brand logo + logo Facto



Mark Keur, Hago

‘Wij zijn een impactbedrijf’ 

“Het is niet de omzet die ons drijft, dat is het werk en de impact die wij als Hago daarmee maken. Wij willen zoveel mogelijk betekenisvolle banen creëren op plekken waar onze medewerkers de waardering krijgen die ze verdienen, waar ze met plezier werken en waar ze zich kunnen ontwikkelen.”

Lees verder


 

Aan het woord is Mark Keur, algemeen directeur van Hago. Hij signaleert dat de arbeidsmarkt dominant is in alles wat er gebeurt in de schoonmaak. “Er is krapte en die krapte is niet tijdelijk.” Er zijn volgens Keur pakweg 1 miljoen mensen die met de handen werken. “Van timmerlieden tot tegelzetters en schoonmakers. Dat is de bron waaruit wij kunnen putten. Maar van die miljoen mensen is een kwart 55 jaar of ouder. Die stromen over 10 jaar uit, en nieuwe aanwas is er nauwelijks. Dat gaat enorm veel druk geven.”

 

Betekenisvol schoonmaken

 Het is onder meer de reden dat Hago nog meer dan het al deed inzet op het creëren van betekenisvolle banen. “Bij betekenisvol schoonmaken gaat het erom dat schoonmaakmedewerkers betrokken worden, aandacht krijgen en waardering voelen. Heel concreet betekent dit bijvoorbeeld dat zij gewoon hun broodje kunnen eten in het bedrijfsrestaurant, dat ze met de pandbewoners af en toe even een praatje maken over hoe de vakantie was en dat ze een eerlijk inkomen hebben”, aldus Keur.  

 

Hij benadrukt dat Hago opdrachtgevers zoekt die passen bij deze insteek. “Wij krijgen vaak de vraag van opdrachtgevers; kunnen jullie met ons meegroeien? Dan zeggen wij vervolgens; kunnen jullie onze medewerkers betekenisvol werk bieden? Is het antwoord ‘ja’, dan gaan we aan de slag. En bij een ‘nee’, dan passen we niet bij elkaar.” Keur ondersteunt het met een voorbeeld. “De markt is sterk in beweging en er zijn volop tekorten in de vakantieperiode, terwijl de eisen toenemen. Neem de hotellerie. Een kamer in 7 minuten schoonmaken? Dat gaat niet, dan kunnen wij geen betekenisvol werk verrichten. Wij maken dan ook duidelijke keuzes; het gaat namelijk niet om zoveel mogelijk omzet, maar om de creatie van zoveel mogelijk betekenisvol werk.”

Mark Keur - Hago

Mark Keur: “Wij krijgen vaak de vraag van opdrachtgevers; kunnen jullie met ons meegroeien? Dan zeggen wij: kunnen jullie onze medewerkers betekenisvol werk bieden?”

‘Weten dat je als schoonmaker vervolgens het verschil maakt, maakt het werk ook betekenisvoller’

Geen ontslagen

Het is een insteek die Vebego-breed wordt gedragen, en die het bedrijf ook helpt in het werven van jongeren. “De gemiddelde leeftijd in de schoonmaak is 48 jaar, het is juist daarom nodig om jongeren te trekken. En jongeren zien naast een fatsoenlijk salaris, carrièreperspectief en ontwikkelmogelijkheden ook zingeving meer en meer als een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Werkgeluk, betekenisvol werk of zinvol werk is dan ook waarop wij focussen.”

Keur is positief gestemd. “Schoonmaken is een fysiek zwaar beroep, ondanks dat gaan mensen graag bij ons aan de slag. Ook omdat wij duurzame inzetbaarheid van schoonmakers borgen via opleidingen, die ze helpen tijdens hun werk goed met hun lijf om te gaan. En via de inzet van technologie.” Keur doelt bij dat laatste op 'Smart Hygiene’. “Op basis van data, afkomstig van sensoren, zien wij precies waar ons werk ligt. Schoonmakers houden zo meer tijd over voor zaken die er ook echt toe doen. Denk aan extra schoonmaaktaken, maar bijvoorbeeld ook aan taakintegratie waarbij ze andere facilitaire diensten op zich nemen, zoals het vullen van het bonenreservoir van de koffieautomaat.”

 

‘Wij zijn niet alleen een schoonmaakbedrijf, wij zijn een impactbedrijf en willen bijdragen aan het welzijn van 10 miljoen mensen’

 

 

CO2-neutraal

Hago maakt met de dienstverlening impact, impact op mensen. En impact op de planeet, stelt Keur. “Wij gaan op 1 september aan de slag bij het ministerie van Defensie, en daar opereren wij helemaal CO2-neutraal. Dat was niet de uitvraag, maar wij doen het toch. Dat betekent dat we ons alleen nog met elektrische voertuigen verplaatsen, dat chemicaliën worden vervangen door duurzame alternatieven, dat we het waterverbruik minimaliseren en dat we reststoffen verminderen door het wassen en hergebruiken van microvezeldoeken, het recyclen van bedrijfskleding en het verbruiken van minder grondstoffen.”  

 

De opdracht bij het Ministerie van Defensie is de opmaat naar een compleet CO2-neutrale operatie van Hago in 2025. “Ja, dat is al snel. Maar we zijn hier ook al even mee bezig, dat lukt niet van vandaag op morgen”, lacht Keur. De volledig CO2-neutrale operatie sluit aan op de ambities van moederbedrijf Vebego. “Wij zijn niet alleen een schoonmaakbedrijf, wij zijn een impactbedrijf en willen bijdragen aan het welzijn van 10 miljoen mensen. Dat zijn onder meer onze eigen medewerkers en de medewerkers van de opdrachtgevers waar we werkzaam zijn. We geloven dat wij vanuit onze rol als betekenisvol werkgever grote impact kunnen maken op de mens en planeet.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hago.

 


logo Hago

www.hago.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Hago

7/12
Loading ...