Lees verder
Een goede handhygiëne, daar draait het volgens Karel van Gorp om. . “Dat is echt cruciaal. De handen zijn de grootste ‘besmetters’ die wij hebben als mensen. Dat je zie als je een kindje van vier zijn handen in een pot chocopasta laat dippen en hem of haar even een kwartier vrij laat rondlopen. Dan zie je waar handen allemaal aankomen en daarmee mogelijke bacteriën kunnen overdragen.”
Covid-19 is de centrale aanjager in het bewustzijn bij mensen. Van Gorp: “Schoonmaken is normaal gesproken niet heel sexy. Het wordt gezien als een noodzakelijk kwaad en kan zelfs een budgetsluiter bij bedrijven zijn. Alleen met dit soort pandemieën stijgt schoonmaak opeens van plek honderd naar één. Men realiseert zich hoe belangrijk het is om hygiëneprotocollen te hebben, dat er goed wordt schoongemaakt en we onze handen goed wassen en waar nodig desinfecteren. Dit alles om de veiligheid en operationele omgeving van de medewerkers, klanten en samenleving te waarborgen.”
Van Gorp vreest dat het belang van goede schoonmaak op den duur weer wegebt. “We krijgen zo om de zeven à tien jaar te maken met een pandemie. Op zo’n moment staan alle stoplichten in één keer op rood en moet alles met spoed worden geregeld en georganiseerd. Een pandemie veroorzaakt dat. Maar als een uitbraak geweest is, ebt het nog wel een tijdje na, maar verdwijnt het bewustzijn helaas langzaam naar de achtergrond.”
Het is een natuurlijke ontwikkeling, stelt Van Gorp. “Bedrijven en mensen werken met prioriteiten en je kunt er maar een beperkt aantal hebben. Als Diversey vinden wij echter dat het een prioriteit moet blijven. Wij zijn in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrieken (NVZ) en zij met de overheid om een manier te vinden om de aandacht voor hygiëne levend te houden. Iedereen is er gelukkig nu wel van bewust dat we ons in de toekomst beter moeten organiseren op uitbraken van bijvoorbeeld virussen.”
‘De klant moet je bij wijze van spreken midden in de nacht kunnen bellen als de vloer helemaal onder water staat’
In de categorie ‘reinigingsmiddelen’ is Diversey de winnaar in het Partner of Choice-onderzoek van Service Management. Waarom is het bedrijf top of mind? Van Gorp: “We proberen altijd de samenwerking te zoeken met onze klanten. Samen met de klant kijken we wat er speelt binnen het bedrijf en de branche en wij zoeken vervolgens een manier om te helpen. Gaat het in een ziekenhuis bijvoorbeeld over schoonmaken of over patiëntveiligheid? En draait het in een hotel alleen om schoonmaken of draag je bij aan de gastbeleving? Bij Diversey draait het om patiëntveiligheid en gastbeleving. Met de klant willen wij overeenstemming bereiken over hoe wij met onze diensten een bijdrage kunnen leveren zodat dat einddoel wordt bereikt. We zijn dankbaar voor onze nominatie en onze waardering door onze klanten.”
Beleving is volgens Van Gorp het sleutelwoord als het gaat om het aanbieden van schoonmaakdiensten. “De grap met schoonmaken is: als het goed gedaan is, hoor je er niemand over en is er geen probleem. Wij hopen met ons werk het onzichtbare zichtbaar te maken. Een hotelgast heeft een schone kamer met een schoon bed en vervolgens een goede nachtrust. Dat is het einddoel van onze klant en is een doel waar wij graag bij ondersteunen.”
Een goede samenwerking tussen klant en leveranciers geef je vorm door strategisch mee te denken met de klant, stelt Van Gorp. “Dat begint met goed naar elkaar luisteren en te weten wat de eindbehoefte van de klant is. Een hotel wil ons die heerlijke overnachting bieden en van daaruit werk je terug. Wat kunnen wij als leverancier met onze schoonmaaksystemen, oplossingen en operationele ondersteuning betekenen om die eindbehoefte te realiseren?”
“Daarnaast is het belangrijk dat je flexibel bent. Als een klant bepaalde behoeften of wensen heeft, moet je het vermogen hebben om daarin mee te schakelen. Het derde aspect is het operationele aspect. Als een winkel, hotel of restaurant een probleem heeft, dan ben je er voor de klant. Hij moet je bij wijze van spreken midden in de nacht kunnen bellen als de vloer helemaal onder water staat.”
Blijf onderling tussen opdrachtgever en schoonmaakmiddelenleverancier communiceren, benadrukt de managing director. “Stem regelmatig met elkaar af om te kijken of het werkt wat je samen hebt bedacht. Is het zo goed of moeten we nog een stukje naar links of rechts? Geen enkele samenwerking met een klant is hetzelfde. Het is iedere keer echt maatwerk.”
Volledige ontzorging
“Wij kunnen onze klanten volledig ontzorgen omdat wij een volledig assortiment aan oplossingen aanbieden. Wij bieden schoonmaakmiddelen aan, maar ook schoonmaakmachines, cleaningtools, trainingen en audits. Wij zijn de enige speler in de markt die van A tot Z klanten en organisaties geheel kunnen ontzorgen op het gebied van hygiëne.”
Van Gorp wil tot slot nogmaals de Nederlandse schoonmaakondernemer bedanken voor het vertrouwen in Diversey. “Er is natuurlijk geen mooier compliment, dan dat de markt jou verkiest. Daar worden we alleen maar nog enthousiaster van.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Diversey.
diversey.nl
Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier