brand logo + logo Fact


John van Hoof, CSU

We blijven vernieuwen, op sociaal vlak en met technologie

John van Hoof, voorzitter van de raad van bestuur van schoonmaakbedrijf CSU, ziet dat schoonmaak sinds de coronacrisis de waardering krijgt die het verdient. “Tegelijkertijd is het zaak om te blijven vernieuwen, met technologie en sociale innovatie.” 

Lees verder

John van Hoof CSU

Van Hoof toont zich blij met de waardering die schoonmaakmedewerkers kregen tijdens de coronacrisis. “Van de minister-president tot en met de Koning. Maar ook van inkopers, facilitair managers en directies van opdrachtgevers kwam er veel meer aandacht en waardering voor schoonmaak en hygiëne. Dat duurt tot aan de dag van vandaag aan toe. Toen een terugkeer naar kantoor kon, werkten we samen aan de veiligheid. Ook om bijvoorbeeld flexwerkplekken tussendoor te reinigen. En hadden we meer aandacht voor contactoppervlakken. Denk aan liftknoppen, koffieautomaten en deurklinken. De frequentie van schoonmaak ging daarmee al met al omhoog.”

 

Andere functie kantoor

Nu thuiswerken gemeengoed is geworden, krijgt het kantoor volgens Van Hoof een andere functie. “Het worden meer ontmoetingsruimten waar je met je team gaat zitten, maar tussendoor ook concentratieplekken wilt hebben om werk gedaan te krijgen. Of de digitalisering ook vierkante meters kantoor gaat kosten? Dat is nog te vroeg om te zeggen. Maar ik verwacht dat bedrijven ook gewoonweg hun medewerkers de ruimte willen geven om samen te komen. Uit hygiënisch oogpunt, maar ook om de ontmoeting te faciliteren.” 

 

Facilitaire coalitie

Facilitair managers, maar ook schoonmaakbedrijven spelen telkens in op de steeds wijzigende omstandigheden. “Het wordt dan ook meer en meer een facilitaire coalitie, waarbij je samenwerkt voor een langere contractperiode, in goede en mindere tijden. Schoonmaak is zo geen transactie meer, maar een samenwerkingsverband waar opdrachtgever en schoonmaakbedrijf tijd en geld investeren in de relatie. Als die basis op orde is, kun je ook makkelijk inspringen op veranderende klantbehoeftes. Daarnaast zie je dat we meer en meer toe kruipen naar de uitgangspunten van een specifiek bedrijf in een specifieke sector. Innovatie spitsen we dan ook telkens toe op de betreffende branche.”

John van Hoof CSU

John van Hoof: “De grootste stap die we op het gebied van duurzaamheid kunnen zetten is het beperken van de CO2-uitstoot van medewerkers die reizen van en naar een locatie.”

Beyond Eyes

Zo werkt in de kantooromgeving CSU samen met bouwbedrijf Heijmans. Samen hebben ze het samenwerkingsverband Beyond Eyes naar de markt gebracht. Beyond Eyes is een online platform dat bestaat uit verschillende diensten: BE Equipped, BE Vital, BE Clean en BE Energized. Door de combinatie van slimme technologie, data, advies en uitvoering realiseren deze diensten het gebouwgebruik van de toekomst. Zo brengt BE Equipped de bezetting en benutting van een gebouw in kaart en zorgt de BE Clean dienst voor een transparant schoonmaakproces op maat. “Op basis van data wordt schoongemaakt daar waar dat nodig is”, legt Van Hoof uit.

Maar ook de energie kan worden geregeld door BE Energized. En je kunt met het open platform het klimaat beheersen, BE Vital. Al deze diensten lenen zich voor elk type gebouw. Denk aan kantoren, musea, universiteiten, ziekenhuizen, stadions en andere instellingen.

