Voorwoord
Weinig zaken zijn zo ingrijpend in ons leven als het kiezen van een partner. Het maken van de juiste keuze blijkt bovendien nog niet zo eenvoudig, zo blijkt uit het meest recente Nederlandse echtscheidingspercentage van bijna 35 procent (CBS). Maar hoe werkt dat eigenlijk, partnerkeuze? Een kort en oppervlakkig onderzoekje in wat relatieliteratuur leert dat partnerkeuze een spontaan proces lijkt, waarbij mensen in de meeste gevallen onbewust ontzettend hoge verwachtingen hebben. De partner moet aan al deze verwachtingen voldoen, zelfs al zijn veel van deze verwachtingen niet realistisch. Bovendien negeren mensen vaak de wat minder romantische aspecten, zoals de verschillen tussen elkaar. Diep van binnen hopen we dat de ander in al onze behoeften zal voorzien. Behoeften en onvervulde verlangens worden op de partner geprojecteerd en we verwachten dat hij of zij al onze problemen zal oplossen. Kennelijk weten we dus heel goed naar wat en wie we op zoek zijn. Toch maken we in veel gevallen dan nog de verkeerde keuze, met alle gevolgen van dien..
Lees verder
Kun je deze theorie over het kiezen van een partner in je privéleven, kopiëren naar de zakelijke omgeving? Ben je bij de aankoop van een nieuwe winkelinrichting, of bij de inkoop dan grondstoffen ook niet op zoek naar een partner/leverancier die in jouw behoeften voorziet en jouw problemen oplost? En als je die gevonden lijkt te hebben, kan na verloop van tijd die partner ook net niet de ideale blijken te zijn. Maakt hij toch jouw verwachtingen niet waar en eindigt deze samenwerking in een teleurstellende scheiding.
Om een zakelijke scheiding te voorkomen, is het dus van belang je goed in je (toekomstige) partner te verdiepen. Daarbij zouden ratio en objectieve besluitvorming een belangrijke rol moeten spelen. Maar uit onderzoek blijkt dat juist de intuïtieve, emotionele geest belangrijker is in dergelijke besluitvormingsprocessen. Het is goed om dat in gedachten te houden bij een volgende partnerkeuze. In het artikel over ‘Waar let ik op bij mijn leverancierkeuze?’ gaan we dieper op deze materie in.
En uiteraard kunnen we ook in deze speciale editie niet om de coronacrisis heen. Want die crisis heeft ook zijn weerslag op het vinden en behouden van een partner. Het contact is wezenlijk veranderd en iedereen moet daarin een nieuwe weg vinden. Hoe partners dat doen, lees je in het artikel ‘Leveranciers in coronatijd’.
Om te weten voor welke partners jij kiest, deden we deze zomer een onderzoek en vroegen we lezers van Bakkerswereld naar hun inkoopgedrag. We ontvingen maar liefst 726 reacties en 88 procent van hen geeft aan betrokken te zijn bij inkoop. Je leest wat de positie is van de diverse aanbieders en over de voorkeur van de afnemers op gebieden als grondstoffen, winkelinrichting, machines, koelingen en verpakkingen. Wie is top of mind en waar koop je graag? En wie heeft er nog een wereld te winnen in de bakkerijbranche? De complete resultaten vind je in het verslag van dit eerste Partner of Choice-onderzoek.
Als Bakkerswereld gaan we het onderzoek ieder jaar herhalen. Immers, in een snel veranderde wereld ontwikkelt de markt zich door en kunnen in korte tijd interessante verschuivingen plaatsvinden. Zijn de uitdagers van vandaag de winnaars van morgen? Of kunnen de huidige winnaars hun positie vasthouden? Volgend jaar informeren we je weer.