brand logo + logo RCC K&L


Edwin Ernste, A-Gas Rapid Recovery

Edwin Ernste, A-Gas Rapid Recovery

We ontzorgen koeltechnische bedrijven van a tot z’

Bij het vervangen en verwijderen van koudemiddelen komt veel kijken. Koeltechnische bedrijven grijpen de mogelijkheid om deze klus uit te besteden daarom vaak met beide handen aan. A-Gas ontzorgt de bedrijven van a tot z en neemt ze het hele proces uit handen. Dit bespaart de monteurs van de koeltechnische bedrijven veel werk en bovendien is het ook economisch meestal interessant.

Lees verder

“We ontzorgen de klant van a tot z met A-Gas Rapid Recovery.” Dat is volgens Edwin Ernste, A-Gas Country Manager, het belangrijkste aspect van de service van A-Gas. “En ontzorging is het punt dat het meeste gewaardeerd wordt. Recent hebben we een poll gehouden onder onze klanten. Daar kwam uit dat ze niet de prijs of snelheid het belangrijkste vonden, maar juist volledige ontzorging. Duurzame verwerking werd als tweede genoemd.”

 

Hele keten

A-Gas heeft de hele keten van de unieke service van Rapid Recovery in eigen hand, vertelt Ernste. “We beschikken over koudemiddelen, hebben goede oplossingen voor het afval, regelen de inname en hebben cilinders en drums waarin we de afgevoerde koudemiddelen opslaan.” Rapid Recovery heeft een team van engineers, in bezit van alle benodigde papieren, die volledig zijn toegerust om snel en efficiënt, 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar en onder alle omstandigheden de opdrachten uit te voeren. De apparatuur van A-Gas kan koudemiddelen tot wel tien keer sneller afpompen dan conventionele recoverymethoden en de teams ontzorgen optimaal in alle aspecten van de werkzaamheden inclusief het veilig, vertrouwd en duurzaam afvoeren van de afvalkoudemiddelen.

A-GAS e-machino
Van a tot z

A-Gas heeft een zeer grote klantenkring in de Benelux, legt Ernste uit. "Wekelijks mogen we nieuwe opdrachtgevers voor onze producten en diensten verwelkomen. Dat zijn koeltechnische bedrijven, van lokale spelers tot vrijwel alle grotere koeltechnische bedrijven en totaalinstallateurs. Zij waarderen ons omdat we alles van a tot z regelen. Wij zijn bovendien het enige bedrijf dat dat op deze schaal kan. Op het gebied van logistiek en hardware hebben wij het allemaal. En daarbovenop hebben we een hightech verwerkingssite in Eygelshoven, in Zuid-Limburg.”

 

Tijd en kosten

Recovery van koudemiddelen moet veilig gebeuren. Het aftappen van deze middelen uit een installatie is een tijdrovende en niet ongevaarlijke klus. Daarvoor zijn uitgebreide risicoanalyses nodig. De monteurs die aan het systeem werken, moeten F-Gas gecertificeerd zijn en ervaring hebben met de systemen.

 

Daarnaast is het opstellen van de juiste documentatie erg belangrijk om aan te tonen dat het koudemiddel veilig en conform de geldende wet- en regelgeving is afgevoerd. En ten slotte zijn bij de werkzaamheden de juiste apparatuur, meters, slangen en cilinders nodig om te zorgen dat de werkzaamheden efficiënt en veilig kunnen plaatsvinden. Dit alles kost veel tijd en gaat gepaard met hoge kosten. 

 

 

‘Bij hoeveelheden van meer dan 25 kilo koudemiddel zijn we economisch altijd interessant.’

 

 

Uitbesteden

Daarnaast is het maar de vraag of koeltechnische bedrijven hun toch al drukke monteurs in willen zetten voor recovery van koudemiddelen, denkt Ernste. “Wil je echt in deze overspannen arbeidsmarkt je personeel inzetten voor recovery? Of gebruik je een bedrijf dat gespecialiseerd is?” Veel koeltechnische bedrijven maken daarom de afweging om de recovery van koudemiddelen uit te besteden.

 

Volgens Ernste is A-Gas in bijna alle gevallen de beste economische oplossing. “Bij hoeveelheden van meer dan 25 kilo koudemiddel zijn we economisch altijd interessant. En we kunnen snel handelen. We brengen binnen 48 uur een offerte uit waarna meteen de werkvoorbereiding wordt opgestart en vervolgens gaan we de engineers en de hardware regelen. We kunnen op elk gewenst tijdstip de werkzaamheden uitvoeren. De afvaladministratie doen we en we zorgen dat het koudemiddel afgevoerd en verwerkt wordt.”

 

Specifieke apparatuur

Om deze operaties uit te voeren, beschikt A-Gas over zeer specifieke apparatuur. “We hebben verschillende apparaten voor verschillende soorten werkzaamheden. Zo hebben we een elektrische machine die afhankelijk van de omstandigheden 300 tot 1200 kilo koudemiddel per uur kan recoveren. Die is heel stil en kan aangesloten worden op een elektrische aansluiting of een aggregaat. Daarnaast hebben we een benzine-aangedreven recovery-unit. Het voordeel daarbij is dat je geen stroom nodig hebt en hij is bovendien iets krachtiger en minder gevoelig waardoor je grote hoeveelheden kunt verwerken.”

 

Belangrijke keuze

Vanaf 1 januari 2020 mogen installaties die afgevuld zijn met een GWP koudemiddel hoger dan 2500, zoals R404A en R507, en omgerekend meer dan 10 kg (40ton CO2-equivalent), niet meer worden bijgevuld met maagdelijke koudemiddelen. Dat betekent in de praktijk dat bedrijven voor een belangrijke keuze staan, benadrukt Ernste.

 

“Ze kunnen een nieuwe installatie kopen of het koudemiddel vervangen door een laag GWP-product. Het zogenoemde retrofitten van installaties is een van de veelvoorkomende werkzaamheden die Rapid Recovery uitvoert. Daarnaast is er de mogelijkheid om geregenereerde koudemiddelen te gebruiken. Echter beschikbaarheid hiervan neemt snel af terwijl de prijzen naar verwachting fors zullen gaan stijgen.”

 

Regeneratie duurzaam

Regeneratie houdt in dat de koudemiddelen eerst gefilterd worden van onder andere olie, condenswater en leidingafval. Vervolgens worden door middel van een uniek proces de afvalkoudemiddelen ‘opgewaardeerd’ naar de AHRI 700 standaard, de standaard waar ook maagdelijk koudemiddel aan voldoet. Daarna kan bijna honderd procent van het opgehaalde koudemiddel opnieuw gebruikt worden en is het vrij beschikbaar voor de markt of kan het eventueel opnieuw gebruikt worden in de dezelfde koelinstallatie.

 

Naast het retrofitten is regeneratie ook een goede optie voor bedrijven die nog niet toe zijn aan het vervangen van de installatie, legt Ernste uit. “Het gebruik van geregenereerde hoog GWP-koudemiddelen, zoals R404A en R507, mag wel en is bovendien duurzaam. Duurzaam omdat je het koudemiddel zo een tweede leven geeft, terwijl helaas nog steeds veel van deze gerecoverde koudemiddelen worden vernietigd. We zijn wereldwijd marktleider met regeneratie van afvalkoudemiddelen. Onze slogans zijn niet voor niets ‘veilig vertrouwd, duurzaam’ en ‘together we can’.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met A-Gas Rapid Recovery.

Logo

www.agasrapidrecovery.com

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

AGAS Rapid Recovery

5/11
Loading ...