brand logo RCC K&L


Ardon van Holst, Alklima/Mitsubishi Electric

‘Van all electric tot hybride: geregeld!’

De energietransitie is in volle gang, ziet Ardon van Holst van Aklima/ Mitsubishi Electric. Als het aan hem ligt stapt de gebouwde omgeving nog liever vandaag dan morgen over op All Electric.

Lees verder

Ardon van Holst - Alklima/Mitsubishi Electric

Foto credits: Alklima

Ardon van Holst is verantwoordelijk voor de verkoop. Samen met de (buiten)collega’s is hij bezig om de Mitsubishi Electric-producten te verkopen. Denk aan accountmanagers die installateurs bezoeken of consultants die bij voorschrijvende partijen komen. Dat kunnen adviesbureaus zijn, maar ook eindgebruikers, beleggers of hoteliers. Dan is er nog een woningbouwtak die bijvoorbeeld warmtepompoplossingen aan bouwers en ontwikkelaars laat zien.

 

Liefdesbrief

Alklima is de laatste jaren flink gegroeid, schetst Van Holst, die zelf zes jaar in dienst is bij de Papendrechtse leverancier. “Zes jaar geleden hadden we 33 mensen in dienst, dat zijn er nu meer dan 80. Dat heeft alles te maken met de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Van minister Wiebes kwam destijds een prachtige liefdesbrief waarin stond dat we van het gas af moesten. Daar waren we best blij mee. Al gaat het soms nog met horten en stoten, we moeten straks toch echt van het gas af.”

 

Al gaat het soms nog met horten en stoten, we moeten straks toch echt van het gas af.

Gasprijzen

Als voorbeeld geeft Van Holst dat er onlangs twee energieleveranciers zijn omgevallen. “Het toont maar weer eens aan hoe kwetsbaar we zijn als het om gasprijzen gaat. En ook wat een impact het heeft op het besteedbaar inkomen. Gelukkig gaat de energiebelasting omlaag, maar anders was je het dubbele gaan betalen. Het maakt het terugverdienmodel voor All Electric-systemen wel héél gunstig.”

 

Alklima heeft meer dan tien jaar geleden al ingezet op All Electric. “We waren eerst roepende in de woestijn dat All Electric de toekomst heeft. Maar we hebben vastgehouden aan onze visie en zijn vroeg aangehaakt bij allerlei pilots. Dit maakt dat je in de markt een volwaardige gesprekspartner bent. We zijn geen ordinaire dozenschuivers. We delen onze kennis en brengen toegevoegde waarde over de bühne. Dat maakt het interessant en daarmee onderscheidden we ons.”

 

De campagne Alklima Geregeld sluit hier naadloos op aan. “Onze boodschap is: je kunt bij ons van A tot Z terecht. Wil je advies omdat je pand moet worden verduurzaamd of wil je iets bezorgd hebben op een bijzondere locatie, het is geregeld. We willen samen het duurzame avontuur aangaan. De klant koning laten zijn is heel basaal, maar daar komt het echt op neer.”

 

Airco’s

In 2020 ontplofte de vraag naar airco’s, maar die vraag is onverminderd hoog gebleven, signaleert Van Holst: “Het was een gevolg van het zeer warme voorjaar in 2020 waardoor die vraag werd aangeslingerd. Daar komt ook de acceptatie van de airco bij, denk ik. Vroeger werd je als halfzacht versleten als je een airco had. Dan kreeg je naar je hoofd: ‘We zitten niet in Spanje’. Sterker nog, het is tegenwoordig pure noodzaak. De woningen zijn zo goed geïsoleerd, je krijgt de warmte simpelweg niet meer uit de woning. De woningbouw wordt daarin geholpen met de TOjuli-eis. Die wijst erop dat er maatregelen moeten worden genomen om oververhitting tegen te gaan.”

De woningen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd, je krijgt de warmte simpelweg niet meer uit de woning.’

 

 

Het complete woningbouwkwartet

Voor de woningbouw heeft Alklima het hele comfortpakket nu op orde, vertelt Van Holst. “We hebben de Ecodan luchtwater warmtepomp voor verwarming en koeling van de woning. Je hebt verder warmtapwater en de nieuwe loot aan de tak is de Residentiële Lossnay. Dit is een ventilatie-unit met warmteterugwinning. Met de unit is een gezonde en schone luchtkwaliteit in huis verzekerd. De Lossnay heeft twee fijnmazige G4 filters. In een derde filtersleuf kan optioneel een NOx of PM2.5 filter worden geplaatst.

De ventilatie-unit minimaliseert het verlies van energie. De warmte uit de afgezogen lucht wordt in de kruisstroomwisselaar afgegeven aan de schone lucht. Dit maakt rendementen van negentig procent mogelijk. Een belangrijke factor bij de ontwikkeling van de ventilatie-unit was het geluid. De unit heeft een bijna onhoorbaar geluidsniveau. Dit door de speciaal ontwikkelde motor, ventilator, uitgekiende luchtstromen en een slimme omkasting. Warmteterugwinning is overigens een tak van sport die Mitsubishi Electric al langer beoefend. Maar het is nu voor het eerst vertaald in een ventilatie-unit voor de woningbouw.

 

Bestaande bouw

Als je kijkt naar de doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te worden, dan is voor de gebouwde omgeving de te nemen weg All Electric. Maar feit is dat veel woningen niet of niet-volledig van het gas af kunnen. Reden dat de warmtepomplijn van Mitsubishi Electric ook geschikt is voor hybride systemen.

 

Van Holst: “We steken op een ietwat andere manier in op de hybride warmtepomp. Je ziet veel dat de hybride oplossing als een soort eindoplossing wordt verkocht. Dat werkt… maar, wij denken er anders over. Wij zien de Ecodan als een startpakket. Je begint ermee. Je houdt je cv-ketel en zet er een lucht/water warmtepomp naast.”

 

In een later stadium ga je isoleren, neem je zonnepanelen of leg je de vloerverwarming aan. Van Holst: “Tot het moment dat de cv-ketel is afgekoppeld. We hebben dit systeem en deze zienswijze All Electric Ready genoemd. Het is een grote markt met veel concurrenten. “Maar we pakken het aan zoals we altijd doen. We gaan niet opeens een prijsvechter worden. We kiezen voor de beste en meest duurzame oplossing.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alklima.


Logo Alklima

alklima.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Alklima

13/16
Loading ...