brand logo Arbo



Anthonie van der Ploeg, Genetec

‘Alleen geünificeerd beveiligingsplatform biedt relevante data’ 

Een geïntegreerd platform om niet alleen beveiligingssystemen uit te lezen, maar ook om aan te sturen. Genetec heeft een eigen kijk op integrale beveiligingsoplossingen. “Ons uitgangspunt is het bieden van één uniform platform voor camera’s, toegangscontrole, kentekenherkenning, intercoms en sensoren.”  

Lees verder


Aan het woord is ing. Anthonie van der Ploeg, sales director Nederland, BeLux & Nordics bij Genetec. “De wens van de eindgebruiker in een gebouw - of dat nu de technische dienst, de receptioniste, de beveiliging of de facility manager is - is duidelijk. Die wil één dashboard waarop in één oogopslag is te zien wat voor hem of haar relevant is. Om daartoe te komen, hebben we bewust voor een andere aanpak dan gewoonlijk gekozen. Zogeheten integratieplatformen gaan uit van het koppelen van de individuele systemen aan de platformen. Dat zijn dus heel veel koppelingen die een systemintegrator aan elkaar moet zien te knopen. Wij kijken vanuit ons geüniformeerd platform juist naar de technische overeenkomsten van al die systemen. En uniformiseren deze.”

 

Sterk vereenvoudigd 

Dat levert drie voordelen op. “Het is allereerst een sterk vereenvoudigde oplossing. Je hoeft niet continu bijvoorbeeld vier softwaresystemen te managen omdat deze een update hebben gehad. Ook hoef je geen nieuwe koppelingen te maken, omdat die als gevolg van updates niet meer werken. Dat kost normaal gesproken al snel duizenden euro’s. Ons geïnformeerd platform gaat als vanzelf mee, omdat het de losse onderliggende delen al kent. Dat, voordeel twee, scheelt enorm in de kosten voor het technische beheer.” Ook de cybersecurity hoeft alleen op één punt, de toegangspoort van het platform Genetec, zelf worden ingeregeld. “Dat in plaats van vijf à zes plaatsen waar je moet valideren of de online beveiliging wel goed zijn werk doet.” 

‘Door blokken zelf uit te kiezen kunnen klanten zelf een dashboard bouwen’

Zelf aan de knoppen   

Daarmee komen we automatisch bij punt drie. “Alle technische beveiligingsoplossingen die we aansturen met ons geüniformeerde platform genereren een enorme hoeveelheid data. In feite genereert dat een dataoverload, want de facility manager wil een ander inzicht hebben dan de receptionist of de technische dienst. Met een integratieplatform heb je slechts toegang tot een zeer beperkt deel van de data en zou je voor iedere doelgroep apart een dashboard moeten maken, waardoor ook daar de kosten de spuigaten uitlopen. Bij ons geüniformeerde platform zitten de facility manager, de technische dienst en de receptionist zelf aan de knoppen. Wat willen zij zien? Door blokken zelf uit te kiezen kunnen ze zelf een dashboard bouwen met voor hen relevante informatie. Let wel, ze kunnen altijd alleen kiezen uit de blokken waar ze autorisatie voor hebben gekregen.”  

 

Eerste met cloudoplossing

Daarbij is het platform klaar om software op servers die lokaal bij een organisatie staan aan te sturen, maar kan het ook een connectie maken met de cloud of geheel in de cloud opereren. “Wij waren in 2013 één van de eerste partijen in de beveiligingsmarkt die een beveiligde enterprise cloudoplossing aanboden. Dat is overigens niet een cloud die we hebben ingekocht, maar één die we zelf onderhouden en beheren. Het is security as a service. Dus klanten hoeven er niet gebruik van te maken, maar het kan wel.” 

 

Genetec heeft implementatiepartners waarmee het bedrijf samenwerkt. “Zij implementeren de technische oplossingen op locatie en maken ondermeer de rechtenstructuur aan. Genetec zorgt op de achtergrond als softwarebedrijf als het ware het leidingwerk richting de software en de cloud.” 

Asito_468

Antonie van der Ploeg: ‘Je kunt diverse onderdelen van beveiligingsoplossingen met elkaar laten samenwerken’. 

Parametisering   

Van der Ploeg geeft een voorbeeld van een geüniformeerde oplossing. “Je kunt diverse onderdelen van beveiligingsoplossingen met elkaar laten samenwerken. Als een beveiligingscamera in een winkel of kantoor ziet dat er te veel mensen in de ruimte zijn, dan gaat er een signaal uit naar de toegangscontrole om niemand meer binnen te laten. Dat is een voorbeeld dat we in verband met de coronacrisis daadwerkelijk vormgeven.”

 

Een ander voorbeeld is een dashboard voor de technische dienst. “Zij willen vooral zien wat de technische staat is van de systemen. Oftewel: staan de klokken op groen. Voor hen bieden we sec alleen die technische overzichtsfunctie. De receptionist wil wellicht de parkeerterreinen zien, de camera van de achterkant van het pand waar leveranciers aankomen en de intercom van de voordeur. Beelden, meters en datapunten kan hij of zij zo bij elkaar slepen. Dat noemen we parametisering.”

Blij met erkenning   

Van der Ploeg is blij dat de herkenning en erkenning in het Partner of Choice-onderzoek. “Dat versterkt het gevoel dat we op de goede weg zijn. Niet alleen met het geüniformeerde platform, maar ook met onze forse investeringen in R&D. We zijn een op en top technologiebedrijf. Innoveren doen we voor ongeveer dertig procent op basis van eigen inzichten, maar voor het merendeel op basis van feedback van klanten. En dus moet je je oor te luisteren leggen bij klanten en wat zij terug willen zien in het platform aan functionaliteiten. In dat licht is dit een mooie waardering.”  

 

Op vijf locaties

Waar staat Genetec over drie tot vijf jaar? Van der Ploeg: “Ik verwacht dat cloud veel meer toegepast gaat worden en wij ook meer diensten en functionaliteiten puur en alleen vanuit de cloud bouwen. Dat is een verwachting, maar wij maken in feite geen onderscheid. Een klant zit aan de knoppen. Wil hij of zij bijvoorbeeld twintig procent op zijn eigen servers draaien en tachtig procent? Of andersom? We zitten op vijf locaties in Europa. Daar ontwikkelt de acceptatie van cloud zich verschillend. Wij passen ons aan aan de situatie per land en per klant.”  

 

Slimme conclusies trekken

Tot slot gaat Van der Ploeg in op datamanagement. “Software gaat zelf via machine learning slimme conclusies trekken uit de data die het uit de beveiligingssystemen krijgt. Bijvoorbeeld door ongewone patronen te herkennen. In ziekte, in bijzonder gedrag, enzovoorts. Let wel, dat moet altijd in stringente overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming zijn. Denk aan geanonimiseerde data-analyse in een winkel. Hoeveel bezoek heeft een winkel nodig en welke producten moeten erin staan om winstgevend te zijn? Dat kun je op basis van beveiligingsdata mede te weten te komen. Dat soort data-analyses kun je alleen oppakken als je één uniform platform hebt. Dat platform is de crux voor dit soort ontwikkelingen.”    

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Genetec.


Logo

www.genetec.com/nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Genetec

11/14
Loading ...