De afgelopen anderhalf jaar is gebleken dat het voor ondernemers steeds belangrijker wordt om weerbaar en flexibel te zijn, zodat ze kunnen anticiperen op onzekerheden en kansen weten te benutten. De noodzaak van toekomstbestendig ondernemen is overal doorgedrongen. Maar wat zijn dan de belangrijkste aandachtspunten? Waar te beginnen?
Lees verder
“Bij toekomstbestendig ondernemen gaat het vaak over duurzaamheid”, zegt Marcel Welsink, bestuursvoorzitter van en partner bij accountancy- en adviesbureau Grant Thornton. “Duurzaamheid is natuurlijk heel belangrijk. Maar voor de toekomstbestendigheid van bedrijven verdienen nog meer ontwikkelingen de aandacht, zoals kwaliteit en betrouwbaarheid.”
Toch is duurzaamheid wel het eerste thema waar Welsink zijn licht over wil laten schijnen, vanwege de nieuwe Europese wetgeving voor duurzame verslaglegging. “Dit gaat heel belangrijk worden. Vanaf 2023 kunnen bedrijven worden afgerekend op hun werkelijk ondernomen acties en behaalde resultaten op het gebied van duurzaamheid. Dat betekent dus dat ook grotere bedrijven vanaf dat jaar echt moeten gaan rapporteren over hun concrete doelstellingen.”
Welsink moet denken aan de uitspraak van oud-TNT-topman Peter Bakker, die tijdens een VN-conferentie (in 2012) over duurzaamheid uitsprak dat accountants de wereld zouden gaan redden. “De strekking van zijn verhaal was dat het belangrijk is dat bedrijven verantwoording afleggen over wat ze doen aan duurzaamheid. En dat ze bovendien betrouwbare informatie verstrekken. Accountants zijn als geen ander in staat om informatie te verifiëren en van verklaringen te voorzien.”
Welsink krijgt de indruk dat bedrijven nog niet klaar zijn voor deze wetgeving. “Zeker niet de bedrijven in ons primaire marktsegment, de middelgrote (familie)bedrijven. Tijdens gesprekken met onze klanten merk ik dat ze eigenlijk nog niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Voor deze ondernemers is het een uitkomst dat wij beschikken over een speciale afdeling gericht op duurzaamheid, die hen kan helpen bij het bepalen van de doelstellingen en bij het analyseren van die niet-financiële informatie. Dat biedt bedrijven weer kansen richting de toekomst, omdat deze wetgeving uiteindelijk in de hele keten belangrijk wordt.”
Welsink benadrukt daarbij het belang van de geboden kwaliteit van de dienstverlening en het investeren in de vakbekwaamheid van de betrokken mensen. ‘Het is uiteindelijk natuurlijk van belang dat zowel onze klanten als de maatschappij in het algemeen kan rekenen op een kwalitatief goed product. Om als bedrijf tijdig in te spelen op alle veranderingen in de wet- en regelgeving is het zaak in mensen te investeren. Daarom zijn we onze accountants aan het opleiden om die duurzaamheidscontroles in de toekomst te kunnen verrichten, met bijzondere aandacht voor familiebedrijven.”
Belangrijk bij die advisering is het gegeven dat familiebedrijven in de regel zijn gericht op langetermijnsucces. “Dit betekent voor onze advisering aan en begeleiding van het familiebedrijf dat we die lange termijn goed voor ogen moet houden. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om niet alleen te focussen op de cijfermatige kant, maar ook rekening te houden met de ‘softe’ aspecten, zoals de verstandhouding en relaties binnen families. En met de visie van de nieuwe generatie op het familiebedrijf. In dat licht zien we enkele interessante ontwikkelingen, die ook weer met kwaliteit te maken hebben. Om te beginnen natuurlijk de war on talent.”
Om de beste mensen binnen te halen en te behouden, is het meer dan ooit cruciaal dat ze het gevoel hebben dat hun werk inhoud en meerwaarde heeft. Met als gevolg dat bedrijven in toenemende mate nadenken over wat hun kernactiviteiten zijn en welk werk ze beter kunnen uitbesteden, ook omdat het almaar moeilijker wordt alle technologische ontwikkelingen zelf bij te houden. “We zien dat steeds meer middelgrote (familie)bedrijven hun salarisadministratie en boekhouding weer willen gaan uitbesteden. Bij de keuze voor het outsourcen van deze diensten zijn betrouwbaarheid en kwaliteit de doorslaggevende criteria.”
Die criteria zijn geborgd in het ISAE-certificaat, waarover de dienstverlening van Grant Thornton beschikt. “Dit is een verklaring van een externe accountant dat wij onze processen voor een kwalitatief hoogwaardig product goed op orde hebben en dat we die processen bovendien goed toepassen gedurende het jaar, waardoor de kans op fouten zo klein mogelijk is en klanten gegarandeerd zijn van een kwalitatief goed product. Daar hoort ook bij dat we de toegang tot de juridische documenten voor onze klanten zo laagdrempelig mogelijk maken. We hebben een speciale webshop waarin ze op een heel eenvoudige manier hun eigen documenten kunnen samenstellen, zodat ze minder snel een advocaat of juridisch adviseur hoeven te raadplegen. En ze kunnen dan altijd nog sparren met onze eigen juristen.”
Deze nieuwe vorm van dienstverlening is volgens Welsink exemplarisch voor de ambitie van Grant Thornton om sámen met klanten toekomstbestendig te ondernemen. “Er zijn zo veel technologische ontwikkelingen om op in te spelen. We zien het als onze taak om ondernemers te helpen hun processen effectiever en efficiënter te maken, zodat zij zich kunnen richten op hun business en zo hun eigen bedrijfsdoelstellingen realiseren. En dat proberen wij te doen door benaderbaar te zijn voor onze klanten (vanuit onze acht vestigingen), de menselijke maat te hanteren en door elke dag weer dat stapje extra te zetten voor onze klanten.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Grant Thornton.
www.gt.nl
Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier