brand logo + logo PW



Nmbrs, Marieke Pepers

‘HR-software moet simpel en voor iedereen toegankelijk zijn’

Lees verder


Bij Nmbrs draait het niet alleen om het leveren van efficiënte software. De belangrijkste missie van het bedrijf is om het werk van HR- en payroll professionals te ondersteunen en makkelijker te maken, zegt Chief People Officer Marieke Pepers. “Probeer niet alles in eigen beheer te houden en laat mensen vaker zelf op de knoppen duwen. Dat geeft flexibiliteit en scheelt veel werk.”  

 

De Visma-dochter levert HR- en payrollsoftware die in 2009 is ontwikkeld vanuit deze HR-gedachte. En niet geheel zonder succes: “Inmiddels krijgen 1,3 miljoen medewerkers per maand hun loonstrook via onze software. Via de gratis app kun je die altijd en overal inzien en is het aanvragen van verlof, het indienen van declaraties en het ondertekenen van documenten een fluitje van een cent”, aldus Pepers.

 

“We zijn in 2009 gestart met de focus op payroll: eerst zorgen dat de salarisdata goed wordt verwerkt en daarna dit proces vereenvoudigen. We werken vanuit de visie dat niet alleen de salarisexpert al het werk doet, maar juist alle gebruikers in de keten toegang krijgen tot de software, zodat informatie direct vanaf de bron wordt ingevoerd. Omdat je echt niet voor alle handelingen een opleiding nodig hebt, bieden we een toegankelijke oplossing die gebouwd is vanuit een breder perspectief dan de gemiddelde HR- en payrollsoftware. Een pittige uitdaging, want op die manier concurreer je niet alleen met andere HR- en payrollsoftware, maar met elke gemiddelde app op de telefoon van een werknemer. Dat vraagt om een andere strategie.”

 

Medewerkers stimuleren het beste uit zichzelf te halen  

Nmbrs is dit jaar gestart met het aanbieden van add-ons via de Nmbrs Marketplace. Deze add-ons zijn een aanvulling op het bestaande product en maken het mogelijk om nog slimmer te werken. “Met deze add-ons kunnen we een complete HR- en payrollsuite aanbieden. Het zijn tools waar je in deze tijd eigenlijk niet zonder kunt. Momenteel bieden we Nmbrs Hire, Nmbrs Pay en Nmbrs Perform aan. Met deze tools breng je orde in de sollicitatiechaos, worden salarisbetalingen automatisch voor je klaargezet bij de bank en heb je altijd direct inzicht in de ontwikkelingsvoortgang van medewerkers. Een groot voordeel om dergelijke producten in je bestaande salarissysteem aan te schaffen is dat informatie altijd up-to-date is. Wijzigt er iets in je organisatie zoals een functie of team? Dan is het meteen overal aangepast. Met deze add-ons kunnen we HR- en payrollprofessionals nog beter ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast koppelen we met zo’n 130 andere HR-apps, waarbij we eigenlijk altijd kunnen integreren met tools die je al gebruikt. Op die manier heb je al je informatie op één centrale plek.”

Marieke Pepers - NMBRS

Marieke Pepers: “Het is tijd voor omdenken. Om die reden experimenteren we nu bij Nmbrs met een vierdaagse werkweek.”

Zelf HR-proeftuin

Pepers vindt het motto ‘practice what you preach’ een belangrijk gegeven en vanuit dat oogpunt fungeert Nmbrs zelf als HR-proeftuin. “We hebben korte lijnen en geen managers. De uitdaging hierbij is natuurlijk hoe je zonder managers toch een feedbackcultuur creëert en opvolging geeft aan de performance van medewerkers. En niet geheel onbelangrijk, hoe zorg je voor de juiste salarisverhoging? Ook is het van belang dat collega’s elkaar voorzien van eerlijke en constructieve feedback. Samen met onze in-housecoaches bieden we training aan zodat medewerkers zich kunnen ontwikkelen in het geven van feedback.”  

