brand logo + logo PW



Martine Bolhuis, Centraal Beheer

Laat óók zien wat je doet als het toch misgaat’

Centraal Beheer is er voor werkgevers die duurzame inzetbaarheid en goed werkgeverschap hoog op de agenda hebben staan. De laatste tijd staan vitaliteit en werkgeluk sterk in de belangstelling, maar vergeet als werkgever ook de andere kant niet, zegt businesspartner Duurzame Inzetbaarheid Martine Bolhuis van Centraal Beheer: “Laten zien wat je hebt geregeld als het toch anders loopt, is net zo belangrijk.”  

Lees verder


Het begrip duurzame inzetbaarheid kun je langs vier kwadranten invullen, geeft Bolhuis aan. “Ten eerste is dat ‘leren en ontwikkelen’. Zorg dat je medewerkers zich voldoende kunnen ontwikkelen, of dat nu de oudere of de jongere generatie is. Het tweede kwadrant gaat over loopbaan en mobiliteit: zorg dat mensen in staat zijn om snel ander werk te vinden als hun huidige functie verdwijnt. Laat zien dat je ruimte geeft aan flexibiliteit en geef ruimte aan nieuwe technologie, rollen of stages.”  

 

Het organiseren van werk en privé is het derde kwadrant van duurzame inzetbaarheid en gezondheid is tot slot het laatste domein waarop je aan duurzame inzetbaarheid kunt werken. “De kwadranten beïnvloeden elkaar. Zo heeft een ongezonde werk-privébalans bijvoorbeeld effect op stress en mentale en fysieke klachten”, zegt Bolhuis.

‘Het vertrouwen dat de begeleiding en de financiële kant goed geregeld zijn als het anders loopt, heeft direct invloed op de fitheid en het welzijn van de medewerkers’

Kennis delen en ontwikkelen

Werkgevers hoeven er niet alleen voor te staan: Centraal Beheer helpt ze bij het vergroten van duurzame inzetbaarheid. “Dat doen we door kennis te delen en door kennis te ontwikkelen met onze partners van hetOpen Netwerk. Dat bestaat uit zo’n veertig werkgevers en wetenschappers die met elkaar nadenken over oplossingen voor actuele HR-vraagstukken. Ook werken we intensief samen met onze collega’s van Zilveren Kruis die veel expertise hebben op Vitaliteit en Gezondheid. Als verzekeraar bieden we natuurlijk preventieve en curatieve oplossingen. Daarbij moet je denken aan een preventief programma als Lekker Bezig, een praktische totaalaanpak om werknemers op weg te helpen met duurzame inzetbaarheid. Of curatieve oplossingen als een WIA-verzekering en re-integratie.”

Martine Bolhuis - Centraal Beheer

Martine Bolhuis: “Een goede werkgever zorgt dat mensen fit zijn voor de job van de toekomst.”

 

Omgaan met ziekte net zo belangrijk

 Hoeveel aandacht je ook besteedt aan preventie, in ieder leven gebeuren er dingen die je niet kunt voorzien, al ben je nog zo gezond en breed inzetbaar, geeft Bolhuis aan. “Dan is werken even niet of minder aan de orde. Hoe ga je dan met je medewerkers om? Juist het curatieve deel is ook belangrijk."

 

"Ik denk dat er op dit punt nog veel winst is te boeken. We onderschatten het omdat ziekte en arbeidsongeschiktheid heel ver weg lijken, maar toch kennen we allemaal wel iemand wie het overkomen is. Maak bespreekbaar hoe je er als werkgever mee omgaat. Het vertrouwen dat de begeleiding en de financiële kant goed geregeld zijn als het anders loopt, heeft direct invloed op de fitheid en het welzijn van de medewerker. Een gebrek aan financiële zekerheid en support van de werkgever kan veel stress veroorzaken.  

 

Het werken aan duurzame inzetbaarheid heeft dus een belangrijk preventieve werking.” Medewerkers die al eerder hebben ervaren hun talent op een andere manier in te zetten, kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker de switch maken in re-integratie of functieverandering, geeft Bolhuis als voorbeeld. 

Directe impact op werkgeluk en betrokkenheid

  Investeren in duurzame inzetbaarheid loont direct, is de overtuiging van Bolhuis. “Dat komt doordat het direct impact heeft op werkgeluk en betrokkenheid. Je wordt daarmee als werkgever aantrekkelijker voor (nieuwe) medewerkers. Dat mag je best wat meer duidelijk maken. Daarnaast bestaat goed werkgeverschap uit het goed regelen van ondersteuning bij arbeidsongeschiktheid voor je mensen. Het hoort ook bij deze tijd: laten zien wat je allemaal voor je mensen doet. Dus dat geldt ook voor een product als de WIA-verzekering en de inkomenszekerheid die het biedt als het niet goed gaat.”

 

Aantrekkelijk werkgeverschap in een krappe arbeidsmarkt

Als werkgever is het in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt een uitdaging om ervoor te zorgen dat je op alle fronten aantrekkelijk blijft: wat zijn de redenen dat iemand bij je wil komen werken? “Een goede werkgever zorgt dat mensen fit zijn voor de job van de toekomst. Het is echter goed dat je ook laat zien wat je aan de achterkant hebt georganiseerd”, benadrukt Bolhuis. “Pensioen is net als arbeidsongeschiktheid zeker voor jongere mensen een ver-van-mijn-bed-show, maar als je van een oudere collega hoort dat het goed is geregeld, dan geeft dat vertrouwen. Datzelfde geldt voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Maak gerust duidelijk wat je geregeld hebt aan verzekering en begeleiding. En zelfs als je het níet hebt geregeld, laat dat dan ook weten en geef je medewerker informatie over de mogelijkheden die er zijn om het zelf te regelen.” 

 

 

‘Wij vergeten als werkgever vaak dat je regelmatig kunt laten zien wat je voor medewerkers hebt georganiseerd en wat niet’

 

 

 

Laat zien wat je doet

De vraag is wel hoe je dat precies aanpakt, aandacht geven aan duurzame inzetbaarheid en de hulp die je voor medewerkers in huis hebt voor als het anders loopt. “Vanzelfsprekend kun je in het sollicitatietraject al aangeven wat je medewerkers biedt aan het werken aan duurzame inzetbaarheid en de verzekeringen die je biedt op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Maar doe het ook op andere momenten. Wij vergeten als werkgever vaak dat je regelmatig kunt laten zien wat je voor medewerkers hebt georganiseerd en wat niet”, vindt Bolhuis.  

Communicatie is belangrijk, maar gedrag is misschien nog wel belangrijker, voegt ze toe: Wees je bewust van het effect van jouw gedrag op deze medewerker en de collega’s die ernaast staan “Alleen als iemand ondersteuning ervaart in het traject, vul je je toegevoegde waarde als werkgever in. Juist op die momenten kun je je laten zien als goed werkgever.”  

Martine Bolhuis

Martine is business partner Duurzame Inzetbaarheid bij Centraal Beheer. Samen met experts deelt zij kennis en brengt ze de dialoog op gang tussen organisaties over de vragen die leven over duurzame inzetbaarheid.  

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer.


Logo Centraal beheer.

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Centraal Beheer

13/17
Loading ...