Lees verder
Opleidingsland maakt door de coronacrisis een complete metamorfose door. Meer en meer opleidingen worden online gegeven. Dat gebeurt ook bij SOBA Security Opleidingen, de grootste opleider in inbraakbeveiliging en brandveiligheid. Bedrijfsleider Ymke van Kersen: “We hebben ons razendsnel aangepast.”
Daarmee is meteen een van de krachten van SOBA benoemd. Flexibel inspringen op de behoefte in de markt. En dat inspringen heeft vele gezichten. Bijvoorbeeld het aanbieden van nieuwe opleidingen in cameratoezicht omdat wet- en regelgeving is veranderd. Maar ook: inspringen om opleidingen modulair op maat te maken naar de wens van de klant. En, niet te vergeten, als gevolg van de coronacrisis, moest het lesaanbod grotendeels naar online worden overgezet.
“Daar hebben we het enorm druk mee gehad, maar we waren er vroeg bij. Half maart al konden we opleidingen overzetten, waardoor onze klanten gelukkig nauwelijks vertragingen in hun studies hebben opgelopen. Voor negentig procent van de opleidingen konden we over op online. Dat kon alleen niet altijd bij echte praktijkopleidingen, maar daar zijn we weer gestart met kleinschalige lessen met inachtneming van anderhalve meter afstand. We hebben daar een aantal extra lessen ingepland om de deelnemers weer te laten wennen.”
SOBA is al dertig jaar opleider in inbraakbeveiliging en brandveiligheid. “Dat is in de volle breedte van de securityleerlijnen in die twee takken van sport. Van MBO tot HBO. We zijn daarin de grootste opleider, met een hoog slagingspercentage. Maar dat slagingspercentage is meer een uitkomst van de kwaliteit van onze opleidingen, dan een doel op zich. Het belangrijkste is dat we hoogwaardige professionals afleveren die van wanten weten en waar de securitymarkt om staat te springen.” Daarbij gaat SOBA verder dan de verplichte eindtermen voor een examen, maar neemt het bijvoorbeeld bij inbraakbeveiliging ook de nieuwste ontwikkelingen mee. “We gaan kortom verder de diepte in dan strikt volgens eindtermen zou hoeven.”
‘Het loont om permanente educatie op persoonsniveau of op bedrijfsniveau in te stellen’
De beveiligingsopleider voorziet op verschillende vlakken aanstaande professionals van diepgaande kennis. Denk aan monteurs beveiligingssystemen en het daaropvolgende technicus beveiligingssystemen tot aan een opleiding Noodverlichtingsdeskundige, projectteringsdeskundige brandmeldinstallaties en de Post-hbo Registeropleiding DHM Security Management. “Ons aanbod is zeer divers”, zegt Van Kersen.
In dertig jaar tijd is de beveiligingsopleider met de securitymarkt meegegroeid. “Waar we begonnen een paar medewerkers op één kamer, zijn we flink wat medewerkers rijker en hebben we sinds 1 juli 2020, nu we in De Meern een extra kantoorvleugel huren, bijna elfhonderd vierkante meter aan opleidingslokalen en examenlocaties ter beschikking. Er is veel vraag naar opleidingen in brandveiligheid en inbraakbeveiliging.” SOBA werkt samen met detacheerders en bijvoorbeeld het UWV. “Om kandidaten voor moeilijk vervulbare beroepen zoals installateur voor hen op te leiden.”
Van Kersen constateert dat beveiligingssystemen steeds professioneler, meer geïntegreerd en gebruiksvriendelijker worden. “Dat terwijl de kwaliteit er niet onder te lijden heeft. Dat soort nieuwe ontwikkelingen op de gebieden inbraak en beveiliging nemen we zo goed en snel als mogelijk mee in onze opleidingen.” De bedrijfsleider heeft daar mooie voorbeelden van. “Zo zijn we ingesprongen op de vernieuwde Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus en de Regeling en Beleidsregels particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. We hebben ons opleidingsaanbod daarop aangepast en inhoudelijke vakmensen als docenten aangetrokken die precies van de hoed en de rand weten.”
Ymke van Kersen: “Voor negentig procent van de opleidingen konden we over op online."
Daarnaast paste SOBA zijn lesmateriaal onlangs aan de nieuwste ontwikkelingen in video surveillance aan. “Dat gaat niet alleen over de nieuwste technieken van IP-camera’s en 4K, maar ook over de juridische implicaties. Welke beelden mag je wel en niet bewaren? Welke redenen voor bewaren zijn toegestaan? En hoe lang mag je de beelden bewaren? Maar ook: wat zijn de implicaties van de Algemene Verordening Gegevensbescherming?” Aan de kant van inbraakbeveiliging dacht de opleider zelfs mee om de eindtermen voor de examens van de Certificatie Instelling voor Beveiliging & Veiligheid te vernieuwen. “Deze zijn weer helemaal up-to-date, compleet met verzwaarde eisen. Maar ondanks die eisen zijn de opleidingen voor monteurs beveiligingssystemen en technicus beveiligingssystemen nog steeds laagdrempelig.”
Wat betreft Van Kersen draait het om een leven lang leren. “De vakken beveiliging en brandveiligheid ontwikkelen zo snel dat een systeem voor permanente educatie logisch zou zijn. Het zou vreemd zijn als iemand dertig jaar geleden zijn diploma technicus beveiligingssystemen heeft gehaald en niet mee is gegaan in de technische vooruitgang. De techniek, de wet- en regelgeving en de NEN-normen veranderen continu. Als je bouwkundig keurder van woningen bent, vervalt je certificaat als je twee jaar geen PE-verplichting hebt opgepakt. Dat maakt dat bouwkundige keurders up-to-date zijn en de laatste ontwikkelingen bijhouden. Het loont om dat of op persoonsniveau of op bedrijfsniveau in te stellen. Bij inbraakbeveiliging kennen we al wel de Certificatie Instelling voor Beveiliging & Veiligheid (CIBV) die een aantal registers beheert. Maar daar kun je je als professional alleen vrijwillig in een vakbekwaamheidsregister laten opnemen.”
Tot slot: SOBA is partner of choice geworden. “Zonder naast mijn schoenen te lopen; het zou vreemd zijn als we niet zouden worden genoemd. We zijn nu eenmaal de grootste opleider in inbraakbeveiliging en brandveiligheid. Alhoewel we een duidelijke scheiding hebben tussen brand en inbraak, kun je bij ons alle kanten op. We bieden daarbij doorlopende leerlijnen. Van verschillende niveaus in mbo tot aan hbo. Daarnaast zijn we onderdeel van een groep opleiders, waarmee we dus ook connecties leggen om nieuwe opleidingen vorm te geven. Zo zijn we nu bezig met een basisopleiding en een vakopleiding alarmcentralist. Daar stopt de ontwikkeling niet. Ook ontwikkelen we verder op de onderwerpen cybersecurity, predictive profiling en intelligence. Last but not least: we zetten steeds vaker ons digitale leerplein in die je op je computer en je smartphone kunt installeren. Zo heb je steeds roulerend en spelenderwijs contact met de lesstof. Kortom: ontwikkelingen zijn er bij ons genoeg.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SOBA.
www.soba.nl
Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier