brand logo + logo Vakblad warmtepompen


Peter van Gameren, Itho Daalderop

‘Maximale keuzevrijheid én de beste oplossing’

In de visie van Itho Daalderop moet er maximale keuzevrijheid zijn voor de beste oplossing, passend bij het ambitieniveau. In de ideale situatie met een nieuwbouwwoning en een goede bodemgesteldheid is dat bijna altijd een waterwaterwarmtepomp. Maar als dat door omstandigheden niet kan, heeft Itho Daalderop andere opties in het assortiment om woningen te verduurzamen. Door nieuwe technieken ontstaan bovendien nieuwe mogelijkheden. “Denk aan monitoring waardoor verbetering van het rendement én aanpassing van bewonersgedrag mogelijk wordt.” 

Lees verder

Peter van Gameren, Itho Daalderop

“We onderscheiden ons als aanbieder van totaaloplossingen. Daarom bieden we niet alleen een water/water-warmtepomp aan, maar ook een boilervat, een ventilatiesysteem of een hybride oplossing als tussenstap naar geheel gasloos.” Aan het woord is Peter van Gameren, directeur van Itho Daalderop. “Ons bedrijf heeft al een prominente plek verworven in de nieuwbouw waar veel van de woningen met een integraal systeem van Itho Daalderop zijn uitgerust. Maar ook in de bestaande bouw worden veel systemen van Itho Daalderop geplaatst”, vertelt Van Gameren. “Je moet altijd kijken wat de beste oplossing is voor de gegeven situatie. Daarom bieden wij het hele gamma aan oplossingen aan: lucht/water-warmtepompen, boosterwarmtepompen, hybride warmtepompen en waterwaterwarmtepompen.”

 

Monitoring   

Monitoring wordt bij de toepassing van innovatieve installaties steeds belangrijker, legt Van Gameren uit. “Monitoring is bijvoorbeeld voor woningcorporaties heel handig. Zij willen hun huurders graag beschermen tegen een hoog energieverbruik. Daarom is de voorspelbaarheid heel wezenlijk. En daarnaast is het slim om alarmbellen in te bouwen. Dan kunnen we bijvoorbeeld een waarschuwing geven als de verbruiker over zijn energiebundel dreigt heen te gaan. We kunnen zelfs proactief handelen met behulp van monitoring. Als een warmtepomp in storing gaat, merkt de gebruiker daar niet meteen iets van. Je bent al snel te laat als je daarop wacht. Wij kunnen een seintje geven aan de corporatie om contact op te nemen, omdat de warmtepomp service nodig heeft.”

 

Bijna gratis koelen

Het aanbod van warmtepompen is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen, met allerlei mogelijke varianten. Als een waterwaterwarmtepomp met bodemlus mogelijk is, heeft dat volgens Van Gameren wel sterk de voorkeur. “Als het gaat om goed geïsoleerde woningen, kun je met de waterwaterwarmtepomp het beste rendement halen. Daarnaast is er met deze systemen de mogelijkheid om passief te koelen. Als je weet dat in goed geïsoleerde woningen de koelvraag groter is dan de warmtevraag is het voordeel wel duidelijk, zeker ook in verband met klimaatadaptatie.” Andere systemen kunnen ook koelen, bevestigt hij. “Met een water/water-warmtepomp is dit echter het meest energie-efficiënt. Als je kunt kiezen zou ik dus altijd voor een bodemsysteem gaan, zeker ook omdat de koeling bijna gratis is.”

 

 

‘Monitoring wordt bij de toepassing van innovatieve installaties steeds belangrijker’

 

Renovatie

Zelfs in renovatieprojecten is de toepassing van waterwaterwarmtepompen met een bodemlus mogelijk, vertelt Van Gameren. “In Terborg hebben we het eerste Itho Daalderop Warmtepompnet-project gemaakt. Hierin voorziet één diepe bron meerdere woningen van warmte en koude. Die bodemlus is dieper dan normaal. Op deze manier kunnen waterwatersystemen op een betaalbare manier in de bestaande woningmarkt toegepast worden.”

 

Innovatief product

Natuurlijk zijn er ook plekken waar waterwatersystemen niet mogelijk zijn, omdat er bijvoorbeeld er niet of niet te diep geboord kan worden. Van Gameren: “In die situaties moet je kijken naar alternatieven zoals de lucht/water-warmtepomp die wij ook in ons assortiment hebben. Daarvoor werken we met verschillende partijen aan slimme oplossingen. Zo hebben we samen met Breman een dakkap ontwikkeld, waarmee de warmtepomp esthetisch wordt weggewerkt in het dak. Een zeer ruimtebesparende oplossing voor de bewoner.”

 

Een ander innovatief product is een collectief hybride systeem dat toegepast kan worden in de hoogbouw, licht Van Gameren toe. “We hebben voor woningcorporatie Woonstad een systeem ontwikkeld dat werkt met een grote luchtwarmtepomp van 130kW op het dak. Die kan meerdere appartementen voorzien van warmte. In de appartementen hangen nog cv-ketels die het warme tapwater verzorgen en die het over kunnen nemen als de efficiëntie van de luchtwarmtepomp bij extreem lage temperaturen achteruit gaat. Met deze innovatie hebben we de Woonstad Rotterdam Energie Challenge gewonnen.”

 

 

‘Je moet altijd kijken wat de beste oplossing is voor de situatie. Daarom bieden wij het hele gamma aan oplossingen aan.’

 

 

Beste oplossing

Itho Daalderop pleit altijd voor de beste oplossing voor de gegeven situatie, benadrukt Van Gameren. “Niet alle bestaande woningen zijn meteen goed te isoleren. Daarom is het goed dat nu ook naar andere opties zoals duurzame warmtenetten gekeken wordt.”

 

Daarnaast is op meerdere plekken in de bestaande gebouwde omgeving de hybride warmtepomp een goede optie, stelt Van Gameren. “Voor renovatie is een luchtwarmtepomp soms te duur, omdat je ook aanpassingen aan de woning moet doen. Dan kan een hybride warmtepomp overwogen worden als tussenstap naar geheel gasloos. In een ongeïsoleerde woning is een warmtepomp niet mogelijk, maar vanaf een B-label kan een hybride warmtepomp prima. We adviseren dat ook direct te doen als het mogelijk is, want je kunt er veel energie en geld mee besparen.”

 

Zonder buitenunit

Op het vlak van luchtwaterwarmtepompen heeft Itho Daalderop meerdere opties, waarvan een split-opstelling met buitenunit er een van is. Deze HP-S warmtepompen kunnen ook gecombineerd worden met een cv-ketel. Maar voor huizen waar een buitenunit onwenselijk of niet mogelijk is, kan de HP-M 25 i een oplossing zijn, legt Van Gameren uit. “Je hebt dan alleen een binnenunit. De HP-M 25 i is een ventilatieluchtwarmtepomp die zijn energie haalt uit de buitenlucht én afgevoerde ventilatielucht. Zo wordt warmte teruggewonnen uit de afgevoerde ventilatielucht die al verwarmd is. Van ‘overventilatie’ zal dus nooit sprake zijn, aangezien een combinatie van luchtstromen als energiebron gebruikt kan worden.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Itho Daalderop.

Logo

www.ithodaalderop.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Itho Daalderop

6/12
Loading ...