brand logo + logo Gawalo


Arjan Hilbers, Schell

‘De ontwikkeling van de elektronische kraan in 1999 bleek visionair te zijn.’

De Duitse sanitairfabrikant Schell maakt flinke stappen in Nederland. Het watermanagementsysteem SWS slaat goed aan op de Nederlandse markt. In gesprek met Arjan Hilbers over innovaties in drinkwaterbeheer.

Lees verder

Schell

Schell staat van oudsher bekend om de hoekregelkranen of stopkranen, vertelt Projectadviseur Arjan Hilbers van Schell. “Eind vorige eeuw zijn we gestart met elektronische kranen. In de afgelopen jaren hebben we steeds meer de diepte gezocht in de productgroepen en daar is onder andere een beheersysteem voor drinkwater uit gerold.”

 

Legionella

De ontwikkeling van de elektronische kraan in 1999 bleek visionair te zijn. Het belang van efficiënt en veilig omgaan met drinkwater is enorm toegenomen. Hilbers: “Je ziet in deze tijd dat overal waar mensen bij elkaar komen – of dat nu het hotelwezen, scholen, kantoren of sportcomplexen zijn, hygiëne steeds belangrijker is. En daar is ons assortiment elektronische aanrakingsvrije kranen welkom.”

 

Het bedrijf had nog een oplossing in petto die nu goed van pas komt. Hilbers: “De coronacrisis brengt een verhoogd risico op de vorming van legionellabacteriën in de waterleidingen met zich mee. Door de lockdown zijn veel kantoren en gebouwen lange tijd niet gebruikt. Er is veel stilstand geweest in de leidingsystemen. Je kon er niet spoelen, want je mocht er niet komen. De gebouwen zijn afgelopen zomer opgewarmd en dat werkt legionella in de hand.”

 

Watermanagementsysteem

En daar komt het watermanagementsysteem Schell SWS van pas. Het systeem doet veel meer dan alleen de kwaliteit van drinkwater bewaken. Alle kranen in een gebouw kun je door een Schell-kraan vervangen - tiptoets of infrarood. Die kranen kunnen stand alone functioneren. Hilbers: “Je kunt ze ook met een bluetoothmodule uitrusten. Dan ondernemen ze op exacte tijden spoelactiviteiten; dus wanneer het de verbruiker goed uitkomt. De kraan doet een spoeling en dat wordt vervolgens gelogd.”

De kranen kunnen ook in een netwerk functioneren waarbij ze draadloos of bedraad communiceren met een server. Die server heeft een eigen IP-adres. Daar kunnen de gebruikers op inloggen en daarmee is iedere kraan in het gebouw te bedienen. Hilbers: “Zo kun je het temperatuuroverzicht opvragen op leidingniveau maar ook het temperatuuroverzicht voor de tappunten. Alles wordt inzichtelijk gemaakt en is op afstand te besturen. De server kan ook via de cloud worden bediend.”

 

Het geheel werkt volgens het Schell-principe: weinig onderdelen, veel mogelijkheden. Met het watermanagementsysteem SWS zijn alle elektronische wastafel-, douche-, wc- en urinoirkranen van Schell te bedienen. De installaties worden via kabel en/of RLAN met de passende bus-extenders gekoppeld. Per server kunnen maximaal 64 bus-extenders worden verbonden. Bijkomend voordeel is dat via gateways het systeem ook in de bestaande gebouwautomatisering is te integreren.

Arjan Hilbers van Schell

Arjan Hilbers van Schell:
Je ziet in deze tijd dat overal waar mensen bij elkaar komen – of dat nu scholen, kantoren of sportcomplexen zijn, hygiëne steeds belangrijker is.’


Alklima - warmtepompen_808
Stagnatiespoeling

In gebouwen waar kranen gedurende langere tijd niet worden gebruikt, helpt de inschakelbare stagnatiespoeling bij elektronisch gestuurde kranen aanzienlijk om alles hygiënisch te houden. Hilbers: “Omdat gebruik doorgaans moeilijk in te schatten is, weet men veelal niet of er voldoende verversing van het water is geweest. Door spoelingen op iedere gewenste tijd en duur te laten plaatsvinden ontstaat een optimaal beheer waarbij effectief het water wordt gebruikt. Bij enkele modellen, daar waar aerosolvorming groot is, is tevens een thermische desinfectie mogelijk.”

 

Veel bekende opdrachtgevers zien inmiddels steeds meer de noodzaak van goed drinkwaterbeheer in, ziet Hilbers (zie ook het kader: Goede voorbereiding). “Als je over de exploitatiekosten praat dan zijn er ook veel voordelen. Om er een paar te noemen: met ons watermanagementsysteem hoef je niet meer automatisch te spoelen, en de administratie voor het logboek gaat automatisch. Dat scheelt natuurlijk enorm in de kosten.”

Goede voorbereiding

Utiliteit en sanitair is niet een match made in heaven, vertelt projectadviseur Arjan Hilbers van Schell. “De afgelopen jaren merkten we in veel projecten dat als er een bezuinigingsronde komt dat het sanitair als eerste sneuvelt. Luchtbehandeling en klimaattechnieken worden als belangrijker gezien. Maar inmiddels krijgen we steeds meer voeten aan de grond. De opdrachtgever is zich steeds vaker bewust van het belang van goede drinkwaterkwaliteit. Als die namelijk ter discussie komt dan zijn de kosten achteraf fors. Dit omdat veel leidingwerk in de muur zit in de grond of boven plafonds. Het is niet eenvoudig aan te passen. Een goede voorbereiding is negentig procent van het succes.”.


Pionier

Waar Schell zich in het verleden met de elektronische kranen in een nichemarkt bevond, daar is, door de toenemende roep om goede hygiëne, de markt vele malen groter geworden. Die groei komt ook omdat het ontwikkelde watermanagementsysteem uniek is in de wereld.  

 

Hilbers tot slot: “Het toont wat mij betreft de kracht van een familiebedrijf. We hebben niet met investeerders te maken. Een deel van de winst wordt direct gestopt in innovatie. Daarmee hebben we nu een voorsprong gecreëerd. Niet dat we vervolgens op onze lauweren gaan rusten. Er is nog genoeg door te ontwikkelen en te innoveren.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Schell.

Logo

www.schell.eu/nederland-nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

SCHELL

12/14
Loading ...