 

Open platform

“Het is een open platform waarop we diverse systemen kunnen aansluiten”, stelt de bestuursvoorzitter. “Ultiem is dat het platform suggesties doet aan schoonmaakmedewerkers over de behandeling van de schoon te maken ruimtes. Die suggesties kan een schoonmaakmedewerker overnemen of aanpassen. Door dat laatste leert het systeem weer waardoor de suggesties steeds beter worden. Uiteindelijk levert dat meer en gerichte kwaliteitsschoonmaak op.” Van Hoof verhaalt ook over comfortsensoren die onder andere CO2, temperatuur, fijnstof, PPM-deeltjes en luchtvochtigheid meten. “Alles om een optimale, veilige werkomgeving te kunnen garanderen.” 

 

Virtual reality

Data kan zo veel meten en de schoonmaakmedewerker een extra gereedschap in handen geven, maar het is nog altijd de schoonmaakmedewerker die het verschil maakt, stelt Van Hoof. “Met dagschoonmaak zie je dat de kantoorgebruikers veel meer tevreden zijn over de schoonmaak en hygiëne. We bieden onze medewerkers die daarvoor staan opgesteld dan ook hospitality-trainingen aan zodat ze goed communicatief voor de dag komen. Want je bent elke dag bij wijze van spreken live on stage bij de opdrachtgever. Het is goed dat je daar als schoonmaakmedewerker bewust van bent.” 

Daarnaast laten ze bij CSU schoonmaakmedewerkers via een virtual reality-bril, voordat ze daadwerkelijk op locatie komen, alvast kennismaken met de locatie waar ze schoonmaken. “Zo zien ze waar ze moeten zijn, bijvoorbeeld voor de sleutel- of werkkasten in de Johan Cruyff-ArenA. En passant pakken we er ook steeds meer taken bij zoals het bijvullen van de kopieerapparaten of het bijvullen van de koffiebonen. We hebben ook een contract met JDE om hun koffieapparaten schoon te maken.” 

Nieuwe dienstverlening voor thuis

CSU houdt een pilot voor de schoonmaak op de werkplek bij particulieren thuis. Van Hoof: “Als je als werkgever laptops, werkplekken en bureaustoelen faciliteert, waarom schoonmaak dan niet? Arbotechnisch zou dat een goede zaak zijn. Het zou ook goed zijn als de overheid dat fiscaal faciliteert, dat zou een enorm sociaal effect hebben. Ik kan me voorstellen dat werkgevers en werknemers ieder een deel betalen, eventueel geholpen door de overheid. Daar spelen we op in. Momenteel vindt de pilot plaats en begin volgend jaar lanceren we een nieuwe dienstverlening onder de naam Zizo.” Zizo is een professionele gemaksservice voor particulieren thuis. Van schoonmaakwerkzaamheden, het overnemen van het strijkwerk tot aan het werken in de tuin.  www.zizo.nl   


Beperken CO2-uitstoot

Facilitair managers zetten in onderzoeken duurzaamheid op één als eis aan hun leverancier. “Duurzaamheid zetten wij ook op één”, reageert Van Hoof. “De grootste stap die we daarbij kunnen zetten is het beperken van de CO2-uitstoot van medewerkers die reizen van en naar een locatie. Kunnen we shifts bij elkaar voegen? Kunnen we vervoer elektrificeren? Daar willen we in elk geval een slag slaan. Maar denk ook aan circulaire werkkleding, circulaire middelen en materialen en het refurbishen van schrobzuigmachines. Ook zijn we aan het experimenteren met het schoonmaken met ozonwater. Kortom, we blijven continu verbeteren. Ook in het kansen geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sociaal en in technologie dus. We willen voor de facilitair manager een partner zijn die de doelen en de doelstellingen van zijn of haar organisatie begrijpt. In die zin is de verkiezing van Partner of Choice fantastisch. We willen een koploper zijn die continu vernieuwd is. In dat licht zien we de uitverkiezing als een echte waardering.”


Logo CSU.

www.csu.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

CSU

9/15
Loading ...