brand logo RCC K&L




Edwin Ernste, A-Gas

‘Bij ons is alles erop geënt om de CO2 uitstoot te verlagen’

A-Gas wil in 2035 een energieneutraal bedrijf zijn, vertelt Edwin Ernste, Marketing- and Sales Director voor de Benelux niet zonder trots. “Dat is ambitieus, maar dat is wel iets waar we met z’n allen voor staan. Wereldwijd zijn daar al onze acties op gericht. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat het gaat lukken.”

Lees verder



A-Gas wil in 2035 een energieneutraal bedrijf zijn, vertelt Edwin Ernste, Marketing- and Sales Director voor de Benelux niet zonder trots. “Dat is ambitieus, maar dat is wel iets waar we met z’n allen voor staan. Wereldwijd zijn daar al onze acties op gericht. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat het gaat lukken.”

 

Door het unieke verwerkingsproces en door hun servicediensten zorgt A-Gas er onder meer voor dat er minder schadelijke gassen in de atmosfeer terecht komen. “Dat wordt nog wel eens onderbelicht”, meent Ernste. “Wij zijn een afvalverwerker voor koelgassen. Maar we reinigen ze niet alleen; door onze technologie hebben ze ook weer de juiste compositie en voldoen ze weer aan de juiste voorwaarden. Dat zijn dus dezelfde waarden waaraan nieuw gas moet voldoen, de ARI-700 standaarden. De koudemiddelen die wij verwerken en weer terugbrengen op de markt hoeven dus niet opnieuw geproduceerd te worden. Dat is beter voor het milieu, en daarbij ondersteunen wij tevens actief de uitfasering van hoog GWP koudemiddelen.”

Ontzorgen

Een service die A-Gas daarbij biedt om de koeltechnisch installateur te ontzorgen, is het afpompen van de koudemiddelen voor koeltechnische bedrijven; een zeer arbeidsintensieve klus. “Ja, er gaat heel veel tijd mee gemoeid”, knikt Operations Manager Jori Hamers. “Je moet daarbij ook nog denken aan de logistiek, de administratieve rompslomp, en het naar boven sjouwen van de cilinders. En dit staat dan nog los van de torenhoge kosten voor de verwerking van het koudemiddel. Het wordt door onze engineers allemaal van A tot Z geregeld.”

Edwin Ernste, A-Gas

Ernste: “In 2035 willen we volledig energieneutraal zijn, en de stappen daar naartoe zijn inmiddels gezet.”

Het afpompen geschiedt vakkundig en in een razend tempo, vertelt Hamers. “Het koudemiddel wordt uiteindelijk veilig, vertrouwd en duurzaam naar onze site afgevoerd. De (eind)klant ontvangt vervolgens de rapportages en afvalstofstroomnummers. Wij zijn hier uniek in. Er is wereldwijd echt niemand anders die dat doet.”

 

Het afgepompte koudemiddel wordt vervolgens verwerkt en klaargemaakt voor de markt. “En dan wordt het dus weer opnieuw gebruikt”, aldus Ernste. “In principe geldt dat voor alle koudemiddelen en onderdelen die herbruikbaar zijn.” Volgens hem is ook dit proces uniek. “Veel van onze concullega's kunnen koudemiddelen alleen recyclen. Dit geeft echter geen enkele garantie op de compositie van het koudemiddel.

Als het gas uit een installatie of uit een systeem komt, dan is het verontreinigd met oliën, vet, vocht, niet-condenseerbare gassen et cetera. Er zijn wel meer bedrijven die dat kunnen filteren. Wij kunnen een koelgas - dat uit meerdere stoffen kan bestaan (de zogeheten blends) – echter weer helemaal op het juiste niveau brengen. Het gaat zelfs zo ver dat we een mix van verschillende soorten koudemiddelen volledig uit elkaar kunnen halen. Elk ander bedrijf zou dat weg moeten brengen ter vernietiging.”

Ambitieuze doelen

Al bijna 30 jaar investeert A-Gas in mensen, processen en technologieën om gefluoreerde gassen geschikt te maken voor hernieuwd gebruik. “Het resultaat van deze inspanning is dat we momenteel 's werelds belangrijkste bedrijf voor het beheer van de levenscyclus van koudemiddelen hebben opgebouwd. Onze doelen zijn ambitieus, maar het bereiken ervan wordt elke dag belangrijker.”

 

Duurzaamheid leeft ook op andere gebieden binnen A-Gas, vertelt Ernste. “In 2035 willen we volledig energieneutraal zijn, en de stappen daar naartoe zijn inmiddels gezet. Het zit echt heel diep in ons bedrijf; van basisacties zoals het scheiden van afval, tot het toepassen van duurzame energiebronnen en het uitrusten van het wagenpark met elektrische auto’s of waterstofauto's. Alles is erop geënt om de CO2 uitstoot te verlagen. Dat doen we vanuit een groene visie. Wij nemen heel nadrukkelijk de verantwoordelijkheid.”

 

Duurzaamheid heeft niet alleen te maken met het verkleinen van de ecologische voetafdruk, meent Ernste. “Hoe je omgaat met mensen speelt ook een belangrijke rol. Wereldwijd is sociale duurzaamheid een enorm belangrijk item binnen onze bedrijfsvoering. We hebben het zogenaamde ‘zero harm beleid’ en dat betekent dat wij over-gestructureerd zijn voor wat betreft veiligheid. Alles is geënt op preventie van arbeidsongevallen. Dat is dus het operationele deel, maar we proberen ook door allerlei inventieve sportprogramma's, medische check-ups, trainingen et cetera, mensen heel nadrukkelijk fysiek en mentaal vitaal te houden. Gezondheid speelt hier een hele grote rol.”

 

Partner of Choice

De koeltechnische branche transformeert, is zijn conclusie. “En de snelheid waarmee dit gepaard gaat is ongekend, en lijkt te excelleren. Enerzijds ingegeven door nieuwe technologieën en ontwikkelingen, anderzijds door ontwikkelingen zoals Covid-19, (sociale) verduurzaming, ontwikkelingen in de wereldeconomie en arbeidsmarktkrapte. Samenwerking en partnerships binnen de branche, kennisdeling en intervisie worden hierdoor steeds belangrijker en is volgens ons dé weg voorwaarts. Binnen A-Gas zeggen we altijd ‘Together we can’. Samen zijn we in staat om te verduurzamen, samen zijn we in staat om uitdagingen aan te gaan, samen kunnen we de branche verder ontwikkelen. We zijn als A-Gas dan ook trots dat we Partner of Choice zijn.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met A-Gas.


Logo A-Gas

www.agas.com/eu


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

A-Gas Rapid Recovery

6/16
Loading ...