brand logo + logo Facto


Mark Keur - Hago
Mark Keur, Hago

‘Hygiëne heeft ook een veiligheidsaspect gekregen’ 

Lees verder

Mark Keur, algemeen directeur bij schoonmaakbedrijf Hago, ziet dat schoonmaak meer wordt gewaardeerd als gevolg van de coronacrisis. Toch pleit hij voor echte facilitaire partnerships in plaats van aanbesteden op basis van de laagste prijs en korte contracten. “We moeten elkaar als facilitair manager en schoonmaakbedrijf op gelijkwaardigheid vinden.” 

 

Want dat is precies waar de winst ligt. Niet in beknibbelen tot op de laatste euro. Of het aangaan van een heel kort schoonmaakcontract waardoor een schoonmaakbedrijf niet kan investeren. Keur: “Laat ik de coronasituatie als voorbeeld nemen. Daar ontstond voor bedrijven een wiebelige en onzekere situatie, waarbij sommigen in hun bestaan werden bedreigd. Wat gebeurt er, was het gevoel in maart en april vorig jaar. Hoe mooi is het dan dat onze opdrachtgevers ons vonden in overleg. Ze wapperden niet meteen met ‘contract is contract’, maar we kwamen er samen in dialoog uit door over onze gezamenlijke uitdagingen te praten. Dat is echte partnership. Elkaar vinden om te weten wat belangrijk is voor de schoonmaak op jouw locaties, maar elkaar ook vinden als het moeilijker wordt. Dat kan alleen als je in langdurige schoonmaakcontracten echt voor elkaar kiest.”

 

Waardering van schoonmaak

In maart en april vorig jaar steeg de waardering voor schoonmaak enorm als gevolg van de uitbraak. “Daar zien we nog steeds effecten van”, zegt Keur. “Voor corona was schoonmaak, gechargeerd gezegd, een dienst die moest gebeuren. Na de uitbraak zagen we een verschuiving van schoon naar hygiënisch. Neem als voorbeeld een vergaderzaal in een kantoorpand. Daar werd vroeger wellicht twee keer per week gestofzuigd en op die moment werden meteen de tafels en stoelen afgenomen met een microvezeldoek. Zodat er geen sprake meer was van zichtbare vervuiling, zoals koffiekringen op de tafel. Maar nu heeft hygiëne ook een veiligheidsaspect gekregen. Omdat kantoorgebruikers weten dat ze eventueel besmet kunnen raken als gevolg van hun aanwezigheid in het pand. Dat levert extra aandacht op voor schoonmaak en de schoonmaker wordt meer gewaardeerd omdat ze dagelijks aan die veiligheid werken. Dat is extra op plaatsen waar het er nog meer toe doet zoals de zorg, de voedselindustrie of in het openbaar vervoer.”

Mark Keur - Hago

Mark Keur: “Inzicht in data bespaart in schoonmaakkosten, maar bijvoorbeeld ook in energiekosten.”

‘Weten dat je als schoonmaker vervolgens het verschil maakt, maakt het werk ook betekenisvoller’

Het kantoor als bindmiddel

Nu kantoormedewerkers vaker thuiswerken en het kantoor vooral een ontmoetingsplaats wordt, neemt die waardering ook toe, schetst Keur. “Ik geloof niet dat bedrijven het kantoorpand zomaar terzijde schuiven, zoals wel eens wordt gesuggereerd. Integendeel, een groot bedrijf waarmee wij net een landelijk schoonmaakcontract hebben afgesloten, ziet het kantoor juist als bindmiddel. Daar komen medewerkers samen om te ontmoeten, te brainstormen en te vergaderen. Dat levert andere behoeftes op het gebied van schoonmaak op."

 

Om achter die nieuwe behoeftes te komen, heeft Hago Smart Hygiene geïntroduceerd. Dat is een open platform waarop alle data uit verschillende sensoren bij elkaar komen. Denk aan hoe vaak een vergaderzaal wordt gebruikt, of dispensers in sanitaire ruimtes gevuld moeten worden, maar ook of de koffie bijgevuld moet worden en of planten water moeten krijgen. Die informatie komt vervolgens terecht bij een tablet op de werkwagen van onze schoonmakers. De plattegrond op die tablet geeft de medewerker inzicht in waar hij moet zijn. En vooral ook inzicht in waar hij juist niet hoeft schoon te maken. Weten dat je als schoonmaker vervolgens het verschil maakt, maakt het werk ook betekenisvoller. Hij of zij heeft immers meer een verscheidenheid in taken. Dat maakt het leuker.”

 

 

‘We moeten de salarisstijging van de cao door kunnen berekenen, anders komt er te veel druk op het systeem’

 

 

Capaciteit

Keur noemt een voorbeeld van een klant die op basis van de verkregen data een van de twee torens waar werd gewerkt, kon sluiten. “Maandag, dinsdag en donderdag was het daar altijd druk. Er was capaciteit voor 1.800 werkplekken, terwijl er eigenlijk 2.200 nodig waren. Maar woensdag en vrijdag waren er maar 600 werkplekken bezet. Toen we dat inzicht hadden, kon de opdrachtgever de bezetting beter spreiden en kon uiteindelijk zelfséén van de twee torens sluiten. Dat bespaart in schoonmaak, maar bijvoorbeeld ook in energie.” 

 

Met data gaat Hago dus zo het partnership aan. Ook op het gebied van duurzaamheid. Keur: “Onze klant Ahoy Rotterdam heeft het niet makkelijk gehad in de coronatijd, maar investeert desondanks wel in een bassin om regenwater op te vangen. De gemeente Rotterdam vroeg aan de evenementenlocatie en aan Hago of we wilden meedoen met de investering. Dat hebben we gedaan en we gebruiken het regenwater nu ook om de ramen mee te wassen. Dat is een duidelijk partnership. Je bouwt zo echt aan een relatie in facilitair management. Dat soort samenwerkingen hebben we graag omdat het in beide gevallen ook de duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunt.”

Betekenisvolle baan

Dat soort samenwerkingen hebben de toekomst, stelt Keur. “Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, kan niet. En al helemaal niet met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Je kunt niet een CBS-index hanteren die 1,2 procent kostenverhoging voorschrijft, terwijl de lonen in de cao-schoonmaak harder stijgen. Want dan landt de druk van zo’n contract bij onze mensen en dat willen we niet. Minder tijd voor de schoonmaak, is ook minder kwaliteit. Kortom, we moeten de salarisstijging van de cao-schoonmaak door kunnen berekenen, anders komt er te veel druk op het systeem. Ook dit is een vorm van partnership. Als je echt partners bent, kom je hier fatsoenlijk uit. In lijn met de code verantwoordelijk marktgedrag. Dat partnership loont van alle kanten merken we. We kennen een medewerkerstevredenheid van 8, een Net Promotor Score van 55 en we zijn nu dus uitverkoren als Partner of Choice. We zijn daar heel erg blij mee. Het is een bevestiging dat we op de goede weg zijn.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hago.


logo Hago

www.hago.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Hago

6/15
Loading ...