brand logo + logo Gawalo


Erik Caelen, Itho Daalderop

Hybride warmtepompen mogelijk bij helft Nederlandse woningen’

In Nederland worden nog elk jaar ca. 400.000 cv-ketels vervangen in bestaande woningen. De helft van deze woningen is ook geschikt voor het (bij)plaatsen van een hybride warmtepomp. Het vervangingsmoment kan nog een stuk beter worden aangegrepen om hierover met de bewoners in gesprek te gaan. De hybride warmtepomp is voor de particuliere woningeigenaar één van de beste, meest efficiënte en snelste manieren om een groot deel van zijn aardgasverbruik te verminderen en daarmee een flinke bijdrage aan de energietransitie te leveren. 

Lees verder

Erik Caelen, Itho Daalderop

Itho Daalderop innoveert volop in hybride warmtepompoplossingen, zoals de HP-M 25 i; een lucht/waterwarmtepomp zónder buitendeel en de HP-S split unit lucht/waterwarmtepompen. Het bedrijf brengt deze hybride warmtepompen bij installateurs, groothandelaren en projectmatig onder de aandacht.

 

“We werken nu aan de vierde generatie hybride warmtepompen zónder buitendeel. Bij elke doorontwikkeling verbeteren we het product waardoor het rendement en de toepasbaarheid van de warmtepomp worden verhoogd.” Met deze woorden legt Directeur Innovatie, Erik Caelen, uit dat de warmtepompen van Itho Daalderop met elke generatie efficiënter, beter inpasbaar en betaalbaarder worden. Het bedrijf produceert al sinds 2000 water/waterwarmtepompen en begon in 2005 met de productie van hybride warmtepompen zónder buitendeel.

 

Aanvankelijk werden ze gecombineerd met eigen cv-ketels en werden ze vooral toegepast in de nieuwbouw, vertelt Caelen. “Inmiddels leveren we de derde generatie hybride warmtepomp zónder buitendeel; de HP-M 25 i (2,5 kW), die vooral toegepast wordt in de bestaande bouw. Deze kan gecombineerd worden met elk merk en type cv-ketel.”

 

“We werken momenteel aan de vierde generatie met een hoger vermogen van 4,5 kW, waardoor een groter deel van het gasverbruik kan worden teruggedrongen óf, indien de woning een laag warmteverlies heeft (<4,5kW), daarmee direct de stap naar aardgasloos kan worden gemaakt. De HP-M 25 i en 45 i, tezamen met de HP-S reeks 55, 95 en 130 kW bieden de installateur een compleet assortiment (hybride of aardgasloze) oplossingen voor bestaande woningen, waarbij bewoners ook koeling kunnen toepassen.”

 

 

‘Als je een hybride warmtepomp met een bestaande cv-ketel combineert, bespaart de bewoner meteen flink op aardgas.’

Morgen beginnen

Met name op het gebied van hybride warmtepompen in de bestaande bouw kunnen installateurs een zeer belangrijke rol spelen, denkt Caelen. “Als je een hybride warmtepomp met een bestaande cv-ketel combineert, bespaart de bewoner meteen flink op aardgas. Als hij daarna zijn woning bouwkundig in stappen verder verbetert, komt dat het verminderde gasverbruik alleen maar ten goede en zal de warmtepomp een steeds groter deel van de warmtebehoefte voor zijn rekening nemen. Met de hybride warmtepomp kan bijna iedereen in Nederland morgen al beginnen.”

 

Bijna, want een woning heeft wel minimaal energielabel C, B of beter nodig, en een afgiftesysteem dat voldoende vermogen kan leveren bij een lagere verwarmingstemperatuur (max. 45/50 graden). Pas dan wil een hybride warmtepompsysteem goed kunnen functioneren, legt Caelen uit.

 

“Dit kort, krachtig en duidelijk adviseren bij de particuliere woningeigenaar geeft de installateur een grote toegevoegde waarde en vaste terugkerende klantrelatie op. De woningeigenaar krijgt het advies waar hij naar op zoek is. De energietransitie is inmiddels dermate maatschappelijk relevant geworden, dat men er vanuit mag gaan dat woningeigenaren veelal meer willen weten over de mogelijke gas- en energiebespaaroplossingen voor hun woning.”

 

Langdurige relatie 

Het vervangingsmoment is belangrijk, benadrukt Caelen. “Installateurs hebben dan het momentum. Ze komen als huisinstallateur de woning binnen. Als ze kijken naar de bouwkundige staat van de woning en het afgiftesysteem beoordelen, kunnen ze de klant van advies voorzien over een mogelijke hybride warmtepomp. En eventueel bijbehorende na-isolatietips geven en afgiftesysteemverbeteringen voorstellen. Zo bouw je een langdurige relatie op.”

 

“Als de installateur bijvoorbeeld nu een hybride warmtepomp installeert, kan hij in de toekomst een rol spelen als de klant klaar is voor de volgende stap, bijvoorbeeld naar aardgasloos.” Itho Daalderop voorziet installateurs graag van informatie en trainingen over warmtepompen, zegt Caelen. “Het helpt altijd als installateurs meer getraind zijn en meer kennis hebben vergaard. Vooral het bekijken van de gehele woning en de gehele installatie brengt meerwaarde voor hun klanten.”

 

 

‘De HP-M i warmtepompen hebben géén buitenunit. Dat bespaart behoorlijk op installatiematerialen, schoorsteenkosten en installatie-uren.’

 

 

Monoblocks

Itho Daalderop maakt het installateurs graag zo makkelijk mogelijk. “Onze innovaties richten zich momenteel op het toepassen van hogere vermogens, zodat er meer warmte geleverd kan worden. Maar daarnaast ontwikkelen we nieuwe producten die steeds makkelijker te installeren zijn.”

 

Daarbij past ook de ontwikkeling van zogenaamde monoblocks, legt Caelen uit. “De HP-M i warmtepompen hebben géén buitenunit. Dat bespaart behoorlijk op installatiematerialen, schoorsteenkosten en installatie-uren. Tevens is er geen F-gas certificering nodig en zijn er geen F-gas handelingen benodigd om de HP-M i hybride warmtepompen te installeren.”

 

“Als een klant meer warmtepompvermogen wil, zijn er ook de HP-S lucht/waterwarmtepompen van 5,5kW, 9,5kW en 13kW. Deze hebben wel een buitenunit en zijn ook hybride toe te passen. Die zijn wel wat duurder en daar heeft de installateur wel F-gas certificering voor nodig.”

 

De hybride warmtepomp is een goede optie voor met name de bestaande bouw en particuliere woningen, legt Caelen uit. “Voor huiseigenaren is het een betaalbare investering die goed terug te verdienen is. En omdat gas steeds stapjes duurder zal worden t.o.v. energie uit elektriciteit, wordt dit alleen maar gunstiger.”

 

Monitoring

Itho Daalderop onderscheidt zich op het vlak van innovatie en techniek. “Als je dieper naar onze producten kijkt, hebben we de rendementen goed voor elkaar. We ontwikkelen en produceren al onze producten voor de Nederlandse en Belgische markt. Hier is de markt op zoek naar oplossingen die klein en goed te integreren zijn en daarnaast is de prijs belangrijk.”

 

Een onderscheidende, innovatieve waarde van Itho Daalderop is bovendien de monitoring, vertelt Caelen. “We monitoren bijna alle warmtepompinstallaties en kunnen dus zien hoe ze presteren. Dit levert zeer waardevolle informatie op over de praktijkwerking en bewijst de hoge rendementen in praktijk, wat waardevoller is dan verklaren vooraf. We leren daar veel van en dat nemen we mee in de ontwikkeling van onze producten.”

 

Itho Daalderop is daarnaast dé partij in de Benelux die binnenklimaat totaalleverancier is en dit ook volgens een integrale innovatie en ontwerpvisie als productenpakket heeft opgebouwd. “We leveren warmtepompen, ventilatiesystemen en warm tapwateroplossingen. Er zijn meerdere methoden om interactie te hebben met de installatie; zoals apps voor service en bewoners, en energiemonitoring portals.”

 

“Naast een binnenklimaatthermostaat geeft een forse set aan tools bewoners, woningcorporaties en installateurs inzicht in product, installatie, binnenklimaat en energie. Ze kunnen zelfs zien hoe de installaties presteren en of het verbruik van bewoners binnen een bepaalde bandbreedte blijft.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Itho Daalderop.

Logo

www.ithodaalderop.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Itho Daalderop

7/14
Loading ...