brand logo + logo Gawalo


Erwin Tuijtel, Alklima/Mitsubishi Electric

‘Verduurzaming en comfort gaan hand in hand’

De installateur heeft zijn handen vol aan de verduurzaming van Nederland, signaleert Erwin Tuijtel van Alklima/Mitsubishi Electric. Maar hij moet zich ook blijven verdiepen in veranderende regelgeving zoals de BENG, en in de veranderende geluidseisen voor warmtepompen. Ontzorgen is dan ook het adagium.

Lees verder

Erwin Tuijtel, Alklima

Erwin Tuijtel is directeur innovatie bij Alklima/Mitsubishi Electric en veel bezig met productinnovaties. Tuijtel draait zo’n veertien jaar mee bij Alklima. Hij heeft een technische opleiding, maar is geen hardcore techneut. “Ik vind het mooi om met de toepassing van onze producten bezig te zijn.”

 

Alklima is in Nederland exclusief partner van Mitsubishi Electric. Als die met een nieuw product komen dan wordt er door Tuijtel en consorten gekeken voor welke product-marktcombinaties het product van toepassing is. Dat vergt een grondige studie: er wordt gekeken uit welke materialen het product bestaat, welke documentatie er bij moeten komen en voor welke toepassingen het product mogelijk gebruikt kan worden. 

 

Totaaloplossing

Er komt bijvoorbeeld een lucht/water-warmtepomp binnen. Tuijtel en zijn team buigen zich dan over het product. “We weten: ‘die warmtepomp is goed geschikt voor de woningbouw, want we kunnen ermee verwarmen en we kunnen er tapwater mee bereiden.’ Maar diezelfde warmtepomp blijkt dan na verder onderzoek ook heel geschikt voor het verwarmen van bedrijfshallen of we zetten hem in voor basisvloerverwarming voor kantoren. We kunnen ermee koelen en maken dan bijvoorbeeld een combinatie met een luchtbehandelingskast. Zo creëren we zelf een totaaloplossing.”

 

Het team bedenkt het concept en is kennispartner voor de installateurs. Tuijtel: “De energietransitie brengt een toekomst vol duurzame kansen. Tenminste, wanneer je als W-professional mee-innoveert. Dit doet Alklima door installatietechnische kennis te combineren met werktuigbouwkundig inzicht en integraal ontwerpen.”

‘Eén team voor het klimaat’

Alklima lanceert vanaf 1 januari een nieuwe, doorlopende campagne, gericht op F-gasseninstallateurs en bouwadviseurs. Het thema ‘Eén team voor het klimaat’ sluit aan op de klantenteams, waarmee de Mitsubishi Electric-importeur in het najaar gestart is.

 

“De klant heeft één aanspreekpunt voor al zijn vragen. Of het nu gaat om offertes, orders of service”, vertelt directeur innovatie Erwin Tuijtel. Alklima wil hiermee de dialoog met klanten en stakeholders verder versterken. “Bij ons word je persoonlijk en effectief geholpen, met directe, korte lijnen.” Alklima positioneert zich hiermee nog nadrukkelijker als kennispartner op de Road to All-Electric.


Opkomst lucht/water-warmtepomp

En die installateur heeft de handen vol, signaleert Tuijtel. Dan is ook 2020 nog eens het jaar van de veranderende regelgeving. “Met de opkomst van de lucht/water-warmtepomp kregen we veel vragen over verbruik en werking van de warmtepomp. Die fase zijn we voorbij, de markt weet inmiddels wel wat de werking is van een warmtepomp en hoe efficiënt die is. Maar nu krijgen we te maken met het feit dat op basis van de bepalingsmethode NTA 8800 de berekeningen moeten worden gemaakt voor BENG.”  

 

Vragen uit de markt

De invoering van de BENG met daarbij inbegrepen de TOjuli eis maakt dat er veel vragen uit de markt komen, schetst Tuijtel. “Het zorgt voor een andere manier van het berekenen van een EPC en het invoeren van een warmtepomp. Deze nieuwe methodiek geeft andere uitkomsten dan normaal en vraagt om toelichting. In dit soort vraagstukken denkt Alklima mee met de installateur. Ook op het gebied van het nieuwe bouwbesluit met de bijbehorende geluidseisen geeft Alklima de installateur handvatten.”

De warmtepomp als oplossing

De BENG is een waardevol instrument in de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland. Maar de implementatie gaat niet helemaal zonder slag of stoot, merkt Tuijtel op. “Zo hebben we lang moeten wachten op EPC-calculatiesoftware, zoals Uniec3, waarmee de echte impact van de nieuwe BENG berekend kan worden. Ook onduidelijkheid omtrent nieuwe certificering van warmtepompen levert de nodige uitdagingen op.”

 

“Maar goed, we werken met de kaders die er zijn geschetst. Veranderende regelgeving neemt niet weg dat de warmtepomp één van de eenvoudigste manieren is om Nederland te verduurzamen. Voor de installateur heeft de lucht/water-warmtepomp een groot installatiegemak en voor de eindgebruiker geeft dit een hoog comfort.”

Alklima
Tapwater, verwarming maar ook koeling in 2021

De focus komt in het komende jaar bij Alklima natuurlijk te liggen op de warmtepomp. De bijbehorende wet- en regelgeving zal snel indalen, voorspelt Tuijtel. “De inzet van een warmtepomp zal zich niet beperken tot de warm tapwaterbereiding en verwarming, maar zal ook gebruikt worden voor koeling en daarmee nog meer comfort bieden voor de gebruiker. Het brede assortiment van Mitsubishi Electric maakt het voor de installateur vrij eenvoudig om altijd een passend systeem te realiseren. Of de woning nu klein of groot is, de tapwaterbehoefte laag of hoog en of er koeling benodigd is door de TOjuli-eis. Mitsubishi Electric heeft zowel in monoblock als splitwarmtepompen een bijpassende installatie.”  

 

Tuijtel tot slot: “Het is een goede zaak dat er met de TOjuli eis naar oververhitting in nieuwbouwwoningen wordt gekeken. Of de oplossing nou een overstek, zonwering of koeling via de warmtepomp is. Het gaat erom dat een woning voor de eindgebruiker comfortabel is.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alklima.

Logo

alklima.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Alklima

6/14
Loading ...