicatie bijvoorbeeld stimuleren met poefjes, gestoffeerde banken en faciliteiten voor staand overleg, zoals whiteboards aan de muur.”
Anderzijds blijft er behoefte bestaan aan plekken waar geconcentreerd kan worden gewerkt. “Dat kan in meer afgesloten ruimtes, met bepaalde kleurstellingen en akoestische meubelen die veel geluid absorberen.” Nowy Styl deelt kantoorruimtes bij voorkeur in zones in. “We kijken daarbij ook naar de looproutes. Je moet niet bij aanvang al in een stilteruimte terecht komen. Dat werkt averechts.”
Van Dommelen ziet bij diverse organisaties de reflex tot het verminderen van het aantal kantoorpanden en/of de beschikbare vierkante meters daarin. Hij adviseert om dat juist niet te doen. “Die vierkante meters heb je juist nodig om tegemoet te komen aan de actuele behoeftes van medewerkers. Dat betekent minder vaste en meer flexibele werkplekken en vooral veel meer ontmoetings- en vergaderruimtes.”
“Van de 100 werkplekken houd je er misschien 60 over, maar het gebruik daarvan kun je optimaliseren”, weet hij. Stoelen en bureaus zijn tegenwoordig immers ‘smart’. “Via sensoren kunnen facilitair managers in één oogopslag het gebruik ervan zien. Medewerkers kunnen een werkplek voor een bepaalde tijd reserveren, waarbij het elektronisch verstelbare bureau zich instelt op de gebruiker van dat moment.”
Nog even los van de ergonomische aspecten van kwalitatief goed meubilair, wordt volgens hem vaak onderschat welke invloed de werkomgeving heeft op ziekteverzuim. “Van dagenlang thuis de laptop open en dicht klappen, krijg je op den duur geen energie. Een inspirerende werkomgeving zorgt voor enthousiasme, meer motivatie en een hogere productiviteit. Dat levert meer op in termen van kostenbesparing en rendement.”
Hij verbaast zich over werkgevers die hun mensen verplichten om (bijvoorbeeld) minimaal drie dagen per week naar kantoor te komen. “Je moet je kantoor zodanig inrichten dat mensen graag naar kantoor wíllen komen. In een omgeving waar ze collega’s formeel en informeel kunnen ontmoeten en waar ze happy van worden. Dat is beter dan opleggen."
Een inspirerende werkomgeving is tevens een wapen in de strijd om talent, vindt Van Dommelen. “Het kan voor talenten een doorslaggevende factor zijn om voor jouw bedrijf te kiezen. En andersom. Als je een kandidaat op kantoor ontvangt, gaat die zich echt afvragen: zie ik mijzelf hier werken? Het is pijnlijk als het antwoord daarop ‘nee’ wordt, want daarmee gaat talent aan je neus voorbij.”
Van Dommelen is verheugd dat veel facilitair managers Nowy Styl als ‘Partner of Choice’ zien. “Wij willen een partij zijn waarmee je makkelijk zaken kunt doen. Ik hoop dat klanten ons waarderen om onze duurzame producten, goede service en korte levertijden. En uiteraard om onze kennis van en ideeën over de inrichting van het kantoor van morgen.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nowy Styl.
nl.nowystyl.com/nl
Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier