Lees verder
Alklima / Mitsubishi Electric uit Alblasserdam kent een gestage groei. Het bedrijf heeft over de volle breedte de laatste vier jaar tijd een verdubbeling van personeel doorgemaakt. Om meer helderheid te creëren heeft er een splitsing plaatsgevonden tussen utiliteit en woningbouw. Het bedrijf heeft momenteel vijf consultants op de utiliteit zitten en drie consultants op de woningbouw.
Bij Alklima staat iedere dag in het teken van oplossingen aanbieden voor het koelen, verwarmen en ventileren van gebouwen en woningen. Daarbij zet de leverancier uit Papendrecht flink in op kennisdeling. Ze begeleiden en adviseren over warmtepompen, airconditioners, City Multi VRF-systemen, chillers en ventilatiesystemen.
In het jaar 2019 werden er zo’n 71.500 nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Naar verwachting komen we in 2020 op 55.000 woningen uit. In 2021 is de verwachting dat er 50.000 woningen worden gerealiseerd. Dit lagere getal komt onder meer door de problematiek rondom stikstof, de PFAS en een gebrek aan bouwlocaties. Vanaf 2022 toont de woningbouw naar verwachting herstel. Het doel is om tussen nu en 2030 845.000 nieuwe woningen te realiseren.
De vraag naar warmtepompen in renovatiewoningen is groeiend maar gaat nog mondjesmaat, signaleert Theo Verharen, Alklima-consultant voor de regio Zuid Theo Verharen. “De woning moet in de bestaande bouw flink worden aangepast om goed te kunnen functioneren met een warmtepomp. Woningcorporaties experimenten en starten steeds vaker pilotprojecten met vijf of tien woningen. Die rijtjeswoningen worden dan aangepast aan de nieuwe normen, maar vooralsnog gaat het langzaam.”
De grootste groei zit in de nieuwbouw, weet Verharen. “Je kunt stellen dat de cv-ketels in de nieuwbouwwoningen grotendeels zijn vervangen door de warmtepomp. Het is niet alleen een warmtepomp, een aantal nieuwbouwwoningen heeft bijvoorbeeld ook stadswarmte. Maar mijn gevoel is dat er sinds het aardgasloos bouwen er van de 65.000 nieuwbouwwoningen per jaar minimaal 50.000 een warmtepomp hebben.”
En in die nieuwbouw gaat het vooral om lucht/water-warmtepompen, schetst Verharen. “Water/water-warmtepompen hebben wel wat haakjes en ogen. Er moet een bron komen, die is in de loop der jaren steeds duurder geworden en het moet BRL-gecertificeerd zijn. De lucht/water-warmtepomp is bij ons eigenlijk steeds meer in beeld gekomen. Ik schat dat we voor meer dan negentig procent van deze warmtepompen leveren momenteel.”
De wat kleinere warmtepompen lopen momenteel het best. Verharen: “De SUZ-lijn werkt volledig met R32 koudemiddel en heeft een laag Global Warming Potential (GPW). Het oude R410A bestaat voor vijftig procent uit R32 (difluormethaan) en voor de andere helft uit R125 (pentafluorethaan). We gebruiken nu nog uitsluitend R32. R410A heeft een Global Warming Potential (GWP) van 2.088. R32 heeft een GWP van 675, zeg maar een derde.”
SUZ-SWM-modellen zijn Ecodan warmtepompen van Mitsubishi Electric. De Eco-inverter buiten-units hebben een hoog rendement en een laag geluidsniveau. Afhankelijk van het type van de binnenunit wordt voor de energie voor verwarmen, koelen of verwarmen van sanitair warm water gebruikt. De warmtepompen zijn te verkrijgen in 4, 6 en in 8 Kilowatt. Daar kun je tot tweehonderd vierkante meter mee verwarmen.
Alklima heeft met de SUZ-lijn ook ingezet om het de installateur gemakkelijk te maken. Verharen: “Voorheen had je een verschillend binnendeel en een verschillend buitendeel met verschillende leidinglengtes. Het is nu een en hetzelfde toestel. Het binnendeel is altijd hetzelfde en het buitendeel is qua maatvoering en leidingdiameters hetzelfde. En of het nu een vier, zes of een acht kilowatt wordt, dat maakt niet uit. Je kunt hiermee makkelijk switchen. Dat is natuurlijk ook een groot voordeel als je met veel projectmatige seriebouw te maken hebt.”
Met de opkomst van de warmtepomp, kwam ook het geluid onder de aandacht. Dit hield de gemoederen de afgelopen jaren flink bezig. Het consumentenprogramma Kassa beweerde zelfs dat miljoenen Nederlanders last zouden gaan krijgen van het geluid van warmtepompen. Verharen: “Dat ging bij Kassa echt over enkele situaties. Als je momenteel kijkt wat er door de verschillende merken geplaatst wordt en je kijkt naar de aantallen, kun je zeggen dat de klachten nihil zijn.”
Maar die discussie over geluid is nog wel even gaande, signaleert Verharen. Want met ingang van januari 2021 moet het geluid van de warmtepomp gereduceerd worden naar maximaal 40 dB(A) op de perceelgrens met de buren. Dat is nu nog 65 dB(A) voor een warmtepomp tot 6 kW en 70 dB(A) voor installaties van 6 kW tot 12 kW.
‘Ik ben blij dat er nieuwe wetgeving komt voor geluid. Maar het meten wordt straks nog wel een issue.’
Als je kijkt naar de regelgeving voor geluid dan is bijvoorbeeld het meten nog een issue, ziet Verharen: “Hoe ga je meten? In de nieuwe wetgeving komt straks te staan dat je moet meten bij maximaal vermogen met een buitentemperatuur van maximaal tien graden. Dat betekent dat een meting bij negen graden prima kan zijn, maar wat als er klachten zijn bij -2 graden? Dat gaat natuurlijk linksom of rechtsom discussie opleveren.”
Verharen: “Laat ik vooropstellen dat we een voorstander zijn van geluidseisen. Ik ben blij dat er wetgeving komt omtrent geluid, want de Europese norm zoals die nu geldt, is te ruim. Maar eerlijk is eerlijk: die regelgeving moet nog wel worden gefinetuned.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alklima.
alklima.nl
Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier