Lees verder
Smart homes zijn niet meer weg te denken in Nederland. Tegenwoordig is alles smart of het nu gaat om de televisie, grasmaaier of verlichting. Smart homes kennen een gestage opmars. Zo waren er in 2020 in totaal 3,3 miljoen huishoudens met één of meerdere smart home-producten.
Sales Engineer Lex Snaphaan van Gira houdt zich al een jaar of vijftien bezig met smart homes. Er zijn de laatste jaren veel aanbieders in allerlei segmenten bijgekomen. En dat is een goed teken, vertelt Snaphaan. “Het maakt dat de term domotica of woningautomatisering steeds bekender is geworden. Vroeger moest je echt iemand overtuigen van het nut van een smart home en tegenwoordig kennen de consumenten de term en laten ze zich graag informeren.”
Gira zit al 30 jaar in de woningmarkt met KNX-componenten. “Waar we vroeger vooral in de heel luxe woningen zaten, daar zitten we nu ook in de meer standaard woningen. Mensen vinden het prettig als de lampen aan gaan als ze niet thuis zijn of op vakantie zijn of dat de buitenverlichting vanzelf aangaat als het donker wordt. Domotica is de laatste jaren in een veel bredere doelgroep terechtgekomen.”
KNX-protocol
Gira is een van de pioniers van het KNX-protocol. Inmiddels is het een van de grootste Europese standaarden voor woning en gebouwautomatisering. “Wij zijn een van de oprichters van het KNX-protocol. We zijn destijds met vijf fabrikanten bij elkaar gaan zitten en hebben afgesproken dat iedereen dezelfde standaard zou hanteren bij de ontwikkeling van smart home-producten.” Alle componenten in het KNX-protocol zijn compatibel met elkaar, vertelt Snaphaan. Het begin met vijf fabrikanten en een handvol producten. Inmiddels staat de teller op vijfhonderd fabrikanten en zo’n achtduizend verschillende producten, verdeeld over 190 verschillende landen. Er zijn wereldwijd vijfhonderd KNX trainingscentra en honderdduizend geregistreerde KNX-partners. Snaphaan: “Die producten kan je met KNX allemaal door elkaar heen gebruiken. De een heeft een warmtepompsysteem erin staan, de andere fabrikant een weerstation. Wij hebben een vrij brede productenrange. Voor de consument is de betrouwbaarheid van KNX een fijn gegeven. Als je nu een systeem hebt van twintig jaar oud en je wilt het met een app gaan bedienen dan kun je dit eenvoudig realiseren door een component erbij te zetten.”
Niet alleen is de consument langzaam gewend geraakt aan slimme woningen, ze zijn veeleisender en hebben meer oog voor design, ziet Snaphaan. “Alledaagse producten als deuren en kranen zijn designproducten geworden. Dat is bij schakelmateriaal ook het geval. Je ziet nu de vraag naar matzwarte ramen en schakelaars fors toenemen omdat dit past bij zwarte industriële deuren. Daarnaast is matgrijs in opkomst. Dit past weer goed bij veel betonnen, industriële toepassingen.”
Een van de nieuwe loten aan de stam is de Tastsensor 4. Snaphaan: “Als je naar een gewone schakelaar kijkt dan zit daar de draad van de lamp op aangesloten. Je drukt op de knop en de lamp gaat aan. Met KNX werkt dat anders: je kunt meerdere mogelijkheden kiezen, bijvoorbeeld groepsverlichting of een lichtscenario. Je kunt daarmee met één druk op de knop al je verlichting in de juiste stand brengen. Je kunt ook kiezen of de rolluiken omhoog of omlaag gaan. Je kan ervoor zorgen dat je favoriete playlist wordt ingeschakeld. Verder kun je per ruimte een onafhankelijke temperatuursturing maken. Dat regel je via de vloerverwarming en daarmee hoef je niet apart thermostaten op te hangen. Ideaal!”
In de Nederlandse vestiging in Veenendaal bevindt zich het eerste Gira Experience Center ter wereld. Het center is te bezoeken voor installateurs, groothandel, projectonwikkelaar en architect. “Iedereen is hier van harte welkom”, aldus Sales Engineer Lex Snaphaan. “We hebben hier een complete modelwoning nagebouwd met woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer.”
Naast de pure productpresentatie worden in een aparte ruimte toepassingen getoond, variërend van radiografische gebouwbeheersystemen in slimme appartementen tot uitgebreide oplossingen gebaseerd op KNX-technologieën in een intelligente villa.
De bezoekers kunnen op een groot ledscherm uitproberen en ervaren, hoe verschillende functies van de gebouwentechniek kunnen worden bediend. Ze kunnen hier ook geprogrammeerde scenario’s - bijvoorbeeld met de Tastsensor 4 - oproepen. In Veenendaal worden ook KNX-trainingen gegeven. Voor wie weinig tijd heeft, is een virtueel bezoek een aanrader.
Aanmelden voor een (virtueel) bezoek kan via www.gira.com/nl/nl/.
www.gira.com/nl/nl
Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier