brand logo RCC K&L




Antoine De Boo, Westfalen Gassen Nederland BV

‘Klantvriendelijkheid en het ontzorgen van de klant zijn belangrijk voor ons’

De koudemiddelenmarkt maakt momenteel een transitie door in Europa. De oorzaak is de F-gassenverordening, die in Brussel in het leven is geroepen. “Er komen steeds nieuwe koudemiddelen op de markt met lagere GWP-waardes”, vertelt Antoine De Boo, directeur van Westfalen Gassen Nederland BV. “Deze verordening is voor ons - en voor onze branche - een geweldige uitdaging. We willen onze klanten dan ook ondersteunen bij het hele proces.”

Lees verder



Westfalen is een familiebedrijf met Duitse wortels, opgericht in 1923. “We zijn actief in diverse landen in Europa, en sinds 1989 in Nederland”, vertelt De Boo. “Van origine zijn we een gasproducent van industriële gassen. Sinds de jaren ‘80 zijn wij ook leverancier van koudemiddelen. Ons moederbedrijf is Westfalen AG Duitsland. Daar hebben we ook nog de businessunit Tankstations en de businessunit Energievoorziening.”

 

De laatste jaren profileren we ons sterk op de koudemiddelenmarkt, vult koudemiddelspecialist Henk-Jan Steenman aan. “Er zijn veel ontwikkelingen op digitaal gebied. Denk aan de ontwikkeling van de webshop, het totaal scannen van de cilinders en de daardoor verbeterde transparantie. We scannen alles en daar komen veel voordelen uit. Het is allemaal zeer inzichtelijk en klanten kunnen alles nakijken in onze webshop.”

Partner of Choice

Westfalen heeft een calamiteitendienst die 24/7 bereikbaar is. Daarnaast zijn er in Nederland en België 160 depots waar de koelmonteur snel koudemiddelen kan afhalen. “Kortom wij zijn altijd bij u in de buurt. We hebben ook nog meerdere eigen bronnen waar we CO2 afvangen en verwerken tot koolzuur met een vochtgehalte

 

De Boo en Steenman zijn niet alleen trots op het team van Westfalen, maar ook op de koudemiddelen-branche. “De branche heeft al een behoorlijke trackrecord wat duurzaamheid betreft. Het is een goed voorbeeld van hoe een industrie die deel uitmaakte van het probleem, nu een deel van de oplossing is.”

Westfalen vindt het dan ook heel belangrijk om zichtbaar te zijn. “We spreken regelmatig op congressen over koudemiddelen. En in november hebben we bijvoorbeeld voor het eerst een Gas-4-daagse. Elke donderdag komt een aantal koeltechnische klanten bij ons op bezoek en dan geven we een presentatie over koudemiddelen. Bijvoorbeeld betreffende de huidige quotastand vanuit de Phase Down; hoe zorgen we voor voldoende quota? Welke nieuwe koudemiddelen komen of zijn er al op de markt? Wat is de oorzaak en wat zijn de gevolgen van illegale koudemiddelen? HFK koudemiddelen volgens de BRL 100 beoordelingsrichtlijn; wat betekent dit voor uw bedrijf?”

 

Het verstrekken van informatie is heel belangrijk, vindt Steenman. “Want als je momenteel een nieuwe warmtepomp, koelinstallatie of airco koopt, dan moet je 20 jaar vooruitdenken. Dat betekent dat je moet weten of het koudemiddel dat je daar op dit moment in doet nog wel beschikbaar is over 10 of 20 jaar. Dit in verband met de Phase Down die Brussel heeft uitgevaardigd om global warming tegen te gaan.”

Antoine De Boo, Westfalen Gassen Nederland BV

Koudemiddelspecialist Henk-Jan Steenman en directeur Antoine De Boo.

Lage GWP’s

“Doordat de Phase Down, voortvloeit uit de F-gassenverordening, wordt de markt gedwongen om te gaan werken met koudemiddelen met lage GWP’s (Global Warming Potential) of met natuurlijke koudemiddelen, zoals bijvoorbeeld propaan, ammoniak of CO2,” aldus De Boo. “Wij zijn een van de weinige leveranciers die naast industriële gassen en synthetische koudemiddelen ook natuurlijke koudemiddelen in het assortiment heeft.

”De koudemiddelmarkt zit midden in de transitie naar koudemiddelen met een lage GWP-waarde. “Hoe lager de GWP hoe beter het is voor de atmosfeer. Een groot aantal koeltechnische bedrijven gebruikt echter nog steeds de klassieke koudemiddelen. Dat komt onder meer omdat ze om diverse redenen nogal huiverig zijn voor de nieuwe koudemiddelen. Ze zijn matig brandbaar en bedrijven moeten hun koelmonteurs opleiden om veilig met brandbare koudemiddelen en met natuurlijke koudemiddelen te werken. We weten dat er nog veel R507 en R404 in koudemiddelinstallaties in bedrijf zijn.”

 

Vervangen

Voor de diepvriesinstallaties moeten de R507 en de R404 worden vervangen. Bijvoorbeeld door de R455a (148 GWP). In airconditioners en warmtepompen wordt de 410 vervangen door R32 en de R452B en in de pluskoelinstallatie wordt de R134a vaak vervangen door de R513a, maar ook interessant is de R1234ZE

Wanneer het oude koudemiddel op een gegeven moment uit de koelmachines wordt gehaald, kan Westfalen dit regenereren en kan het middel opnieuw worden gebruikt. “Wij werken het koudemiddel op tot een bepaalde zuiverheid conform de specs en dan kunnen we het weer in omloop brengen. Door de F-gassenverordening mag er per jaar slechts een beperkte hoeveelheid koudemiddelen Europa binnen. Het quota is de GWP-waarde maal de kilo’s, dus hoe hoger de GWP-waarde hoe meer quota het verbruikt.

”Dit betekent dat je minder kilo’s koudemiddelen met hoge GWP’s op de markt kunt brengen. “Hierdoor wordt de markt dus gedwongen om naar nieuwe koudemiddelen te kijken die milieuvriendelijker zijn. De geregenereerde koudemiddelen tellen echter niet mee in het quota. Dat betekent dat er op die manier meer kilo’s koudemiddel beschikbaar zijn. De koeltechnische bedrijven hebben dus ook eigenbelang om hun oude koudemiddelen bij ons in te leveren. Na regeneratie voldoet het koudemiddel weer aan de specificaties welke gelijk zijn aan een nieuw koudemiddel.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Westfalen Gassen Nederland BV.


Logo Westfalen

westfalen.com/nl/nl/koudemiddelen


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Westfalen

9/16
Loading ...