brand logo + logo Facto


Maikel Nabuurs en Kees Oosteren, Strukton Worksphere
Maikel Nabuurs en Kees van Oosteren, Strukton Worksphere

‘Data speelt bij gebouwbeheer en -onderhoud de hoofdrol’

Lees verder

Data zit binnen een gebouw vaak verpakt in verschillende silo’s. Dit maakt een integrale benadering voor veel bedrijven lastig, zo niet onmogelijk. Terwijl dit juist wel nodig is om data relevant te laten zijn voor onder meer gebouwonderhoud en gebouwbeheer, en voor het vergroten van het comfort van gebouwgebruikers, weten ze bij Strukton Worksphere. 

 

Strukton Worksphere richt zich in eerste instantie op onderhoud en beheer van gebouwen en technische installaties. “Wij zijn een technisch bedrijf met sociale mensen. Dat is nodig, we zijn namelijk veel op de werkvloer te vinden. We zeggen ook weleens; onze mensen van Strukton Worksphere zijn sociale techneuten”, lacht Kees van Oosteren, directeur Noord-West Midden. Hij benadrukt dat de activiteiten hoofdzakelijk worden verricht door eigen mensen. “Zeker bij grote organisaties en grote gebouwen kost het tijd om je weg te vinden, het inschakelen van veel verschillende externe partijen is daarom niet handig. Als wij er zitten, dan kunnen we goed plannen en snel werken. Bovendien heeft de opdrachtgever één aanpreekpunt voor alles. Groot voordeel is namelijk dat we bij Strukton Worksphere alles in huis hebben om organisaties te ondersteunen – van idee tot en met de multidisciplinaire uitvoering en onderhoud. Kortom, een integrale benadering over de hele lifecycle van een gebouw.”

Maikel Nabuurs en Kees Oosteren, Strukton Worksphere

Maikel Nabuurs en Kees van Oosteren: “Wij weten exact wat er op de werkplek speelt.”

Geen overzicht

Bij die integrale benadering speelt data een steeds belangrijkere rol. Maar hoe is dat bij veel organisaties nu geregeld? "De data is verstopt in silo’s, bij verschillende servicesproviders of in diverse dataplatforms. Dat zorgt er vaak voor dat er geen overzicht is, en dat nauwkeurige analyses moeilijk te maken zijn”, weet Maikel Nabuurs, manager Monitoring & Datamanagement bij Strukton Worksphere.

 

Hij merkt een toenemend behoefte aan digitalisering. “Opdrachtgevers vragen om een slim gebouw of een gebouw met IoT (Internet of Things, red.). Maar ze weten niet hoe ze dit kunnen realiseren.”

In dat geval kan Strukton Worksphere inspringen met PULSE. Dit open beheerplatform maakt het volgens Nabuurs mogelijk om real-time 24/7 de werkomgeving en het gebouw te monitoren en afwijkingen en gedrag te voorspellen. “Met PULSE creëren wij een digitale kring om het gebouw heen en verzamelen wij alle dynamische data in en rond dat gebouw. Daardoor worden storingen voorkomen, de levensduur van gebouwinstallaties verlengd en onderhoudskosten beperkt”, vertelt Nabuurs.

Inzicht in energieverbruik

Strukton Worksphere wil in het platform ook zaken simuleren. Nabuurs: “We kunnen straks bijvoorbeeld nabootsen dat het volgende week min tien graden wordt. Wat gebeurt er dan met het gebouw en de installaties? Daarbij krijgt de opdrachtgever ook inzicht in het energieverbruik en in de maatregelen die genomen kunnen worden voor een duurzamere exploitatie van het gebouw. En als we de installaties langere tijd monitoren, wordt ook duidelijk waar verdere verbeterkansen liggen en wat de kosten zijn als we deze uitvoeren. En het mooie is dat we op basis van de data exact weten wat het resultaat van deze verbeteringen zal zijn.” 

 

Die verbeteringen zijn veelal mogelijk, weet ook Van Oosteren. “Wij zetten PULSE in bij klanten, en klanten kunnen zelf ook alles zien en monitoren wat er gebeurt in hun gebouw. We worden dan soms gebeld door klanten, die via PULSE zien dat een ruimte zowel wordt verwarmd als gekoeld. Niet goed natuurlijk, en zo’n belletje vinden we dan ook niet leuk. Maar het geeft wel meteen aan wat PULSE doet; het maakt alles transparant en wij dagen onszelf hiermee ook uit.” 

 

 

‘Met PULSE creëren wij een digitale kring om het gebouw heen en verzamelen wij alle dynamische data in en rond dat gebouw’

 

 

De werkplek

Hoewel PULSE vooral bedoeld is voor de hardservices, maakt het platform ook de koppeling met de werkplek en de gebruiker, vertelt Van Oosteren. “Wij weten exact wat er op de werkplek speelt. De temperatuur per ruimte, de CO2, het licht; noem het maar op. De PULSE Workspace-app vormt de digitale verbinding tussen mens en gebouw. Medewerkers reserveren waar en wanneer ze willen de juiste werkplek én krijgen inzicht in de comfortwaarden. Via indoormapping is men snel op de plek en de PULSE Workspace app geeft inzicht in de werkplekken waar collega’s zitten.”  

 

En voor de gebouwbeheerders geeft de app bruikbare inzichten in de bezetting en capaciteit van het gebouw. “Data, en de analyse daarvan via een integrale benadering, speelt bij gebouwbeheer en -onderhoud nu en in de toekomst een hoofdrol. Daarom investeren wij daarin veel, we waren al de eerste met een open beheerplatform. En dat platform ontwikkelen we door. En we kijken verder dan onze eigen organisatie”, aldus Nabuurs.  

 

Hij doelt op het feit dat Strukton Worksphere een van de leidende partijen is in onder meer het project Brains 4 Buildings. “Dit is een meerjarenprogramma dat gericht is op de ontwikkeling van methoden om big data van slimme meters, gebouwbeheersystemen en het Internet of Things te benutten om het energieverbruik te verminderen, het comfort te verhogen, flexibel in te spelen op het gedrag van gebruikers en het lokale energieaanbod en de energievraag, en te besparen op de onderhoudskosten van installaties. Dat vinden we belangrijk, net zo goed dat we gastcolleges geven op scholen om jongeren te enthousiasmeren voor ons dynamische vakgebied waarin data steeds meer de hoofdrol speelt.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Strukton Worksphere.


logo Strukton Worksphere - 100jaar

strukton.com/nl/worksphere

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Strukton Worksphere

12/15
Loading ...