In ons eigen recruitmentproces houden we al rekening met deze ‘no-managercultuur’. Het vergt een bepaalde mentaliteit en zelfstandigheid om te kunnen werken in deze omgeving waarin niemand vertelt wat je moet doen. Uiteraard geven we vanuit het management richting aan, maar willen we daarnaast juist ook dat medewerkers zelf aangeven wat hun ambities zijn. Het starten van die dialoog moet je hier zelf doen. Maar met de juiste tools kun je zelfs dit onderwerp automatiseren en mensen stimuleren om aan het roer te staan van hun eigen ontwikkeling. Tijd voor een nieuwe evaluatieronde? Dan ontvang je een notificatie waarmee je direct de gevraagde feedback kan invullen. Zo hoeft niet alleen de leidinggevende een gesprek te initiëren, maar kan ook een medewerker aangeven waarin hij wil verbeteren.”

 

 

‘De wereld zal er over vijf jaar compleet anders uitzien en hoe houd je dan het hoofd boven water als werkgever’

 

 

Trends  

Welke trends ziet Pepers op HR-gebied? “Digitale fitheid is een must. Wat je kunt automatiseren, moet je automatiseren. Dat scheelt veel handen.” De software van Nmbrs geeft daarin een zetje: “We hebben workflows in ons product waarin alle belangrijke stappen al voor je klaar staan bij bepaalde gebeurtenissen, zoals het in dienst nemen van een nieuwe medewerker. Denk ook aan het verwerken van de salarissen. Die gegevens moeten elke maand gedraaid worden, maar heb je ooit gedacht aan automatisering? Zo loopt alles automatisch door, zelfs wanneer je op vakantie bent. Digitaal fit zijn is een vaardigheid die je anno 2022 van iedereen mag verwachten. Geef daarin zelf het voorbeeld en zet je eroverheen dat het misschien spannend is.”  

 

”Nmbrs heeft de afgelopen jaren veel extra functionaliteiten uitgebracht.” zegt Pepers. “Op je telefoon heb je apps die regelmatig worden geüpdatet en zo ook onze software. Het loont om te ontdekken wat je inmiddels nog meer met onze software kunt.”  

 

Vierdaagse werkweek  

Een andere trend is dat we anders naar het begrip ‘werk’ kijken, zegt Pepers. “Er is een groot probleem ontstaan op de arbeidsmarkt: we zoeken allemaal naar nieuw personeel, terwijl het huidige personeel zich langzaam keert tegen het huidige werksysteem. Veel werknemers willen na hun 55e niet meer fulltime werken in het hedendaagse tempo en de jongere generatie wil überhaupt niet fulltime van start. Het is tijd voor omdenken. Om die reden experimenteren we nu bij Nmbrs met een vierdaagse werkweek. De wereld zal er over vijf jaar compleet anders uitzien en hoe houd je dan het hoofd boven water als werkgever? De arbeidsrelatie en de kijk op verhoudingen tussen salaris, werktijd en output zullen compleet anders komen te liggen. De kwaliteit en inzet die je levert, gekoppeld aan de vrijheid die je voelt om het voor jezelf leuk te houden, zullen veel belangrijker worden. Niet alleen voor jezelf, maar ook zodat je ook thuis of elders van waarde kunt zijn.”  

 

Zelf op de knoppen duwen  

Alle informatie voor iedereen op één plek inzichtelijk en toegankelijk maken. Dat is wat Nmbrs volgens Pepers sterk maakt. “De salarisadministratie wordt via veel verschillende bronnen geïnformeerd. Een salarisverhoging gaat via een manager, de contracten weer via HR en declaraties komen binnen via finance. Onze software is zo ingericht dat iedereen erbij kan.” Omdat HR-zaken snel veranderen, is het verstandig om medewerkers zoveel mogelijk zelf te laten doen, geeft ze aan. “Mag je als medewerker maar een keer in de zoveel jaar wisselen van vervoermiddel? Dan is dat behoorlijk achterhaald. Nmbrs maakt het mogelijk dat een medewerker zelf aangeeft als hij de komende tijd liever de auto neemt dan het OV. Dat is flexibeler en minder werk voor HR. Laat mensen vooral zelf zo veel mogelijk op de knoppen duwen. Niet alleen bij mutaties, maar geef ook in je performance management de medewerker zelf het roer in handen. Dat zorgt voor meer betrokkenheid, waardering en als leidinggevende verlicht je de werkdruk voor jezelf.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nmbrs.

 

 


logo Nmbrs

www.nmbrs.com/nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Nmbrs

9/14
Loading ...