brand logo + logo Gawalo


Paul Gruson, ACO

‘Douche-wtw rendeert beter dan zonnepanelen’

Sommige producten zijn een instant hit, andere producten worden stilletjes geïntroduceerd en winnen jaar na jaar aan kracht. In die laatste categorie hoort de douchegoot-wtw van ACO thuis. Algemeen directeur Paul Gruson geeft tekst en uitleg.

Lees verder

Paul Gruson, ACO

De ACO-groep is gespecialiseerd op het gebied van watermanagement. Algemeen directeur Paul Gruson van ACO Nederland. “Ik zeg altijd: ‘we leveren alles behalve de rioolbuizen.’ Daarbij kun je denken aan producten met betrekking tot regenwater en producten voor afvalwater.”

 

Het bedrijf uit Doetinchem levert opvangsystemen zoals afvoergoten en afvoerputten. “We zijn bekend van de lijnafwatering, maar leveren ook pompsystemen waarbij het water over grotere afstanden of hoogtes moet worden overbrugd.” Als Gruson een snelle schatting mag maken dan komt hij al snel op meer dan tienduizend artikelen.

 

ACO staat in de markt weliswaar bekend als fabrikant, maar de Nederlandse vestiging produceert hier mondjesmaat. De meeste producten zoals douchegoten, leidingsystemen en hemelwaterafvoersystemen komen van de zusterfabrieken uit Duitsland, Tsjechië, Frankrijk en Engeland.

 

 

‘Voor inkopers en opdrachtgevers treden wij op als kennispartner in watermanagement.’

 

 

Dat ACO als Partner of Choice is verkozen, komt volgens Gruson omdat zij in een wereld die verandert veel waarde hechten aan onderling contact en samen presteren. “Voor inkopers en opdrachtgevers treden wij op als kennispartner in watermanagement. Hierdoor komen er vaak beter doordachte en uitvoerbaardere oplossingen uit die sneller te verwerken zijn, #askACO noemen we dat.”

 

2020

Gruson kijkt terug op een bewogen jaar: “We mogen ons gelukkig prijzen met de intelligente lockdown, de bouwplaatsen bleven open. We hebben er geen last van gehad in de projecten. Eigenlijk alles wat rond de woning speelt, heeft heel goed gelopen. Veel mensen zijn thuis gaan klussen. Die gingen bijvoorbeeld aan de slag met de tuin. Dat heeft 2020 voor ons tot een topjaar gemaakt.”

Wateropvang in de tuin

Klimaatveranderingen en de problemen met hitte en droogte vragen om intelligente oplossingen. Paul Gruson: “Het is zonde om het hemelwater zomaar door de pijp in het rioolstelsel terecht te laten komen, maar vang dat op in je tuin. We hebben allerlei systemen om dit te doen en het water in een regenwatergebruiksysteem terecht te laten komen."

 

Er wordt nog weleens geroepen om de tegels in de tuin zoveel mogelijk te vervangen voor groen. Maar dat is volgens Gruson niet per se nodig. “Je kunt prima een terras nemen voor de grote tuinset, maar zorg er dan voor dat je afwatering op orde is. Dan heb je het beste van twee werelden. Je doet het regenwater geen schade en je hebt een onderhoudsvrije leefruimte buiten.”


Visie 2021

Een ontwikkeling die steeds sterker naar voren komt en dit jaar een vlucht heeft genomen, is de ACO ShowerDrain X. Dit is een douchegoot met warmteterugwinning. Die toegenomen vraag heeft alles te maken met de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).  

 

Hieraan moet alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, met ingang van 1 januari 2021 aan voldoen. Gruson: “De eisen met betrekking tot energieverbruik worden steeds strenger. Wat veel mensen niet weten is dat in een moderne, goed geïsoleerde woning niet je voordeur, je dak of je raam de grote energievreter is, maar de riolering. Daar verlies je de meeste warmte.”

 

Er worden veel meerlaagse gebouwen gemaakt; dan is een uitvinding als de douchegoot-wtw zeer welkom, schetst Gruson. Vooral voor de seriematige nieuwbouw wordt dit grootschalig ingekocht bij ACO. “Met de douchegoot-wtw is dan ook veel te winnen. In een gasgestookte woning gaat tweederde van het gasverbruik naar warm water. Van die tweederde kun je de helft besparen met een douchegoot-wtw.”

De ontwikkeling bestaat inmiddels een jaar of vijf en werd niet direct serieus genomen, maar inmiddels is de douchegoot-wtw ShowerDrain X flink doorontwikkeld. Het systeem werkt zonder extra buffervaten. Het water dat door de doucheafvoer wegstroomt heeft een temperatuur van ongeveer 36°C. Het schone kraanwater dat naar de mengkraan stroomt is gemiddeld 10°C. Er is dus een flink temperatuurverschil, waardoor er warmte uitgewisseld kan worden.

De warmte-uitwisseling vindt plaats met een warmtewisselaar die in de wtw-douchegoot is ingebouwd. Om maximaal rendement te behalen wordt gebruik gemaakt van het tegenstroom-principe. Door de voorverwarming van het kraanwater is er veel minder warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38°C te krijgen. Je kunt er ongeveer vijftig procent op de gasrekening voor de douche mee besparen.

 
Wat kost het?

Qua prijs zit de douchegoot op ongeveer 1.250 euro. Dat lijkt op het eerste oog flink. Gruson: “Als je dat terug gaat rekening dan heb je als gezin met twee kinderen binnen de vijf jaar eruit. In die zin heeft de douche-wtw zeker een zo goed rendement als een pv-paneel, misschien zelfs wat beter.”

Veilige wtw-douchegoot

Met de ACO ShowerDrain X halveer je het energieverbruik voor het douchen. Welke warmtebron je ook gebruikt voor de warmwaterbereiding (gas, elektriciteit, zon, warmtepomp of stadsverwarming), deze vermindering van het energieverbruik is altijd voordelig. In de warmtewisselaar wordt een dubbele scheiding tussen douchewater en drinkwater toegepast. Hiermee voldoet de ACO ShowerDrain X aan de Nederlandse en Europese regelgeving (NEN-EN 1717). Ook voldoet deze wtw-douchegoot aan de richtlijn Legionella preventie dankzij de geringe inhoud van de warmtewisselaar (< 1 liter), in combinatie met de hoge stroomsnelheid.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ACO.

Logo

www.aco.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

ACO

5/14
Loading ...