Lees verder
Stel, u gaat binnenkort met pensioen en u wilt uw bedrijf verkopen. Of u denkt er juist over om een andere onderneming over te nemen, maar u weet niet of dat een goede keuze is. Klopt u dan aan bij de gevestigde orde, zoals een groot accountantskantoor, of juist bij een challenger? Die laatste keuze biedt enkele verrassende voordelen.
Wat hun meest interessante zaak is van de laatste maanden? Jaap Schrover, partner Corporate Finance bij Crowe Foederer, hoeft er niet lang over na te denken. “Een paar weken geleden adviseerde ik een tweede generatie familiebedrijf. En ik kreeg te maken met een mix van aandeelhouders, waarvan de neuzen niet dezelfde kant op stonden. De een wilde de hele onderneming verkopen, maar de ander wilde juist dat het bedrijf verder ging – en wel onder leiding van zijn kinderen. Het leidde tot fikse discussies in de familie.”
Nogmaals, voor Schrover zijn dit interessante zaken. Want ze doen niet alleen een beroep op zijn financiële kennis, maar ook op communicatieve vaardigheden. “In zo’n geval is het belangrijk om goed naar alle partijen te luisteren, en te kijken waar de kern van het probleem zit. Vervolgens kom je tot een plan, en wel met gerichte vragen. Als die kinderen inderdaad met het bedrijf verder gaan, wil je dat stukje dan aan hen schenken of wil je het verkopen? En in dat laatste geval: kunnen die kinderen dat betalen? En beschikken ze überhaupt over de kennis en vaardigheden om een bedrijf te leiden? Toen we het probleem zo uit elkaar trokken, konden alle partijen er objectiever naar kijken. Zo kwamen ze tot de conclusie dat dit plan niet realistisch was. En daarmee werd ook de persoonlijke relatie een heel stuk beter.”
‘Het is belangrijk om goed naar alle partijen te luisteren, en te kijken waar de kern van het probleem zit’
Volgens Schrovers collega Leon Janssen, manager Corporate Finance, is dit precies de reden waarom zij hebben gekozen voor een middelgroot accountants & adviesorganisatie met een snel groeiende, professionele corporate finance afdeling. “Jaap en ik komen allebei van de Big Four, en daar hebben we vanuit de auditpraktijk enorm veel kennis opgedaan. Je ziet er in korte tijd heel veel verschillende typen bedrijven, en je leert hoe die in elkaar zitten. Hoe zijn de ondernemingen georganiseerd, wat vertellen de cijfers, waar zitten de risico’s? Maar ook: waar liggen kansen en is ruimte voor verbetering? Het werken bij de Big Four kent alleen een duidelijk nadeel: Je staat hoogstens maar een paar keer per traject in contact met de directie in de boardroom. Door het type klant, vaak de grotere (beursgenoteerde) ondernemingen, sta je hierdoor verder van de organisatie af. Daarnaast kijk je als accountant altijd terug. Je bent continu bezig met de cijfers van het afgelopen jaar.”
Nu hij werkt bij Crowe Foederer kan hij veel meer vooruit kijken, samen met de ondernemer. De opgedane kennis vanuit de accountancy helpt daarbij enorm. “Laatst begeleidden we bijvoorbeeld een Amerikaanse investeerder. Ze hadden daar het plan om voor strategische groei in Europa in een bepaald type MKB-ondernemingen te investeren, maar ze konden de cijfers niet goed doorgronden. Geen wonder: in vergelijking met Amerikaanse bedrijven werken MKB-bedrijven in Nederland net een beetje anders. Dus hebben wij voor hen de vertaalslag gemaakt.”
Daarbij heeft Janssen niet alleen gekeken naar de boeken van de MKB onderneming, maar heeft hij onder andere een analyse opgesteld van de hele bedrijfsvoering. “We besteden ook aandacht aan de mogelijke risico’s die je niet onmiddellijk in de cijfers terugvindt. Is er bijvoorbeeld sprake van een hoog ziekteverzuim en lopen de resterende werknemers een grote kans om uit te vallen met een burn-out? En wat is hier de belangrijkste oorzaak van? Hanteert de werkgever wel de juiste cao, of werkt hij met het verkeerde pensioenfonds? Dat kan allemaal leiden tot fikse schadeclaims. Al dat soort zaken hebben wij voor die investeerder uitgezocht, in nauw overleg met alle partijen.”
‘Wij zijn een jong, dynamisch bedrijf. Juist daardoor hebben wij een goede klik met de oudere ondernemer’
Maar het mooiste vinden Schrover en Janssen een succesvolle verkoop. “Wij zijn een jong bedrijf”, zegt Schrover. “Dynamisch. En misschien juist daardoor hebben wij een goede klik met de oudere ondernemer. Laatst hadden wij bijvoorbeeld een cliënt van 63 die erover dacht om zijn bedrijf te verkopen. Nogmaals, hij dacht erover, maar hij twijfelde. Want dat bedrijf… daar had hij een leven lang voor gewerkt. Het was zijn kindje. Het is onze taak om zo iemand op alle manieren te begeleiden, om altijd bereikbaar te zijn. Natuurlijk, als hij een vraag heeft over pensioenen, zijn wij niet de expert. Dat laten we uitzoeken door een collega. Hiervoor blijven wij wel continu het aanspreekpunt – overdag, ‘s avonds en ook in het weekend. Die energie die wij uitstralen, werkt blijkbaar besmettelijk. Want op een gegeven moment ging bij die man de knop om. Hij besefte dat hij afscheid moest nemen en dat verkoop de beste keuze was. En die hebben wij toen voor hem geregeld.”
Complexe problematiek, dat is wat Schrover en Janssen aantrekt. En dat is ook wat werken bij Crowe Foederer met zich meebrengt. “De zaak die ik me het best herinner?” vraagt Schrover. “Dat is waarschijnlijk die MKB-ondernemer die een contract had getekend om zijn bedrijf te verkopen. Maar helaas, voordat die verkoop werd geëffectueerd, kwam hij te overlijden. Buitengewoon triest natuurlijk, en ook ingewikkeld voor de erfgenamen. Want die werden geconfronteerd met een verkoopcontract waar niet goed over was nagedacht. En de hoofdpersoon kon het niet langer uitleggen. Zulke zaken ontrafelen, en dan een oplossing bedenken waar iedereen mee kan leven, dat geeft mij iedere dag weer energie.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crowe Foederer.
www.foederer.nl
Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier