brand logo + logo PW




Steven Hormann, Top Employers Institute

‘De employee experience maak je samen’

Het is een nachtmerrie voor elke organisatie: onvrede onder en lage betrokkenheid bij medewerkers, met verzuim, verloop, lagere productiviteit en een matige reputatie als gevolg. Vraag is natuurlijk wel: hoe zorg je voor een goede employee experience? Voor het antwoord zijn de blikken gericht op HR.  

Lees verder



Maar die moet het antwoord vooral niet alleen willen geven, benadrukt Steven Hormann, Country Manager Nederland bij Top Employers Institute. “Alle medewerkers spelen een rol als het gaat om werkplezier, cultuur en een goede werksfeer.”

 

Het gevoel dat mensen krijgen bij een organisatie begint volgens hem al bij aankomst op het kantoor. “Welke sfeer ademt dat uit? Maar het gaat vervolgens ook om de (IT-)mogelijkheden binnen het bedrijf, de organisatiecultuur en de managementstijl. Al die onderdelen moeten van een consistent hoog niveau zijn, wil je medewerkers een goed gevoel bij de organisatie geven.”

‘Wij bewegen mee met de trends binnen HR en proberen onze klanten continu te verrassen met nieuwe inzichten’

Past de organisatie bij mij?

Het belang van de employee experience moet niet worden onderschat. Mensen willen leuk werk, in een open en uitdagende werkomgeving met groeimogelijkheden. Werkgevers die dat kunnen bieden, hebben een dikke streep voor op de huidige arbeidsmarkt. Niet alleen om werkplezier te bieden, maar ook productief te kunnen zijn en om talent aan te trekken. Hormann: “Vroeger werd je als sollicitant helemaal doorgezaagd, om te kijken of je wel bij de organisatie paste. Dat is omgedraaid. Het is nu eerder zo dat de sollicitant zich afvraagt of de organisatie wel bij hem of haar past.”

Steven Hormann - Top Employers

Steven Hormann: “Het groeipad moet voor medewerkers helder zijn.”

Vier randvoorwaarden

Vanuit Top Employers staat Hormann dagelijks HR-medewerkers bij om de werkende wereld beter te maken. “Verbetering begint bij het in kaart brengen van de employee journey.” Hij ziet vier factoren die van doorslaggevend belang zijn voor de beleving van medewerkers:

 

  1. Transparantie: het managen van verwachtingen;
  2. In staat stellen tot: invloed op de eigen loopbaan;
  3. Self-service: geen afhankelijkheid van anderen;
  4. Consistentie: in alle facetten hetzelfde niveau.

 

“Op het gebied van learning & development hebben punt 1 en 2 veel met elkaar te maken”, zegt Hormann. “Het groeipad moet voor medewerkers helder zijn. Welke groeimogelijkheden zijn er en welke stappen moet ik zetten om in aanmerking te komen voor een bepaalde functie? In veel organisaties zijn er talloze instrumenten die mensen kunnen inzetten om aan hun loopbaan en duurzame inzetbaarheid te werken, maar heeft de gemiddelde medewerker er gewoon geen weet van. Goede communicatie hierover is belangrijk.”

Thuiswerken

Hormann vindt dat organisaties meer aandacht moeten besteden aan de individuele medewerker, om die optimaal te laten functioneren. “One size fits all volstaat vrijwel nooit. Neem bijvoorbeeld de faciliteiten voor thuiswerken. Een startende medewerker zal daar andere behoeftes in hebben dan een persoon met veel ervaring binnen de organisatie. Hoe ruim woont iemand? Zijn er jonge kinderen thuis? Hoe groot is de afstand tot kantoor? Allemaal facetten die meespelen bij de mate waarin iemand kan en wil thuiswerken en de ondersteuning die daarbij nodig is.”

 

Maar het gaat volgens hem ook om andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Daar heerst in Nederland relatief veel onvrede over, omdat de individuele keuzevrijheid vaak gering is. “Een fietsplan is niet relevant voor mensen die ver van het werk wonen, een stoppen-met-roken-cursus is niet relevant voor niet-rokers.”

 

 

‘Pak het thema employee experience niet alleen op, maar doe het samen met andere ondersteunende diensten en het management’

 

 

 

Consistentie

De belangrijkste factor is misschien wel consistentie, vindt Hormann. Als er hiaten zitten in de wijze waarop de organisatie met medewerkers omgaat, dan slaat dat een groot gat in de employee experience. Hij wijst als voorbeeld op jonge tech-bedrijven van een aantal jaren geleden. “Daar was een hoge fun-factor een belangrijk aspect in de bedrijfscultuur. Maar binnen die platte organisaties bleken vaak weinig doorgroeimogelijkheden aanwezig te zijn. Na verloop van jaren gaat dat opbreken. Dan helpt een pingpongtafel op de afdeling niet meer.”

 

Wat een organisatie naar buiten toe belooft, moet intern net zo worden beleefd. Vooral bij consumentgerichte organisaties zijn daar goede voorbeelden van, ziet Hormann. “Daar werkt HR nauw samen met de businesskant en voldoen HR-diensten bijvoorbeeld aan dezelfde standaarden als de consumentenmarketing. Dan ben je als bedrijf consistent in je uitingen en activiteiten.”

 

Drie tips voor HR

Zoek de samenwerking op, is de belangrijkste tip die Hormann aan HR-mensen wil meegeven. “Pak het thema employee experience niet alleen op, maar doe het samen met andere ondersteunende diensten en het management. En betrek de medewerker erbij. Ga in gesprek. Maak medewerkers mede verantwoordelijk voor onderdelen van de employee experience. Bijvoorbeeld met een ‘shadowboard’, die zich – naast de reguliere board of directors – buigt over vraagstukken die direct betrekking hebben op de medewerkers.”

 

Zijn derde tip: “Choose your battles”.Oftewel, doe niet alles tegelijk. “Begin bij de zaken die niet goed zijn. Stel prioriteiten. Neem eerst de grootste gaten weg, zodat je consistenter wordt.”

 

HR-trends voor 2022

Top Employers is internationaal actief binnen honderden organisaties en kan daardoor uitgebreid benchmarken. “Wij bewegen mee met de trends binnen HR en proberen onze klanten continu te verrassen met nieuwe inzichten.”

 

Maar de twee meest dominante trends voor 2022 zijn niet verrassend, zegt Hormann. “Allereerst natuurlijk het hybride werken. Daar is al veel over gepraat, maar nu moet het ook echt gaan gebeuren. Het wordt een heel vraagstuk hoe je dat zowel op kantoor als thuis het beste inricht. En hoe je medewerkers betrokken houdt bij de organisatie en hun collega’s.”

 

De andere top-trend is diversiteit en inclusiviteit. “Deze thematiek kent veel facetten. Het is voor organisaties best ingewikkeld hoe ze dat het beste kunnen aanpakken.” Naast deze twee trends staat HR nog voor vele andere uitdagingen. “Het zijn roerige tijden voor HR. Dat mag duidelijk zijn.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Top Employers.


Logo Top Employers

www.top-employers.com/nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Top employers

6/17
Loading ...