De ontwikkelingen in de voedingsindustrie gaan nog steeds snel. Consumentenbehoeften veranderen constant, wat gevolgen heeft voor de productie en innovatie in de voedingsindustrie. De Rabobank geeft 6 trends en ontwikkelingen in de voedingsindustrie. “We gaan niet meer eten, maar wel anders.” VMT zet ze op een rij.
Lees verder
De export van voedingsmiddelen zal op de middellange termijn met 2-3 procent groeien, stelt de Rabobank in haar update. De Nederlandse voedingsmarkt zal daarentegen volgens de markt slechts beperkt groeien door een verzadiging. Ook buurlanden hebben te maken met deze verzadiging. “De vooruitzichten voor de voedingsindustrie zijn dan ook neutraal met stabiele, maar beperkte groei”, aldus de bank.
“We gaan dus niet meer eten, maar wel anders”, stelt de Rabobank. Hierbij gaat de consument kiezen voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Volgens de bank willen consumenten enkel voor producten met een duidelijke meerwaarde meer betalen. “We zien vooral groei in niches en specialiteiten, zoals biologisch, vegetarisch en convenience. Dit laatste wordt gestimuleerd doordat de consument meer en meer gemak zoekt.” Dit leidt volgens de bank tot kansen voor thuisbezorging en het aanbieden van voorbereide artikelen en kant-en-klaarproducten. De coronapandemie leidt volgens de bank tot een nog grotere groei in gemaksconsumptie.
De bank stelt dat consumenten ook steeds meer op zoek gaan naar lokaal, ambachtelijk geproduceerd of duurzaam voedsel. Ook staan consumenten steeds meer open voor nieuwe en eventueel internationale smaken. “De consument is steeds bewuster bezig met voeding en gezondheid. We zien een verschuiving naar producten met minder suikers, minder verkeerde vetten en minder onnodige toevoegingen. Over het algemeen stellen wij dat food steeds meer dienstverlening wordt.” Hierbij is de consument volgens de bank bereid om meer te betalen voor service, maar niet voor het product zelf.
Volgens de Rabobank hebben supermarktketens een dominante positie in de voedingsketen. Maar door de groei van online retail en consumptie krijgen deze supermarktketens meer concurrentie in verschillende vormen. In de keten ziet de Rabobank vier ontwikkelingen in het verlengde van bovenstaande ontwikkelingen:
Waar corona voor sommige producenten zorgde voor een enorme afname doordat zij enkel afzet hadden in de horeca, was de klap voor producenten voor de retail minder groot. De Rabobank voorspelt dan ook dat voedingsproducenten die vooral leveren aan de retail met 5-10 procent zullen groeien. Daarnaast zijn de effecten van de coronacrisis volgens de bank tot in 2022 voelbaar voor met name producenten van de horeca. Corona heeft volgens de bank geleid tot de volgende ontwikkelingen in de keten:
Bovenstaande verschijnselen leiden volgens de bank tot de volgende middellange termijn effecten:
Volgens de Rabobank hechten consumenten steeds meer waarde aan duurzaam geproduceerd voedsel. De impact op het milieu is daarbij erg belangrijk. Radicale transparantie wordt volgens de bank de nieuwe norm. Hierop proberen retailers en producenten in te spelen volgens de bank door keurmerken als de Eco-Score. Volgens de bank moeten producenten op de volgende vijf pijlers inspelen:
De Rabobank ziet de volgende gebieden als de zes belangrijkste innovatiegebieden: