Lees verder
Facilitair managers kunnen meer verantwoordelijkheid nemen bij de samenstelling van een gezond aanbod eten en drinken voor medewerkers. Dat vindt Drees Peter van den Bosch, algemeen directeur van Hutten, specialist in bedrijfscatering. “De gedachte was lange tijd dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheid en dat de werkgever niet moet betuttelen. Maar die instelling is niet langer houdbaar.”
“Voeding is best een complex onderwerp.” Hij studeerde zelf aan de Wageningen University. “De consument loopt tegen beperkingen aan: in budget en in kennis over voeding. Maar als je je daar wel in hebt verdiept, dan ben je verplicht om er verantwoordelijkheid in te nemen. Je kunt niet alle keuzes bij consumenten zelf neerleggen.” Consumenten maken namelijk geen rationele keuzes. “Per dag maak je 200 beslissingen over eten en drinken. Je kunt niet van mensen vragen om telkens de effecten af te wegen op de leefomgeving of hun eigen gezondheid over 30 jaar. Dat is onmogelijk. Je moet ze dus helpen om betere keuzes te maken. Dat geldt niet alleen voor de overheid, maar ook voor bijvoorbeeld supermarkten en werkgevers.”
‘Betalen voor een goede lunch of speciale koffie is veel minder een probleem’
Familiebedrijf Hutten beschikt over de grootste keuken van Nederland. Het Hutten Culinair Centrum in Veghel is 1400m2 groot. “Wij maken alles zelf. Dat is uniek”, constateert Drees. “We werken met eigen boeren, eigen producten en eigen transport. Zo hebben we grip op de hele keten.”
In de bedrijfsfilosofie van Hutten zijn drie ontwikkelingen leidend: de klimaatverandering, de gezondheid van mensen en de groeiende sociale ongelijkheid. “We zullen anders moeten gaan produceren – met meer respect voor de natuur – en anders gaan eten”, stelt Van den Bosch. Hij wijst erop dat 30% van de opwarming van de aarde gerelateerd is aan eten; de impact op het verlies aan biodiversiteit is nog groter. “Anders eten impliceert niet alleen een ander dieet, meer plantaardig, maar ook minder verspilling van voedsel.” Hutten heeft daartoe De Verspillingsfabriek opgezet.
Drees Peter van den Bosch: “Het is onze rol om mensen zich happy te laten voelen.”
Het ‘Eat Lancet Diet’ is steeds meer leidend in de menukeuzes van Hutten. Dit dieet vloeit voort uit een internationaal, wetenschappelijk onderzoek naar de vraag hoe een toekomstige wereldbevolking van 10 miljard mensen gezond kan worden gevoed, binnen de grenzen van de planeet. Het dieet schrijft 300 gram groente en 200 gram fruit per dag voor en bijvoorbeeld maar 13 gram eieren en 14 gram rood vlees.
“Bij onze inkoop sturen wij steeds meer op deze verhoudingen”, zegt Drees. “Zo halen we nu uit alle broodsalades 50% van het vlees, gevogelte of vis. Daar zetten we groentes voor in de plaats. Het is, om een voorbeeld te noemen, nog steeds filet americain, smaakt ook als zodanig, maar is anders samengesteld.”
Hij ziet graag dat facilitair managers hier meer sturend in optreden. “Je hoeft mensen niet de keuze te geven tussen gezond en ongezond eten. Je kunt het hele assortiment in de basis gezond maken en ze dáárbinnen laten kiezen. Het is aan de cateraar om vervolgens te zorgen voor lekkere salades en een warme snack die lekker én gezond is. Dan ervaren mensen al snel geen gemis meer aan dat minder gezonde en minder duurzame broodje kaas of die vleeskroket.
”De werkgever heeft een voorbeeldfunctie, vindt de Hutten-directeur. “Mensen nemen eetgewoontes in de werkomgeving snel over in hun privé leven. Die rol moet je niet onderschatten.
”Gezonde voeding helpt tegen het krijgen van leefstijlgerelateerde aandoeningen als diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Het versterkt bovendien het afweersysteem; geen onbelangrijk gegeven in de context van de coronapandemie. Wat Drees betreft heeft een werkgever een morele taak om – bijvoorbeeld via het aanbod in het bedrijfsrestaurant – bij te dragen aan een gezonde leefstijl van medewerkers. “Komt nog bij dat werknemers met een gezonde leefstijl vaak gemotiveerder en productiever zijn en minder verzuimen.”
‘Het broodje kaas en de vleeskroket verdwijnen’
Pijler drie in de bedrijfsvisie van Hutten is gelijke kansen voor mensen. Drees: “Wij zetten ons in voor meer sociale gelijkheid.” Voeding heeft ook daarin een rol. “Hoogopgeleiden leven langer en zijn (gemiddeld) gezonder dan laagopgeleiden. In sociaal-economisch zwakkere milieus is gezonde voeding vaak minder belangrijk, omdat andere basisbehoeften om voorrang schreeuwen. Gezonde voeding kan juist de kwetsbare medewerkers helpen.
”Binnen Hutten wordt de lijn verder doorgetrokken. “Zo werken bij De Verspillingsfabriek voor meer dan de helft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen de bakkerij werken veel doven en slechthorenden. We bieden hen bovendien een bepaalde mate van zekerheid in plaats van kleine, flexibele arbeidscontracten.”
Hutten begon ooit als banketbakker en veranderde in de loop van het 92-jarig bestaan naar restaurant, partycateraar en bedrijfscateraar. In die laatste hoedanigheid ziet Drees dat de functie van kantoorpanden door corona verandert. “Het draait vooral om samenwerken. Het is onze rol om mensen zich happy te laten voelen.”
Die rol verbreedt van bedrijfskantine naar een echte horecafunctie. “Het gaat de hele dag door, op meerdere plekken in het gebouw, met een rijker aanbod. Van echt lekkere koffie tot energysnacks. En de een wil voor de lunch snel iets meenemen naar de werkplek en de ander kiest juist voor een uitgebreide lunchafspraak.”
Wat ook is veranderd, is de betalingsbereidheid. “Nu mensen nog maar twee keer op kantoor zijn in plaats van vijf dagen per week, is betalen voor een goede lunch of speciale koffie veel minder een probleem.” En dat biedt ruimte om de noodzakelijke, hogere eisen te stellen aan voeding.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hutten.
www.hutten.eu
Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier