brand logo + logo Gawalo


Jaga Konveckto - Gebroeders Kriekels

Gebroeders Kriekels, Jaga

Het kan ons niet snel genoeg gaan’

Dat alle nieuwbouw in Nederland aardgasloos moet worden opgeleverd, wordt toegejuicht door Bert en Jan Kriekels van Jaga. Als het aan hun had gelegen, was dat al jaren eerder gebeurd. De gebroeders aan het woord over innovaties, de Strada Hybrid en warmte-as-a-service.

Lees verder

2020 is alleszins meegevallen, vertelt Bert Kriekels van Jaga. “Vooral het leveren van ltv-radiatoren met koeling nam een vlucht.” En dat heeft alles te maken met de innovaties die het bedrijf de afgelopen jaren in een gestaag tempo heeft gepresenteerd.

 

Veel bedrijven zien Jaga als een verwarmingsfabrikant. Maar dat is te kort door de bocht, vertelt Jan Kriekels. “We hebben door de jaren heen een enorm assortiment aan radiatoren, ventilatiesystemen en koelsystemen ontwikkeld. Het is een groot pakket aan producten. Per land kunnen we de producten aanpassen voor de markt.”

 

Die innovatieve visie heeft aanvankelijk veel ontwikkelgeld gekost, maar begint nu zijn vruchten af te werpen. Jan Kriekels: “We hebben een hele batterij eitjes die gereed zijn. We hoeven er maar op te gaan zitten om de producten uit te broeden en kunnen het daarna in de markt zetten. Waar we in het verleden in ons enthousiasme direct een product in de markt zetten, daar wachten we nu af tot de markt gereed is voor het product. Denk aan producten voor actieve koeling en deep cooling.”

 

 

‘We hebben een hele batterij eitjes die gereed zijn. We hoeven er maar op te gaan zitten om de producten uit te broeden.’

 

 
Warmtewisselaar

Aan de basis van het succes staat de lichtgewicht, responsieve en krachtige Low-H2O warmtewisselaar. Bert Kriekels: “Hiermee zijn de radiatoren en ventilatiesystemen door de jaren heen geëvolueerd naar complete klimaatsystemen.” De Low-H2O warmtewisselaar wordt in veel producten gebruikt. Jan Kriekels: “Het maakt dat radiatoren lichter, kleiner en stiller zijn dan traditionele systemen. Daarnaast zijn ze elegant door de slankheid en ze verbruiken aanzienlijk minder energie. En er worden ook nog eens minder grondstoffen gebruikt, want aan het einde van hun levensduur zijn de producten volledig recyclebaar.”

 

Een hardloper in Nederland is de Strada Hybrid. Deze wandradiator is voorzien van een automatische sturing met sensoren. Dit maakt dat het hele jaar door de juiste werkingsstand geactiveerd wordt. Het Dynamic Boost Hybrid-systeem maakt dat er niet-condenserende koeling mogelijk is. Woningen zijn steeds beter geïsoleerd en kierdicht en daar sluiten de Jaga wandradiatoren en het ventilatiesysteem Oxygen naadloos op aan.

 

Een voordeel is dat de Strada Hybrid niet alleen in nieuwbouw kan worden ingezet, maar door zijn inpassing juist goed geschikt is voor de bestaande bouw, waar de verduurzaming een enorm vraagstuk is. Bert Kriekels: “Met de Strada nemen we eigenlijk de consument bij de hand. Die kan onze radiator vervangen voor de standaard radiator. Op een gegeven moment stapt een bewoner over op een warmtepomp. Hij kan dan een Dynamic Boost Hybrid-system (DBH) op het bestaande toestel plaatsen en dan heb je een toestel dat werkt op lage temperaturen en het kan niet-condenserende koeling leveren.”

 

Als je dan ook nog zonnepanelen hebt dan ben je spekkoper, schetst Jan Kriekels. “Met de pv-panelen kun je het teveel aan elektriciteit naar de warmtepomp sturen en dan heb je gratis koeling. En dat is natuurlijk altijd geweldig als er iets gratis is.” Met de radiatoren kun je de temperatuur drie graden lager krijgen. En dat kan levensreddend zijn in de steeds warmer wordende Nederlandse zomers.

Bert en Jan Kriekels van Jaga

Bert en Jan Kriekels van Jaga

 

 
Circulaire economie

We zijn geestdriftig met de circulaire economie bezig, vertelt Jan Kriekels. “We hebben onszelf herdoopt tot climate designers. We ontwerpen een behoorlijk binnenklimaat voor de mens, maar het moet niet over de rug van Moeder Aarde gaan. Voor de Nederlandse markt zie ik het hoopvol in. De tijd is rijp.”

 

Alles bij Jaga wijst dan ook op een onderneming die klaar is voor de circulaire economie. Bert Kriekels: “Er komt een einde aan het ownership van een product. De markt is klaar voor warmte-as-a-service. In Amsterdam loopt nu een pilot waarbij de bewoners onze radiatoren leasen.”

 

Met het pilotproject staat warmte-as-a-service centraal en wordt gewerkt met een refurbished-model. “De mensen nemen warmte af en krijgen twintig jaar garantie op ons product. Ook op de bewegende delen waar normaal gesproken, maar twee jaar garantie op zit. Je kunt het als een green lease zien.”

 

De gebroeders zien dan ook dat warmte-as-a-service de toekomst heeft. Er is veel te winnen. Energiegebruik kun je nog zeker met veertig tot vijftig procent omlaag brengen, vertelt Jan Kriekels: “Op termijn gaan Google en Huawei platformen leveren waar wij onze wifi-systemen aan kunnen hangen. Met de logaritmes kun je dan sturen op energiezuinigheid. In die fase zitten we nu.”

 

 

‘Het Dynamic Boost-systeem in de Strada Hybrid maakt dat er niet-condenserende koeling mogelijk is.'

 

 

Vloerverwarming

De standaard in de Nederlandse nieuwbouw is nu dat er in een woning een warmtepomp wordt geplaatst. Vervolgens wordt er op de begane vloerverwarming gelegd. Op de bovenliggende verdiepingen wordt dan gekozen voor lage temperatuur-verwarming waarmee je eventueel ook mee kunt koelen, vertelt Bert Kriekels. “Daar wordt onze Strada Hybrid nu veel voor ingezet.”

 

Maar de gebroeders Kriekels zijn niet per se fan van vloerverwarming in nieuwbouw. “Bij een vloerverwarming heb je tonnen aan beton, plastic nodig. Er is veel CO2-uitstoot. In 1 kilogram vloerverwarming zit drie kilogram CO2-uitstoot. Wij vervangen vloerverwarming voor een toestelletje dat dertig tot veertig keer lichter is. De radiator kan 250 watt de kilo geven door de hoog geleidende materialen, terwijl een vloerverwarming 1 watt de kilo geeft.”  

 

Samen optrekken

Woningen slim ontwerpen zien de gebroeders Kriekels als een grote uitdaging voor de markt. Ze roepen partijen in de markt dan ook op om samen op te trekken in de circulaire economie. Jan Kriekels: “We moeten veel minder grondstoffen gaan gebruiken en we moeten over gaan stappen op duurzame energie. Ik stel voor dat we samen collectief gaan bouwen. We moeten elkaar niet beconcurreren, maar juist samen optrekken.”

 

“Er zou een fonds beschikbaar moeten komen, waar we allemaal over kunnen beschikken om zo de transitie te maken naar een circulaire economie. De technische oplossingen om het CO2-probleem te ondervangen zijn er al. Investeringen in duurzaamheid zijn in aanvang tien tot vijftien procent hoger. Maar het uiteindelijke rendement is na een aantal jaren vele malen beter.”    

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jaga.

Logo

www.jaga.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Jaga Konveckto

8/14
Loading ...