Lees verder
Moorman merkt dat de schoonmaakbranche op dit moment hun werkmethodes, die ze al jaren op dezelfde manier doen, onder de loep nemen. “Er is een ontwikkeling gaande dat men kijkt hoe schoonmaak professioneler kan. Met daarbij als belangrijke voorwaarde dat de werkzaamheden productief en efficiënt zijn. De coronacrisis is daar een katalysator in.”
Vanuit de markt komt volgens Moorman bij schoonmaakbedrijven en schoonmakers de vraag te liggen om bewuster om te gaan met hygiëne. “Vragen die gesteld worden zijn: hoe wordt er schoongemaakt? Zijn de methodes die tot dusver gebruikt werden nog wel efficiënt genoeg? Komt de uitkomst van het schoonmaakwerk overeen met de verwachting? Ik denk dat daar op sommige plaatsen strenger naar gekeken kan worden.”
“Het onderhoud van vloeren laat bijvoorbeeld nog wel eens te wensen over. Een vloer lijkt schoon, maar dat is dan niet het geval. Er is sprake van een flinke opbouw van vervuiling. Het belang van een goede stofzuiger wordt hierbij echt onderschat. Net als de noodzaak van regelmatig schoonmaken.”
Het coronavirus zorgt er volgens de managing director ook voor dat mensen veel kritischer zijn op de omgeving waarin ze zich bewegen. “Als een publieke ruimte of een kantoor vervuild is, dan krijg je hier eerder een opmerking over.”
De coronacrisis benadrukt het belang van goede schoonmaakwerkzaamheden en Moorman is van mening dat het een goed moment is om te investeren in goede schoonmaakmethodes. “De manier van werken van schoonmaakbedrijven en schoonmakers verandert en daardoor gaan we niet zomaar terug naar de normale situatie. Als methodes eenmaal zijn veranderd, zal daar ook aan worden vastgehouden. Vergeet ook niet dat nieuwe methodes vaak productiever en efficiënter zijn dan de oude. Het is vaak een heel andere manier van schoonmaken. Neem bijvoorbeeld het gebruik van een rugstofzuiger in plaats van een traditionele stofzuiger. Het voordeel van een snoerloze rugstofzuiger is overduidelijk. Je kan stofzuigen op plaatsen waar je een traditionele stofzuiger niet kan meenemen. Zoals bijvoorbeeld in trappenhuizen, bussen, vliegtuigen en bioscopen. Als schoonmakers daar eenmaal mee hebben kennisgemaakt, dan denk ik dat dat blijft.”
Moorman ziet een aantal veranderingen in de maatschappij die door de crisis zijn veroorzaakt. “Er is een aantal dingen in gang gezet - en dan heb ik het niet alleen over de schoonmaakbranche - die we nodig hadden. Het thuiswerken heeft een boost gekregen, de fileproblematiek is verdwenen en ook wordt er efficiënter gewerkt. Misschien is er in de toekomst minder kantoorruimte nodig omdat meer mensen thuiswerken. Dat kan resulteren dat er minder schoonmaakwerk komt.”
Het op dit moment hogere bewustzijn van hygiëne in de maatschappij is volgens Moorman niet één-twee-drie verdwenen. “Ik denk dat we de komende jaren nog wel blijven teren op de coronacrisis en wat dat betekent. Dat verandert niet zomaar. Als Numatic hebben wij het werk van de schoonmaker altijd al hoog in het vaandel gehad en dat geldt ook voor onze serieuze branchecollega’s. Het ligt bij de opdrachtgevers om te realiseren dat dat hygiënebelang er is. En het bewustzijn over dat belang is er nu zeker. We moeten voorkomen dat schoonmaak weer afzakt naar de sluitpost die het af en toe was en nog steeds soms is.”
“Schoonmaak is af en toe een ondergeschoven kindje bij de meest prachtige ruimtes en locaties. Dat soort plaatsen gaan snel achteruit als er niet goed wordt schoongemaakt. Het is echt de taak van schoonmaakbedrijven om klanten te wijzen op het feit dat zij het verschil kunnen maken. Op diverse plaatsen zie je ook dat mensen dat wel beseffen. Als je een wat duurdere hotelkamer hebt, zie je dat alles perfect schoon en verzorgd is. Mensen hebben daar wel geld voor over.”
Het feit dat Numatic “een bedrijf is dat doet wat het zegt en zegt wat het doet”, is volgens Moorman een reden dat het is aangemerkt als Partner of Choice. “Wij hebben een aantal ijzersterke producten die niet meer weg te denken zijn uit de markt. Die producten bestaan al jaren en hebben zichzelf bewezen. Daarnaast zijn wij altijd op zoek naar nieuwe oplossingen en zijn we een betrouwbare partner als het gaat om het leveren van producten of het uitvoeren van diensten.”
“Voor een goede relatie tussen klant en leverancier is het ook belangrijk dat je weet waarvoor je staat. Als partners moet je weten wat je aan elkaar hebt.”
Om goede relaties met klanten te realiseren is het in de ogen van Moorman belangrijk dat de medewerkers van Numatic gelukkig zijn. “Wij hebben intern een happy en healthy-programma. Dat betekent dat wij zorgen voor happy medewerkers. Het is hiervoor belangrijk dat je goed naar je medewerkers luistert en dat je de mensen een werkplek gunt waar ze het naar hun zin hebben. Dat je investeert in mensen door bijvoorbeeld het aanbieden van opleidingen.”
“Je moet ook eerlijk zijn en hun een toekomstperspectief bieden dat aansluit bij wat ze willen en waar ze de capaciteiten voor hebben. Daarnaast zijn we sociaal betrokken en mogen medewerkers doneren aan goede doelen die zij belangrijk vinden. Numatic geeft medewerkers de ruimte om te sporten en gezond te leven. Het zijn aspecten die heel belangrijk zijn, maar soms onderschat worden in een goede werkverhouding.”
‘Hoe langer een product meegaat, hoe minder impact het heeft op het milieu’
Numatic heeft als streven om over vijf jaar de duurzaamste fabrikant ter wereld te zijn. “Wij steken in op duurzaam zijn en duurzaam denken. Dat geldt voor nieuwe producten en innovaties die nog op de plank liggen. In de komende jaren mag je wel het een en ander van ons op dat vlak verwachten.”
Om duurzaamheid te realiseren probeert de fabrikant van professionele schoonmaakmachines, - materialen en -middelen de levensduur van de producten te verlengen. “Hoe langer een product meegaat, hoe minder impact het heeft op het milieu. Dat vinden wij heel belangrijk. Wij hebben nu een aantal producten die twee tot drie keer langer meegaan dan voorheen.”
“Ook zijn we op zoek naar grondstoffen die voortkomen uit een recycleproces. Daarnaast willen we er in ieder geval voor zorgen dat de grondstoffen die we gebruiken geschikt zijn om te recyclen.”
Moorman ziet dat de verduurzaming een brede maatschappelijke ontwikkeling is en waar iedereen naar kijkt. “Het is niet iets wat je zomaar roept. Ik vind dat we in een tijd leven waarin je moet waarmaken wat je zegt. Als je zegt dat je duurzaam bent, dan moet je dat ook bewijzen.”
Er is volgens hem nog wel werk aan de winkel om verduurzaming verder vorm te geven. “Op het gebied van grondstoffen denk ik dat we al heel ver zijn. Maar er zijn ook een aantal vlakken waar we veel meer kunnen doen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over het reinigen met minder chemische middelen, maar ook minder gebruik van water. Daar valt nog winst te boeken.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Numatic.
www.numatic.nl
Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier