Nutricia bestaat dit jaar 125 jaar. Dit viert het bedrijf door te investeren in de modernisering van de fabriek in Zoetermeer. Met de investering wil het bedrijf de productiecapaciteit vergroten en zorgen dat de fabriek klaar is voor de productie van nieuwe producten. VMT ging langs bij de fabriek in Zoetermeer.
Lees verder
Nutricia werd in 1896 opgericht en in 2007 overgenomen door Danone. Nutricia maakt babyvoeding, medische voeding en voeding voor mensen die aangepaste voeding nodig hebben. Dit doet de producent met merken als Nutrison, Nutrilon, Olvarit en Nutridrink. Nutricia produceert in Nederland, maar distribueert naar eigen zeggen naar meer dan 80 landen. Ter ere van het 125-jarig bestaan van het bedrijf investeert moederbedrijf Danone in de modernisering van de fabriek in Zoetermeer.
“Voor Danone is Nederland zeer belangrijk, niet alleen als markt, maar ook omdat Nederland een zeer prominente rol vervult binnen Danone. De vestigingen in Zoetermeer en Noord-Brabant produceren medische- en babyvoeding die we wereldwijd distribueren. Ons onderzoekscentrum in Utrecht vormt de spil van ons kennisnetwerk en in Hoofddorp staat het mondiale hoofdkantoor van onze Specialized Nutrition divisie”, vertelt Paul Oerlemans, General Manager Danone Nederland.
“De investering betekent dat we de geavanceerde producten die we ontwikkelen in ons centrum voor onderzoek en innovatie nu nog beter naar de markt kunnen brengen. Daarnaast biedt de investering ook volop mogelijkheid om onze huidige en toekomstige medewerkers verder te ontwikkelen. Zij maken immers deel uit van een fabriek van de toekomst. Dit draagt bij aan voortdurende verbetering van onze producten en dienstverlening”, vertelt Liam Carmody, directeur van de fabriek in Zoetermeer.
Maar wat gaat Nutricia dan precies moderniseren? Dit zal bestaan uit het vervangen van apparatuur, het digitaliseren van processen, het vergroten van de capaciteit en het verduurzamen van de fabriek. “We hebben een plan ontwikkeld voor 2021 tot en met 2025”, legt Carmody uit aan VMT. “Dit jaar stond dus in het teken van het ontwikkelen van de strategische plannen en het krijgen van goedkeuring en funding. De komende vijf jaar zullen we continu investeren in modernisering. Deze fabriek is heel belangrijk voor Nutricia en Danone. De producten die we hier maken zijn zeer belangrijk voor mensen met ziektes zoals diabetes en kanker. Er komen nieuwe innovaties aan vanuit ons innovatielab in Utrecht, en we moeten ervoor zorgen dat we er klaar voor zijn. Nu is het onze tijd”, vervolgt Carmody lachend.
Door de modernisering wil Nutricia zich dus goed voorbereiden op de productie van nieuwe producten. Welke producten dit dan zijn, kan Carmody nog niet vertellen. Hij kan wel voorbeelden geven van wat Nutricia wil moderniseren. “We gebruiken al 100% groene elektriciteit, maar we willen ook ons water- en energieverbruik verminderen. Ons doel is 50 procent waterreductie, onder andere door het hergebruiken van water. Daarnaast streven we naar 25 procent energiereductie door bijvoorbeeld adiabetic cooling systemen en warmtepomp-technologie. Hiervoor kijken we ook naar andere fabrieken binnen het Danone-netwerk om daar de best practises uit te halen. Door de investeringen willen we uiteindelijk voorop lopen op het gebied van capaciteit, processen, capaciteiten van de fabriek en duurzaamheid.”
Nutricia bestaat 125 jaar. Enkele delen van de fabriek zijn volgens Carmody dan ook wat verouderd. “De machines werken tot op de dag van vandaag prima. Maar er worden steeds minder reserveonderdelen gemaakt voor deze apparatuur. Ook de elektronica die de machines aanstuurt wordt steeds ouder. Hierdoor wordt het lastiger om de machines te repareren wanneer zij defect zijn”, legt de fabrieksdirecteur uit. “Om die reden gaan we bepaalde apparatuur vernieuwen, om die defecten voor te blijven. Het is een grotere uitdaging om een oudere fabriek te moderniseren, maar we hebben dit al vaker gedaan. Hierbij is het personeel ook leidend, sommigen werken hier al 50 jaar, zij zijn de experts.”
In het innovatielab in Utrecht ontwikkeld Nutricia nieuwe producten, maar ook de technologieën en productieprocessen worden daar bekeken. “In Utrecht zit een innovatie en technologie centrum. Hier doen ze altijd de eerste pilots. Niet alleen voor het product, maar ook voor de benodigde technologie. Ze komen dus bij ons met een volledig nieuw product en productieproces. En dan start de samenwerking om die pilot om te zetten in grootschalige productie”, vervolgt Carmody.
Het is volgens Carmody niet de bedoeling om personeel te vervangen door machines en cobots. “Het moderniseren van een fabriek en de transformatie van personeel gaan hand in hand. We trainen onze werknemers regelmatig, in de toekomst zullen zij meer digitaal behendig moeten zijn. Ook op het gebied van digitalisering leren de verschillende fabrieken binnen Danone van elkaar. We gaan niet allemaal het wiel opnieuw uitvinden”, legt Carmody uit. “Er gaan nu eenmaal mensen met pensioen. We weten precies hoeveel mensen er de komende vijf jaar met pensioen gaan. Daardoor weten we ook wat we kunnen moderniseren door middel van bijvoorbeeld digitalisering en cobots zonder mensen te vervangen.”
“We gaan niet digitaliseren om dan maar te digitaliseren. Het moet zeker bijdragen en iets toevoegen aan het productieproces”, legt de fabrieksdirecteur uit. “Wij vinden het belangrijk om onze werknemers te helpen door modernisering en digitalisering. Als wij de werkzaamheden voor onze werknemers makkelijker en leuker maken, kunnen zij meer waarde toevoegen aan onze producten. We spelen dus in de ruimte van de mensen die met pensioen gaan, en niet het vervangen van huidig personeel. Er kunnen monotone werkzaamheden in de fabriek zijn, die willen we op deze manier aangenamer maken zodat het personeel een nog leukere baan heeft.”